Opinia Timisoarei

Intepenita intr-un boicot al USR, parcarea cu 4 etaje planuita de CJT in centru la Timisoara trece printr-o noua incercare de deblocare. Consiliul Judetean si Primaria ar putea ajunge la o intelegere

TIMISOARA. Se incearca, inca o data, deblocarea situatiei parcarii cu 4 etaje planuita de Consiliul Judetean Timis in zona centrala a Timisoarei, pe strada Sf. Ioan, intre Hotel Timisoara si Iprotim.

Vicepresedintele CJT Alexandru Proteasa a mers in plenul Consiliului Local, marti, doar sa faca o informare legata de parcare.

Desi nu era vreun document de votat, au urmat mai bine de doua ore de discutii penibile, in care alesii USR si PNL si-au ‘scos ochii’ unii altora, intr-un ‘spectacol grotesc’, asa cum l-a catalogat in cele din urma consilierul Dan Diaconu.

Practic, cuiul lui Pepelea este o parcela de aproximativ 500 de metri, a primariei, aflata in vecinatatea terenului pe care se afla actuala parcare a CJT, si pe care autotitatile judetene au cerut-o municipalitatii, contra unui schimb de parcele, pentru a putea ridica o parcare supraetajata, cu 4 etaje.

Reprezentantii Consiliului Judetean reclama faptul ca de luni de zile, primaria blocheaza proiectul, pentru ca alesii din partea USR refuza sa participe la sedintele in care se negociaza schimbul de proprietati. Pe de alta parte, consilierii USR se plang ca nu au nicio garantie ca parcarea va fi realizata si ca nici nu au primit la schimb vreo proprietate la fel de ‘valoroasa’. Cat despre participarea la sedintele pe care le-au boicotat sistematic, au sustinut ca au fost prea ‘din pripa’, or ei lucreaza in privat si nu se pot organiza. Aceasta, desi la plenurile de indata convocate de seful lor Dominic Fritz au participat de fiecare data.

Practic, comisia de negociere formata din consilieri locali si judeteni nu s-ar mai fi intalnit de aproape un an, din noiembrie 2021. Drept urmare, reprezentantii Consiliului Judetean s-au hotarat sa mearga mai departe si au pus pe masa doua variate.

Avem 2 proiecte.
Unul priveste aprobarea studiului de fundamentare. E vorba de un contract de achizite publica, servicii consultanta pe care l-am semnat in noiembrie 2021. Prima parte e studiul de fundamentare ce urmeaza sa fie aprobat. Dupa, putem sa dam drumul la documentatie.
In acest studiu s-au luat in calcul 2 scenarii:
1 – ne folosim doar de suporafata pe care noi o avem in proprietate si facem 396 de locuri de parcare
2 – e luat in calcul si terenul ce apartine Primariei. Acel teren e o fundatura, un teren fara acces public, in spatele terenului e acea parcare privata de la Iprotim. Nu e un drum public prin care sa se poata avea acces la acest teren, si facem 436 de locuri de parcare.
Inaltimea e cu parter, 4 etaje si etaj retras. De la parter si pana la etajul 4 parcari, si la etajul retras alte functiuni. Propunem si locuri de parcare pentru biciclete, persoane cu handicap, sursa de incarcare electrica.
Al doilea proiect de hotarare este cel de solicitare de transfer al celor 538 mp ai Primariei„, explica recent vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Alexandru Proteasa.

Intre timp, desi nu a fost luata o hotarare ferma, in cadrul sedintei de consiliu local ce a avut loc marti, la propunerea viceprimarului Cosmin Tabara si chiar a primarului Dominic Fritz, s-a stabilit o noua intalnire a comisiei de negociere, ce ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

Daca discutiile cu Primaria vor esua, se va merge mai departe pe varianta unei parcari mai mici, care ar urma sa coste 14,7 milioanme euro plus TVA, iar daca cele doua institutii se vor intelege, parcarea realizata pe tot terenul, inclusiv cei 500 de metri ai primariei, ar urma sa coste 16,1 milioane de euro plus TVA.

Urmatorul pas pentru parcarea din centru il reprezinta contractarea serviciilor de consultanta, intocmirea documentatiei si raspunsurile la clarificari, estimate la 135.000 de lei plus TVA. Apoi ar urma intocmirea PUZ-lui, procedura de achizitie si constructia propriu-zisa a parcarii, care in total ar trebui sa dureze nu mai mult de 34 de luni.

Exit mobile version