Opinia Timisoarei

Impozitele si taxele cresc la Timisoara cu rata inflatiei in 2024. Reducerea pentru cei care achita toate darile pana in martie, mai mica. Urmeaza dezbatere publica

TIMISOARA. Cu mai putin de o luna la dispozitie pentru a vota taxele si impozitele locale pe 2024, primaria ii invita pe timisoreni la dezbatere publica. Mai exact, inainte de aprobarea nivelului darilor pentru anul viitor, procedura cere ca toate modificarile sa fie prezentate public in cadrul unei dezbateri, iar cetatenii care au nelamuriri pot cere explicatii si face propuneri.

CITESTE SI: Gradina ca-n filme de langa Timisoara. Kaki, kiwi, rodii si alte fructe exotice sunt acum coapte si numai bune de cules. Povestea unei pasiuni incantatoare. Video 

Pentru anul viitor, la propunerea Primariei Timisoara, consilierii locali au aprobat recent la nivelul maxim admis de lege cotele aditionale care se aplica la fel ca in urma cu un an.

Important este ca toate taxele si impozitele vor creste cu rata inflatiei, respectiv cu 13,8%.

Raportat la criteriile economice si necesitatile bugetului local hotarate prin HCMLMT nr. 472/31.10.2023 privind stabilirea criteriilor prevazute la art. 489 alin. 1 din Legea nr. 227/2015 pentru aplicarea de cote aditionale la impozitele si taxele locale in anul 2024, in vederea asigurarii veniturilor proprii ale bugetului local din impozite si taxe locale, pentru anul 2024 se propun majorarea impozitelor si taxelor locale prin stabilirea de taxe aditionale la impozitele si taxele locale, dupa cum urmeaza:
– Impozitul pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice pre vazut la art 1. alin 2. din prezenta hotarare se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita
– Impozitul/taxa pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice prevazut la art 1 alin 4 din prezenta hotarare se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita
– Impozitul pe mijloace de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majoreaza cu o cota aditionala de 50% fata de nivelul impozitului stabilit”, se arata in documentatia care insoteste proiectul de HCL.

Primaria Timisoara nu mai vrea sa dea 10% reducere celor care isi platesc impozitele pana in 31 martie.

Pe de alta parte, autoritatile locale au propus ca, in anul 2024, bonificatia acordata celor care isi platesc integral darile pana la finalul lunii martie sa scada la 5%, comparativ cu 10%, cat era pana in prezent.

Se stabileste ca, pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie a anului 2024, a impozitului pe cladiri, a impozitului pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport, datorat pentru intregul an 2024 de catre contribuabilii persoane fizice si persoane juridice, se acorda o bonificatie de 5%”, se arata in proiectul de hotarare.

Toti cei care doresc sa participe la dezbaterea publica pe marginea proiectului privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2024 sunt asteptati in data de 04.12.2023, ora 16:00, in Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara, de pe bulevardul C.D. Loga nr. 1, etaj 1.

Cei interesati sa ne transmita din timp propunerile, sugestiile si opiniile in scris la Directia Secretariat General – Serviciul Administratie Locala sau pe e-mail: camelia.crisan@primariatm.ro , pana miercuri, 29 noiembrie 2023, ora 15:00.

Proiectul privind stabilirea taxelor si impozitelor locale 2024 la Timisoara poate fi consultat AICI.

Va reamintim, Timisoara a ajuns sa aiba cele mai mari impozite din tara inca din 2022, cand actuala administratie a decis cresterea lor. Cea mai mare majorare a fost pentru persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica folosite pentru activitati economice, si care platesc inca din 2022 un impozit de 3 ori mai mare. Pentru ceilalti timisoreni, pentru case si apartamente in care locuiesc, s-a aplicat o cota de 0,10% asupra valorii impozabile. Pentru 2023 au ramas la acelasi nivel, fiind insa indexate cu rata inflatiei, care a fost de 5,1%.

Exit mobile version