Opinia Timisoarei

Inca o banuiala! Cine ar putea fi romanul cu peste 800 de milioane de dolari ascunsi in Elvetia?

Scandalul bancar legat de conturile de la banca elvetiana HSBC are ramificatii si in tara noastra. Un roman este asociat cu un cont de 829 de milioane de dolari. Iar acum toata lumea se intreaba: cine este? Numele unui important om politic a aparut in ecuatie.


In discutie au fost aduse mai mult nume, legate de lumea politica si de mediul de afaceri. Insa, potrivit jurnalistilor de la Rise Project, care au cercetat documentele originale, singurul roman despre care se poate spune sigur ca a avut un cont in Elvetia la HSBC este Viorel Hrebenciuc.

HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete totalizand peste 100 miliarde de dolari. Conturile ar fi apartinut unor organizatii criminale, traficantilor de arme si diamante, dar si unor vedete, politicieni si chiar capete incoronate.

Rise Project a adus in discutie numele lui Viorel Hrebenciuc, insa fara nicio legatura cu contul de 829 de milioane de dolari. Potrivit jurnalistilor romani, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut acces sotia sa, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si omul de afaceri Robert Deutsch, implicat in scandalul Megapower in anii ’90. Ziaristii de la Rise Project sustin ca aceste doua conturi, impartite de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca.

Profilul secret si cele doua conturi, spun cei de la Rise Project, au fost inchise in 2006, la zece ani dupa ce au fost infiintate. Documentele bancare aferente profilului indica faptul ca in 2006 in conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a mentionat aceste sume in declaratia sa de avere.

Citeste mai mult AICI

Exit mobile version