Opinia Timisoarei

Imagini din locul in care se da verdictul pentru coronavirus, laboratorul din Spitalul de Boli Infectioase Timisoara. Cum se fac testarile pentru COVID 19 si cine sunt cele doua eroine care lucreaza non stop. Video

TIMISOARA. Timisoara a fost primul bastion in lupta impotriva noului coronavirus. Inca de la mijlocul lunii ianuarie, la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes s-a facut primul test pentru depistarea COVID 19. Odata cu aparitia primului pacient infectat cu virusul mortal, numarul de teste facute la spitalul timisorean a crescut.

CITESTE SI: Nu umbla in aceiasi pantofi afara si in casa! Ce facem cu hainele? Pasii de urmat cand intram in locuinte explicati de medicul Virgil Musta care vindeca infectati de coronavirus la Timisoara 

Laboratorul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara, specializat in realizarea testelor pentru depistarea coronavirusului are un nivel de biosecuritate ridicat. Cu alte cuvinte, exista proceduri foarte clare de lucru si de acces. Intreaga operatiune de analiza a probelor pentru depistarea Sars-Cov2 se face in doua incaperi in care lucreaza doar doi oameni, un doctor in biologie si un biolog specialist.

Zeci de eprubete in care se gaseste exudatul faringian prelevat de posibilii pacienti infectati cu noul coronavirus astepta sa fie prelucrate. Capacitatea laboratorului este de putin peste 100 de probe pe zi.

Probele vin sigilate si sunt atent manevrate. Practic, orice operatiune se face sub ceea ce se numeste ‘hota de biosiguranta’.

Noi receptionam probele, dezinfectam inainte de a deschide cutiile. Le dezinfectam inainte de a le punem in hota, le manevram, dezinfectam din nou dupa ce am lucrat si dam drumul si la lampa cu ultraviolete… Nimic nu iese in afara. Manevra se face cu atentie. Am terminat. Am inchis hota„, explica biologii.

Specialistii spun ca, asa cum fiecare specie are un cod genetic unic, si fiecare virus are un cod genetic singular. De aceea, in acest caz, trebuie extras ARN-ul viral care arata daca exista sau nu infectia cu temutul COVID 19. Operatiunea care necesita multa atentie se face in cea de-a doua incapere a laboratorului. Este vorba de misiunea de extractie si de amestec, ce se duce la bun sfarsit manual, folosind pipete unice pentru fiecare proba. Dupa centrifugare, probele sunt introduse in aparatul numit Real Time PCR, utilizat peste tot in lume pentru depistarea COVID 19.

Din momentul in care incepe prelucrarea probelor si pana cand acel aparat da rezultatul final, trece un interval de timp de 4 ore.

In Timisoara sunt in prezent 3 aparate de depistare a noului coronavirus, insa, deocamdata, doar cel de la Spitalul de Boli Infectioase este functional. Pentru celalalt, nu exista inca reactivii necesari. Din acesta cauza, specialistii de la Victor Babes sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare.

Singura nu as putea sa lucrez. Am nevoie de o persoana sa ma ajute. Acea persoana este colega mea, biolog Miclau Andreea. Este permanent langa mine… Cea mai lunga zi a insemnat 17 ore de munca continua. Se intampla in primele zile ale apartitiei coronavirusului in Romania„, explica Valerica Bica, dr. biolog la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara.

Va invitam sa patrundeti in laboratorul in care se realizeaza testele care arata daca un pacient este sau nu infectat cu COVID 19.

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version