Opinia Timisoarei

Inmatricularea masinilor mai vechi de 15 ani ar trebui interzisa in Romania. Ministrul Mediului pregateste taxe si restrictii locale

Romania ar trebui sa solicite Bruxelles-ului o directiva pentru interzicerea reinmatricularilor masinilor mai vechi de 15 ani, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei si actual presedinte al Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbărilor Climatice. Si ministrul Mediului se pronunta pentru aceasta idee, intrucat Romaniei i s-a cerut, la negocierile pentru PNRR, descurajarea politicii de inmatriculare a masinilor vechi.

CITESTE SI: Votati-l pe cel mai bun, ca sa primeasca banii! Oras in miniatura pentru invatarea regulilor rutiere, macheta feroviara de 40m, expozitie de stiinta pentru copii, adapost pentru caini, pista de biciclete, printre proiectele propuse de cetateni in primul buget participativ al Timisului

Romania trebuie sa ceara Comisiei Europene o initiativa legislativa europeana pentru ca toate masinile mai vechi de 15 ani sa nu mai poata fi inmatriculate pe tot teritoriul UE. Pana la adoptarea acestei legislatii, Romania trebuie sa oprească programul “Rabla” care este doar o risipa de bani publici fara efecte semnificative pentru mediul inconjurator‘, a spus Nicolescu.

Si ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, recent, ca Guvernul va trebui sa propuna Comisiei Europene, in urma negocierilor pentru PNRR, masuri de descurajare a inmatricularii autovehiculelor mai vechi de 15 ani, aceasta fiind cerinta oficialilor de Bruxelles exprimata in contrapondere cu suma mare proiectata a se investi in Romania in infrastructura de transport.

‘Nu cred ca e vorba neaparat de taxa, dar de metode de descurajare a acestor masini vechi este nevoie’, afirma ministrul, care avanseaza posibilitatea unor taxe diferentiate sau a unor restrictii la nivel local.

Si ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat ca exista solicitari de la Bruxelles pentru a se limita inmatricularea rablelor, dar a spus ca inca nu s-a decis cum vor fi implementate aceste masuri. ‘Trebuie sa venim cu masuri pentru a reduce poluarea, este parte din negocierea pentru a primi bani pe rutier. Nu este decisa forma, dar trebuie sa evitam să mai fim cimitirul de masini vechi al Europei. E o problema pe care tot o avem‘, a spus ministrul Ghinea.

sursa: economica.net

 

Exit mobile version