Opinia Timisoarei

Iata primul tramvai nou care a pornit deja spre Timisoara. Turcii de la Bozankaya l-au scos pe poarta fabricii si in cateva zile va intra in teste in oras. Foto si video

TIMISOARA. Este asteptat cu nerabdare primul tramvai dintr-un lot de 21 de bucati nou-noute, care urmeaza sa ajunga la Timisoara. Chiar daca fosta administratie anunta ca prima garnitura avea sa soseasca in toamna lui 2020, asta nu s-a intamplat, intrucat la fabrica din Turcia activitatea a fost suspendata mai multe luni din cauza pandemiei de coronavirus.

Acum primul tramvai este gata si ni se prezinta din halele de productie ale fabricii, chiar inainte sa porneasca spre Timisoara, vineri.

Prima garnitura va ajunge in urmatoarele zile la Timisoara, iar din toamna ar putea chiar sa inceapa sa circule in regim de transport calatori, dupa ce vor fi fost facute toate testele necesare.

In cazul în care vă întrebați ce e cu acel traseu (10 Valea Cetății – Triaj), nu vă faceți griji, e linia 10 de autobuz din Brașov, selectată din OBC-ul Radcom-ului„, au explicat membrii Forumului STPT, precizand astfel pentru cei nedumeriti ca este doar o ruta a unui alt mijloc de transport ce era incarcata in calculator si ca aceasta garnitura este cu certitudine destinata Timisoarei.

„Va intra in probe in Timisoara, atunci va veni AFER-ul la Timisoara, si cineva de la Bozankaya. Este esential sa vina cineva de la fabrica, care sa insoteasca tramvaiul si care sa raspunda. O serie de teste au fost finalizate in Spania si Cehia. Va urma o perioada de teste in Timisoara, cu AFER, si doar dupa ce primesc licenta de la AFER noi putem sa incepem comanda. In momentul in care noi avem licenta de la AFER si ei au dat ordinul de incepere, ei vor livra doua tramvaie pe luna„, a spus recent pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

FOTO: Metrou Usor

Va reamintim, noile tramvaie ce vor ajunge la Timisoara vor fi articulate, cu podea coborata, actionate prin invertoare si motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la retea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montata in tramvai), cu post de conducere la un singur capat si usi de acces pe partea dreapta fata de directia de mers.

Proiectul prin care s-a castigat finantarea europeana a fost impartit in 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzand cate 7 garnituri. Astfel, odata cu semnarea ultimului contract, la Timisoara erau prevazute sa ajunga, in urmatorii ani, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinerii pana la 40 de garnituri.
Iata insa ca, in urma aprobarii celei de-a treia finantari, zestrea de mijloace de transport noi de la Timisoara e prevazuta sa creasca, cel putin deocamdata, la 21, conform actului aditional la contract incheiat acum de Primarie. Ramane de vazut daca, in cele din urma, flota de tramvaie a orasului va fi innoita cu 40 de garnituri.

Valoarea totala a fiecarei garnituri se ridica la 9.736.875 lei, fara TVA, adica aproximativ 2,4 milioane de euro bucata, cu TVA.

FOTO: Linkedin

Exit mobile version