Opinia Timisoarei

Inca o cladire istorica din Timisoara ar putea ajunge pe mana romilor. Primaria nu vrea s-o cumpere

TIMISOARA. Fostul sediu al Directiei de Sanatate Publica, cladire aflata pe lista monumentelor istorice, ar putea cadea in mana romilor, dupa ce Primaria Timisoara a refuzat in trei randuri sa o cumpere, neexercitandu-si dreptul de preemtiune. Acolo s-ar fi putut extinde Spitalul Municipal, spune medicul care detine o parte din cladire.

Proprietarii imobilului de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 in care a functionat candva DSP sunt Mircea Stoian si Petru Martin Deutsch. Cei doi vor sa vanda cu orice pret cladirea istorica si au incercat de trei ori sa o dea Primariei Timisoara, insa reprezentantii municipalitatii au refuzat cumpararea. Acestia trebuiau sa-si exercite dreptul de preemtiune inainte ca proprietarii sa o vanda.

Prima oferta a fost de aproape 1 milion de euro, mai precis 980.000 de euro, facuta primariei in luna mai a anului trecut.

Conducerea primariei ar fi vrut s-o cumpere si a cerut o analiza de la directorul Spitalului Municipal, pentru a vedea daca se preteaza sa deschida acolo o sectie a institutiei sanitare. A urmat apoi o alta propunere, la doua luni diferenta. Proprietarii au scazut pretul la 720.000 de euro, urmand sa mai negocieze cu municipalitatea.

„Au loc din nou discutii in Comisia de negociere cu tertii si s-a acceptat ideea ca ar fi normal ca domnul Mazilu sa constate daca aceasta cladire este functionala si ne poate fi de folos in conditiile activitatii de spital. In 4.07.2014, a treia oferta a fost de 540.000 de euro. Intre timp, vine o informare de la domnul Mazilu, care spune ca aceasta cladire nu poate fi folosita ca spital. In final nu s-a cumparat”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

Intre oferta initiala si cea finala exista asadar o diferenta de aproape jumatate de milion de euro.

„Cand nu exista un control a ceea ce se intampla se pot naste suspiciuni. Imobilul de pe 16 Decembrie 1989 face parte din situl urban al vechiului cartier Iosefin, fiind pe lista de monumente istorice. (…) Intrase aproape in linie dreapta achizitia, mai trebuia avizul viitorilor utilizatori ai spatiului si eventual daca se solicita un studiu de fezabilitate”, ne-a mai spus Stoia.

Daca viceprimarului Timisoarei i se par suspecte ofertele, proprietarul cladirii ne explica cum sta situatia, din punctul lui de vedere. El doreste cu orice pret vanzarea, iar singurii cumparatori sunt de etnie roma.

„Cladirea este a mea si a domnului Mircea Stoian. Am vrut s-o vindem primariei, dar nu a mai vrut s-o cumpere pana la urma. Evaluatorii au avut preturile lor, noi am vrut s-o vindem neaparat si am lasat la pret. Atunci nu mai conteaza cat pierdem, cat nu pierdem, e treaba noastra. Vrem s-o vindem cu orice pret, vrem sa facem altceva cu banii. Si atunci bineinteles ca lasam din pret, sa fie atractiva, sa facem tranzactia. Am vrut s-o vindem neaparat primariei, pentru ca toti ceilalti cumparatori sunt in principiu de etnie roma si nu am vrea s-o dam la romi. Ar fi frumos sa ramana in patrimoniul orasului, mai ales ca Spitalul de Obstretica si Ginegologie al Spitalului Municipal s-ar putea dezvolta acolo”, a declarat medicul Petru Deutsch pentru opiniatimisoarei.ro.

Ramane de vazut ce vor face pana la urma cei doi proprietari cu cladirea si daca imobilul istoric va ajunge intr-un final pe mana romilor sau nu.

Exit mobile version