Opinia Timisoarei

Imaginile umilintei de la Timisoara. Bolnavii de cancer indura frigul in spital la 13 – 16 grade Celsius. Video

TIMISOARA. Frig afara, frig si in clinica de Oncologie la Timisoara, unde pacientii bolnavi de cancer sunt nevoiti sa indure temperaturi de 13-16 grade Celsius, dupa ce de zile bune Colterm furnizeaza caldura tot mai putina, dupa ce banii s-au terminat, iar administratia Fritz n-a gasit solutii pentru incalzirea celor 50.000 de abonati, familii de timisoreni, scoli si spitale.

CITESTE SI: Timisoara salvata iarasi de Guvern. Inca un ajutor financiar ajunge la Primaria lui Dominic Fritz pentru ca timisorenii sa nu ramana fara caldura si apa calda 

Bolnavii internati in unitatea sanitara, dar si cei care vin pentru tratament cu spitalizare de zi stau inveliti cu mai multe paturi ca sa nu tremure de frig. Medicii spun ca situatia este cu atat mai dramatica cu cat cei suferinzi evita sa mai vina la spital sa isi continue tratamentul, pentru ca le este teama sa nu se imbolnaveasca si mai tare.

Suntem in spitalizarea de zi unde pacientii vin, fac tratamentul si pleaca acasa. Si temperatura arata aicea 14 grade„, arata o asistenta medicala a Clinicii de Oncologie care tine de Spitalul Municipal din subordinea Primariei Timisoara.

Cativa zeci de pacienti bolnavi de cancer vin zilnic in clinica din Timisoara pentru tratament. Rabda ore in sir temperaturile scazute din spital pentru ca orice intrerupere a tratamentului le poate fi fatala.

Am venit, am facut chimioterapie imbracata cu treining, peste trening pijamaua. Vesta, cu de toate. Stai si tremuri. De umblat… nu poti sa umbli. Stai 4-5 ore„, precizeaza un pacient cu cancer.

De mai bine de o saptamana temperaturile in clinica de Oncologie sunt de cel mult 16 grade. In spital sunt doar cateva aparate de clima, iar surse externe de incalzire nu pot fi folosite, intrucat exista pericolul suprasolicitarii instalatiilor de curent, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu. Situatia este si mai grava in saloanele unde sunt internati zeci de pacienti oncologici.

V-am mai adus o patura. E mai bine putin? E aveti 3 paturi. Va mai aduc una daca aveti nevoie„, se preocupa angajatii spitalului.

Vrei sa te tratezi si pleci acasa asa, de raceala. Vai si amar. Pe cuvant, e frig. In mod normal, la un om batran trebuie sa fie cat de cat un pic de cald. Asa stam si noaptea. Nu poti sa te descoperi sau alta. Te tratezi de cancer si te alegi cu altele„, a spus un alt bolnav.

Am si bluza, am si pijama. Noaptea am si flaneluta, aicea mi-o pun la picioare„, ne arata un alt pacient bolnav de cancer.

Medicii sunt revoltati si spun vietile pacientilor sunt in pericol.

Acest frig scade si imunitatea, scade si capacitatea de aparare a organismului, crescand riscul sa progreseze boala. Avem pacienti care s-au externat la cerere din cauza frigului, fara sa faca tratamentul. Noi trebuie sa le prindem venele, dar ele sunt si asa firave, iar din cauza frigului se face vasoconstrictie si nu mai gasesti nicio vena„, explica dr. Petra Curescu, medic in cadrul Clinicii de Oncologie.

In urma cu cateva luni, mai multe spitale din Timisoara s-au aflat intr-o situatie asemanatoare. Pentru ca primaria a ramas si atunci fara bani pentru cumpararea de gaz si carbune, cei peste 50.000 de abonati ai societatii de termoficare, printre care si unitati medicale si scoli au ramas in frig mai multe zile.

A trebuit sa recurgem la unele improvizatii cum nu ne gandeam ca avem intr-o tara europeana civilizata in secolul 21. Din pacate, mare lucru noi nu putem sa facem. Am adus mai multe plapume pentru pacienti. Am pregatit sticle goale de apa minerala pe care le-am umplut cu apa fierbinte de la fierbator ca sa se incalzeasca cat de cat pacientii„, a declarat dr. Petra Curescu.

VIDEO: George Stefanita

Situatia caldurii nu se va indrepta insa prea curand. Ramasa fara bani si fara solutii, societatea de termoficare aflata in subordinea Primariei Timisoara a redus temperatura de plecare a apei calde din punctele termice la 40 de grade. Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei catre ANAF, banci si furnizorii de combustibil. In plus, are de achitat o amenda de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele verzi.
Guvernul a alocat marti inca un ajutor financiar pentru Primaria Timisoara ca sa sprijine sistemul de incalzire.

CITESTE SI: Dezastrul e complet. Fara solutii, primarul Dominic Fritz trimite o scrisoare deschisa catre premierul Nicolae Ciuca si parlamentarii de Timis: Nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare 

Exit mobile version