Opinia Timisoarei

ICER – Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile a fost inaugurat la Timisoara


TIMISOARA. Locuri de munca pentru cercetatori, investitie de 17 milioane de euro si dezvoltarea energiei regenerabile in Timisoara sunt directiile pe care Universitatea Politehnica le traseaza in orasul de pe Bega.

Un microscop electronic de un milion de euro a fost prezentat odata cu inaugurarea ICER – Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile din Timisoara. „Putem vedea structura atomilor in retea. Aparatura este foarte performanta si premisele pentru cercetare sunt printre cele mai bune”, a precizat Nicolar Robu, presedintele Senatului Universitatii Politehnica Timisoara. Proiectul de dezvoltare a ICER a fost castigat de UPT si realizat din fonduri structurale, valoarea atingand suma de 17 milioane de euro.

Inainte era un loc unde erau depozitate gunoaie, oamenii chiar foloseau terenul pentru culturi. Acum l-am valorificat transformandu-l intr-un institut de cercetare. Exista spatiu pentru inca o constructie. Deocamdata, prin panourile fotovoltaice si o pompa de caldura vrem sa devenim autonomi energetic”, a adaugat Nicolae Robu.

Banii cheltuiti pe utilitati vor fi directionati pentru salarizarea cercetatorilor, sustine presedintele Senatului UPT.

In cadrul ICER vor fi demarate proiecte privind producerea si utilizarea biogazului in instalatii industriale si gospodaresti, studii privind conversia biogazului in energie electricastudii si cercetari privind hibride eoliene-solare-biogaz-hidrogen s.a.

Institutul este situat pe strada Musicescu, nr. 138.

Exit mobile version