Opinia Timisoarei

Incep studiile pentru descoperirea unui vaccin candidat impotriva coronavirusului, la Timisoara. Spitalul Judetean si Institutul Cantacuzino au finantarea. Video

TIMISOARA. Un proiect comun al Spitalului Judetean din Timisoara cu Institutul Cantacuzino din Bucuresti a primit finantare pentru inceperea studiilor in privinta descoperirii unui vaccin candidat impotriva Sars COV-2. Practic, asta inseamna ca, in perioada implementarii proiectului, se vor extrage diferiti compusi si se vor face probe pe animale.

Proiectul “Dezvoltarea unui vaccin peptidic profilactic pentru COVID-19 bazat pe epitopi recunoscuti de sistemul imun – DECODE” este primul studiu oficial pentru descoperirea unui vaccin candidat care a primit banii si isi propune sa identifice cu precizie mecanismele prin care virusul actioneaza la nivel celular pentru a da simptomele specifice bolii.

„Obiectivele proiectului – pentru a se intelege ca NU exista vaccin:

1. Dezvoltarea unui vaccin candidat cu eficienta dovedita fata de SARS-CoV-2 in studii preclinice avansate (adica pe animale) si a unor potentiali adjuvanti (adica nu doar niste peptide care exista acum) capabili sa potenteze actiunea vaccinului si a procesului de imunizare, fara a induce efecte adverse

2. Dezvoltarea unor studii in vivo, pe modele animale, in vederea elucidarii mecanismelor etiopatogenice ale virusului SARS-CoV-2 si a combaterii acestora cu ajutorul unor potentiale vaccinuri

3. Elaborarea documentatiei de faza I/II in vederea testarii potentialelor vaccinuri’, transmit reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara.

Practic, asta inseamna ca in cadrul proiectului se doreste obtinerea unui vaccin candidat, care, daca este aprobat, sa poata fi validat pe studii pe animale, iar mai apoi pe oameni. Se are in vedere identificarea de potentiali adjuvanti, adica de compusi care sa duca la un potential vaccin.

„La Timisoara se va face prepararea compusului din peptide, partea preclinica, pentru ca nu putem lucra cu virusi, iar la Institutul Cantacuzino se vor face efectiv probele pe animale. Banii alocati pentru ceea ce vrem sa facem sunt suficienti. Animalele pentru studii nu sunt scumpe, reactivi nu sunt scumpi. Scumpe ar fi, daca obtinem un candidat de vaccin, studiile clinice”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

Proiectul in parteneriat a castigat competitia nationala “Solutii – 2020 -1, Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente si vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2” si va beneficia de finantare de 3.500.000 RON, adica aproape 730.000 de euro. El va implementat pe o perioada de 18 luni, la Timisoara si Bucuresti.

Desi studiile oficiale sunt abia demareaza, medicul Virgil Paunescu, seful centrului de cercetari Oncogen al Spitalului Judetean Timisoara pretinde ca a descoperit deja vaccinul anti COVID, pentru ca mai apoi sa recunoasca faptul ca nu af fost administrat niciunui voluntar, in afara de el. Mai mult, fara vreo baza stiintifica recunoscuta, doctorul Paunescu pretinde ca anul viitor am putea avea pe piata vaccinul impotriva coronavirusului.

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version