Opinia Timisoarei

Greva la Filarmonica Banatul din Timisoara. De ce protesteaza artistii?

TIMISOARA. Concert simfonic si protest, vineri seara, la Filarmonica Banatul din Timisoara. Artistii vor fi in greva japoneza si vor purta banderole albe, in semn de protest fata de propunerea de a fi scoasa ora de muzica din programa scolara. Artistii isi exprima dezaprobarea si pledeaza pentru mentinerea acestei materii.

„Este initiativa sindicatului si a doamnei profesor Viorica Balteanu, in semn de protest fata de scoaterea orei de muzica, in primul rand, dar si pentru cea de latina. E o mare greseala, atat timp cat in vremurile noastre se mizeaza pe stiintele umaniste. Sunt tari civilizate, precum America, in care se sustine examenul de Bacalaureat din muzica si din sport, iar noi scoatem aceste materii. Sustin actiunea colegilor mei, este un fel de greva japoneze si vrem sa tragem un semnal de alarma, pentru ca nu e normal sa scoatem anumite materii din programa scolara”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timisoara.

Intr-una dintre variantele propuse pentru planul de invatamant este prevazut ca ora de Educatie Muzicala saptamanala sa fie scoasa din programa pentru elevii din clasele a VIII-a, la fel si ora de Educatie plastica pentru clasele a IX-a.

In ceea ce priveste limba latina, care in prezent se studiaza o ora pe saptamana in clasa a VIII-a, aceasta este scoasa din toate cele trei planuri propuse pentru gimnaziu.

Dupa ce timp de cateva saptamani s-a aflat in dezbatere publica, din 23 ianuarie pana in 7 februarie, vor fi analizate propunerile primite in cadrul procesului de consultare si revizuirea proiectului de plan-cadru.

Exit mobile version