Opinia Timisoarei

Groenlanda ramasa fara gheata! NASA a suprins cu ajutorul satelitilor imagini care confirma

Un fenomen cum n-a mai existat in Groenlanda. O portiune de gheata imensa s-a topit in numai cateva zile, cea mai mare din ultimii 30 de ani. Topirea ghetarilor a avut loc in zona cu cele mai joase temperaturi si cu cele mai mari altitudini.

Zona cu gheata topita din Groenlanda s-a marit, in numai patru zile, de la 40% la 97%. Chiar daca este normal ca pe timpul verii sa se topeasca portiuni de gheata, viteza si amploarea acestui fenomen ii ingrijoreaza pe cercetatori.

Potrivit NASA, intreaga suprafata inghetata a Groenlandei, care are o grosime de 3 kilometri, s-a topit intr-un anumit grad. “In momentul in care observi ca gheata incepe sa se topeasca in zone in care nu ai mai detectat acest fenomen, incepi sa te intrebi ce se petrece”, a declarat Waleed Abdalati, seful cercetatorilor NAS, citat de BBC News. Pana in prezent, cea mai intinsa portiune dezghetata observata cu ajutorul satelitilor a fost de 55% din suprafata totala inghetata a Groenlandei.

Cu numai cateva zile in urma, o imagine realizata cu ajutorul satelitilor a aratat cum un urias aisberg s-a desprins din banchiza Groenlandei. Ghetarul desprins are o suprafata de 250 de kilometri patrati, adica de doua ori mai mult decat insula Manhattan din New York.

Exit mobile version