Opinia Timisoarei

Halucinanta reactie a primarului cand Timisoara e la un pas sa ramana fara apa calda si caldura. Dominic Fritz da vina pe greaua mostenire si pe Alin Nica pentru amenda de 21 de milioane de euro pentru Colterm

TIMISOARA. Desi stia inca de dinainte de a se lansa in campania electorala pentru Primaria Timisoara care este situatia la Colterm si promitea solutii la orice ora din zi si din nopate, subliniind ca are colaboratori de nadejde care si la 3 dimineata pot oferi toate informatile despre planul de redresare al companiei de termoficare, dar si dupa o serie intreaga de balbaieli legate de impunerea unei conduceri, Dominic Fritz are o reactie halucinanta.

CITESTE SI: A fost amendata Colterm cu peste 21 de milioane de euro, pentru ca nu a cumparat certificatele de poluare. Primarul Timisoarei Dominic Fritz: Insolventa are si o serie de avantaje 

Dupa ce amenda de 21 de milioane de euro pentru Colterm a devenit oficiala, si fara nicio solutie, primarul Timisoarei a si gasit vinovatii: ‘greaua mostenire’ si Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis

Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru„, da asigurari Dominic Fritz care n-a stiut nici macar problemele cu legea ale directorului pe care el l-a impus la Colterm la inceputul anului, Bogdan Nanu.

Dominic Fritz se plange ca exista datorii istorice si ca achita subventii catre Colterm, lucru pe care l-au facut toti predecesorii sai, de altfel.

De când sunt primar am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment. Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există și 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment„, a reamintit Dominic Fritz.

Mai mult, primarul Timisoarei il arata cu degetul pe presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica, pe care il face tap ispasitor pentru ca municipalitatea n-a primit inca banii ce i-au fost promisi de Dan Barna si Florin Citu.

În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranșă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții. Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru președintele Consiliului Județean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara„, a declarat Dominic Fritz.

Despre amenda, primarul spune ca, pana la urma, Timisoara nu e singurul oras caruia i se intampla.

Cei 106 de milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic. Timișoara are în continuare nevoie de susținerea guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului. Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei„, a completat in reactia sa Dominic Fritz, dupa ce Colterm a primit amenda de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele pentru emisii CO2, asa cum cere legea.

In cele din urma, Dominic Fritz ii anunta pe timisoreni ca isi pune nadejdea si in bani prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) pentru un proiect de modernizare a termoficarii, dar si intr-un imprumut de la Banca Mondiala.

UPDATE: Reactia lui Alin Nica, seful CJT, dupa ce Dominic Fritz l-a scos tap ispasitor pentru amenda de 21 de milioane de euro de la Colterm: In afara aplicarii tehnicii strutului de fiecare data cand a fost vorba de solutii concrete, ce a facut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm? Fara sa aiba o explicatie logica, da vina pe fostul primar, pe Guvern, pe mine, pe oricine 

CITESTE SI: Administratia Fritz a preferat sa se joace de-a interzicerea hranitului de porumbei si catei, decat sa rezolve o problema ce ar putea lasa orasul fara apa calda si caldura. Reactia deputatului Alfred Simonis, dupa ce Colterm a fost amendata cu peste 20 de milioane de euro 

Exit mobile version