Opinia Timisoarei

Gunther Wotsch: Romanii fura 10 milioane de ore de munca in fiecare zi. Daca ar munci, ar fi cei mai bogati din Europa

Gunther Wotsch, presedinte al Grupului GWE, din Cluj, este de parere ca Romania a intrat singura in criza si ca problema economiei romanesti este ca se fura in jur de 10 milioane de ore de munca in fiecare zi.

Wotsch, om de afaceri romano-german, sustine ca problema romanilor a pornit de la mentalitatea de pe vremea comunismului, care s-a transferat in democratie.

„In timpul comunismului, Ceausescu a fost vinovat pentru incalcarea radicala a drepturilor omului, dar nu poate fi facut vinovat pentru sistemul economic. El a promis poporului ca da salarii crescande, a tiparit banii si a dat salarii. Dar poporul nu lucra, era un fel de opozitie – nu lucra pentru a pedepsi comunistii.

Dar poporul nu si-a dat seama ca, daca nu munceste, nu-si creeaza bunuri. Au primit bani, insa contravaloarea banilor n-a fost produsa, pentru ca poporul nu muncea. S-a ajuns in decembrie 1989 la momentul in care toata lumea avea bani, statea la coada si n-avea ce cumpara”, a declarat Gunther Wotsch.

Omul de afaceri adauga ca, fata de comunism, in Romania „se munceste mai mult, dar nu suficient”: la nivelul a cinci milioane de oameni care muncesc, se fura zece milioane de ore de munca pe zi, iar „fata de celelalte tari europene se simte”.

Acesta adauga ca mentalitatea romanilor trebuie schimbata, pentru a rezolva problemele economice, iar acestia trebuie sa inteleaga ca „au numai atunci cand produc”.

„Poate cei mai sociabili si inteligenti oameni din Europa sunt in Romania. Daca aceste caracteristici sunt transformate in rezultate, atunci poporul roman ar fi cel mai bogat din Europa. Dar pot fi transformate in realitate numai daca muncesti, munca e dura. Degeaba sunt eu un fotbalist talentat daca nu ma duc la antrenament”, sustine omul de afaceri.

Exit mobile version