Opinia Timisoarei

In premiera in Romania! Cum vor fi amendati soferii din Timisoara, dupa omologarea si certificarea radarelor si a detectiilor de trecere pe rosu? Explica seful Politiei Rutiere Petru Rumega in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook in Timisoara

TIMISOARA. Despre momentul asteptat cu sufletul la gura de soferii din Timisoara, acela in care radarele si detectiile de trecere pe rosu vor fi certificate si omologate, iar politistii vor trece la amenzi, a vorbit seful Serviciului Politiei Rutiere Timis cms sef Petru Rumega, invitat in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.

Emisiunea de aseara, moderata de Ciprian Voin si Petre Nicoara, a fost urmarita de peste 10.000 de oameni.

Petru Rumega a explicat intreaga procedura de dupa surprinderea abaterii de la disciplina rutiera a unui sofer cu ajutorul tehnicii din cadrul Sistemului de Trafic Management.

Conducatorul auto va fi indentificat, dupa care va primi procesul verbal si i se va retine permisul de conducere. Constatarea contraventionala se face de catre politistul rutier, personal sau cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat. Constatarea contraventionala nu o face nimeni din Primaria Timisoara, doar politistul rutier„, a spus cms sef Petru Rumega.

Odata obtinute imaginile care arata ca un conducator auto a trecut pe rosu sau a depasit viteza, incepe o inevstigatie simpla. Proprietarul masinii primeste acasa o instiintare.

Instiintarea primita acasa va contine o solicitare: va rugam sa ne comunicati cine a condus masina cu nr. de inmatriculare indicat, la data de… ora de…, persoana care a fost surprinsa savarsind o abatere. Nu se va spune ce abatare. Si proprietarul va trebui ca in termen de 5 zile de la primirea instiintarii sa comunice Politiei Rutiere datele persoanei care a condus si aceleia i se va aplica sanctiunea„, a precizat seful Serviciului Politiei Rutiere Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Proprietarul autovehicolului trebuie sa stie ca o declaratie falsa cu privire la identitatea celui care a condus masina in culpa este fapta penala.

Daca a condus masina un prieten din Serbia, verificam la frontiera daca a fost sau nu in tara, iar daca e o declaratie falsa, e deja o fapta penala. Si sarbii, ca toti strainii, sunt sanctionati in Romania pentru astfel de abateri. Exista proceduri legale pentru toti, fie din UE, fie din afara„, a mai spus Petru Rumega.

Intrebat de moderatorii emisiunii, Ciprian Voin si Petre Nicoara, care au fost urmarile plangerii recente a primarului Nicolae Robu catre Ministerul de Interne legata de faptul ca nu pot fi date amenzi in conditiile in care, sustine edilul, 50.000 de treceri pe culoarea rosie a semaforului s-au petrecut in doar doua saptamani la Timisoara, toate inregistrate de sistem, Petru Rumega a explicat ca pana la omologarea si certificarea tehnicii, politia are mainile legate.

E mult, daca e asa, dar nu am certitudinea acestor date. Acele mijloace de detectie pe rosu nu sunt certificate. Cand exista un certificat care sa ateste ca functioneaza corect, lucrurile se schimba. Pentru trecerile pe rosu trebuie emis un certificat de autenticitate, de omologare. Pentru ca aceste aparate nu il au inca. Nu exista. Acest document poate fi emis de producator, in cel mai bun caz. Acel certificat se poate obtine. Am cerut primariei si urmeaza sa-l obtina. Cat despre radare, e nevoie de un document al Biroului de Metrologie care e in masura sa-l emita, care sa ateste ca sunt verificate metrologic si omologate„, a precizat seful Politiei Rutiere Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Timisoara va fi primul oras din Romania in care soferii indisciplinati vor fi sanctionati cu ajutorul unui sistem de trafic management.

Acest mod de instiintare si mai apoi sanctionare, cu mijloace fixe, va fi primul din Romania. Mai exista un sistem similar la Zalau care insa nu functioneaza„, a declarat Petru Rumega.

Seful Serviciului Politiei Rutiere Timis n-a putut estima cat va mai dura pana cand va intra in vigoare acest nou sistem de sanctionare a abaterilor in traficul din Timisoara, intrucat toate aceste demersuri pentru omologare si certificare cad exclusiv in sarcina Primariei.

Cms sef Petru Rumega, seful Serviciului Politiei Rutiere Timis, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Petre Nicoara si Ciprian Voin. Toti cei care au urmarit transmisia au putut pune intrebari in direct, care i-au fost mai apoi adresate invitatului, in limita timpului.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

Exit mobile version