Opinia Timisoarei

Guvernul isi asuma raspunderea pe alegerea primarilor in 2 tururi. Orban: E vital ca primarii sa fie alesi de jumatate plus unu din cetateni, pentru a avea legitimitate

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi, in cadrul sedintei de Guvern, ca Executivul isi asuma raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi.

„Dupa cum bine stiti PNL sustine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. In urma cu cativa ani de zile am initiat un proiect de lege de imbunatatire a modalitatii de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defuncta comisie de cod electoral pentru a impiedica introducerea in plen si adoptarea in Camera Deputatilor. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja raspunderea in fata parlamentului”, a declarat Orban.

„E vital ca primarii sa fie alesi de jumatate plus unu din cetateni, pentru a avea legitimitate”, a adaugat Orban, precizand ca a luat decizia asumarii raspunderii pentru ca nu mai este nicio sansa ca proiectul de lege sa treaca de Parlament.

Pe de alta parte, PSD a anuntat deja ca va depune moțiune de cenzura, daca Guvernul PNL ”va schimba regulile electorale” chiar inainte de alegerile locale.

”Acest abuz de a schimba legile electorale in pofida unei decizii a Curtii Constitutionale si a unei recomandari a Comisiei de la Venetia, care spune ca nu ai dreptul intr-un stat democratic si european, sub nicio forma, sa modifici legile electorale cu doua-trei luni inainte de momentul electoral. Nu s-a intamplat niciodata in istoria Romaniei asa-ceva si speram sa nu se intample nici de aceasta data”, spunea Marcel Ciolacu in urma cu cateva zile.

Exit mobile version