Opinia Timisoarei

Iata cum arata Fantana cu Pesti gata. Au disparut panourile si se infatiseaza timisorenilor. Foto

TIMISOARA. In urma cu o saptamana se faceau ultimele probe la Fantana cu Pesti din Piata Victoriei, inainte ca aceasta sa se infatiseze timisorenilor, dupa reabilitare, iar acum, in sfarsit, panourile ce inconjurau monumentul au fost indepartate.

CITESTE SI: Continua de unde a ramas largirea la 4 benzi a drumului Timisoara – Dumbravita – Autostrada Vestului. A pornit licitatia de 15 milioane de euro 

Pestii au fost reconditionati, iar noul sistem de sunet si lumini a fost si el pus in functiune.

Inchidem ultimul proiect preluat in stadiu de abandon. La fel ca fatada Operei, fantana cu pesti era un santier lasat de izbeliste. Dupa discutii lungi si dure, constructorul a inseles ca nu exista spatiu de negociere, iar lucrarile au fost reluate.
Dupa Drumul Boilor, Alexandrescu, Prezan, Macin sau fatada Operei, acest proiect este ultimul proiect esuat, resuscitat si finalizat.
E inadmisibil ca o astfel de lucrare sa dureze 2-3 ani si consecintele pentru intarziere vor fi cuantificate curand„, a scris viceprimarul Ruben Latcau pe pagina sa de Facebook.

Pe de alta parte, constructorul spunea, nu demult, ca au fost solicitate lucrari suplimentare fata de cele prevazute la momentul la care se licitase lucrarea, si acesta este motivul pentru ca s-a intarziat intreaga lucrare.

Cei de la Monumente impreuna cu Primaria au cerut un expert pentru reabilitarea ornamentelor. Sunt 24 in intreaga tara, dintre care jumatate nu mai lucreaza deja, pentru ca sunt trecuti de 70 de ani. Acest expert nu s-a cerut in faza de licitatie, si, pana am gasit unul, n-a fost simplu… Iar acest artist, expert, a cerut mai mult de jumatate din valoarea contractului”, explica nu demult pentru opiniatimisoarei.ro Deian Jifcu, reprezentantul firmei de constructii.

Va reaminim, au trecut deja 3 ani de la semnarea contractului pentru reabilitarea Fantanii cu Pesti, insa ordinul de incepere a lucrarilor a fost amanat de catre fostul edil pentru ca santierul sa nu porneasca in plina vara. Au inceput primele operatiuni de reabilitare in 2020, insa au fost oprite dupa scurt timp, intrucat a venit pandemia, s-a amanat titlul de Capitala Culturala a Europei pentru 2023 si s-a schimbat conducerea la nivelul Primariei Timisoara.

A fost dat ordinul de reincepere a lucrarilor in 2021 de catre administratia Fritz, iar fantana ar fi trebuit sa fie gata in februarie 2022.

Valoarea contractului s-a ridicat la aproximativ 130.000 de euro.

Fantana cu Pesti din Piata Victoriei, un simbol al Timisoarei, a fost construita in 1957 sub forma unei stele cu cinci colturi.

Se regaseste in aceasta forma si intr-o filmare realizata de trupa legendara Phoenix in anul 1968.

Fantana cu pesti a fost apoi modificata in anii ’80.

Foto

Exit mobile version