Opinia Timisoarei

Ii doare-n cot pe proprietari de reabilitare si blocheaza taxa pe paragina in instanta. Cu ziduri scorojite, schele putine si administratie neputincioasa, Piata Victoriei din Timisoara, o rusine in Capitala Culturala a Europei

TIMISOARA. Anul 2021 in care Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei ne va prinde cu jumatate dintre cladirile din centrul istoric in haine ponosite. Proprietarii nu s-au invrednicit sa respecte legea si sa-si reabiliteze fatadele, iar Primaria n-a fost in stare sa-i ajute. A lansat acum 7 ani un program de sprijin si nimeni n-a beneficiat de el pentru ca a fost prost facut.

CITESTE SI: Peste 600.000 de euro pentru MultipleXity, la Timisoara. A fost anuntat castigatorul concursului pentru proiectare 

Cu eforturi uriase, unele asociatii au reusit sa-si renoveze bijuteriile arhitecturale sau sunt aproape sa le scoata la lumina, altele n-au miscat un deget.

Bunaoara, in timp ce pe latura dreapta a Pietei Victoriei, aproape toate palatele istorice sunt ‘imbracate’ in schele pentru reabilitare, pe partea stanga a pietei, proprietarii nu dau niciun semn ca ar vrea sa renoveze imobilele in care locuiesc. Ba, mai mult, acestia par sa se fi resemnat in situatia de a plati amenzile pe care politia locala le taie, periodic.

„Avem mari probleme cu proprietarii de pe aceasta parte, datorita legii. Si ei speculeaza. Ii doare in cot de oras, se pare. Sper sa reusim sa schimbam legea.

Merge politia locala la ei, le face notificare, le face proces verbal de amenda si apoi Directia de Urbanism le da un termen in care se intre in regula, sa inlature motivele pentru care au fost amendati. Termenul este de minim 3 luni, in acea perioada nu mai poate amenda nimeni. Ei nu fac nimic, trece termenul, li se mai da o amenda, ii doare in cot si de asta, si asa trec anii fara sa mai poti face nimic

I-am pus la supraimpozitare. Toti se duc in instanta. Totul ramane in blocaj. Eu tot am sperat ca va interveni si factorul rusine. Mai ales vazand ca peste drum, vizavi, pe mai toate cladirile sunt schele, aproape pana la capatul Pietei Victoriei, pe partea nordica se lucreaza. Se poate vedea ca deja la unele dintre acoperisuri s-au produs schimbari importante. Peste drum nu se intampla nimic. Se intampla acea durere in cot. Ma doare sufletul”, a spus primarul Timisoarei.

Nici administratia n-a fost capabila de nimic in atatia ani, n-a facut niciun pas sa schimbe legi care sa usureze demersul proprietarilor pe linia renovarii si doar se lamenteaza.

Pe latura stanga a Pietei Victoriei se afla doua dintre cele mai impozante palate din Timisoara, respectiv Palatul Löffler si Palatul Camerei de Comert.

Palatul Löffler din Piata Victoriei, a fost construit intre anii 1912-1913 de familia antreprenorului Leopold Löffler, ca sediu de firma si casa pentru el si cei trei fii ai sai. Este o constructie cu 4 nivele, iar fatadele de capat sunt cele mai frumoase. In partea superioara, sub niste ferestre ovale, se remarca doua grupuri statuare. Imediat sub ele, pe doua nivele, sunt balcoane mari. Fatada dinspre Piata Victoriei este mult mai simpla, partile superioare iesite in afara au doar niste geamuri dreptunghiulare. Palatul are o multime de apartamente folosite drept locuinte ori sedii de firma, iar la parter magazine si un restaurant. In total, nu mai putin de 128 de proprietari.

Cladirea Palatului Camerei de Comert a fost construita in perioada interbelica dupa planurile arhitectului Laszlo Szekely, si a fost construita de la bun inceput pentru a adaposti Camera de Comert. In prezent, si aici sunt mai multi proprietari, intre care si Primaria Timisoara.

Nicio cladire istorica refacuta prin programul de sprijin al Primariei Timisoara

In urma cu cativa ani, Primaria anunta lansarea unui program de sprijin financiar pentru renovarea bijuteriilor arhitecturale, insa niciuna nu a putut beneficia de el.

‘Primaria Timisoara are, din 2013, Hotarare de Consiliu Local prin care este pregatita sa ajute reabilitarea cladirilor istorice si chiar un ajutor important, pentru ca pune toti banii si apoi recupereaza 50% pe parcursul a zece ani, printr-un impozit crescut, iar 50% ramane cu titlul de grant. Dar, ca sa acorde acest sprijin, trebuie ca acele cladiri sa aiba certificatul seismic. Or, expertii de la care se cere acest certificat nu il dau fara consolidare, iar consolidarea costa foarte mult si proprietarii nu sunt dispusi ca, pentru ajutorul pe care-l primesc de la primarie sa plateasca pentru consolidare, pentru ca este foarte scumpa la aceste cladiri vechi‘, explica primarul Timisoarei in toamna anului trecut.

Va reamintim, Timisoara este orasul din Romania cu cea mai mare zestre de cladiri istorice: 14.000. Dintre acestea, aproximativ 1000 sunt monumente istorice.

CITESTE SI: E jale. Cu ziduri scorojite, schele putine si multa nepasare, centrul istoric asteapta rusinat 2021, anul in care Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei. Harta cladirilor lasate in paragina

Exit mobile version