Opinia Timisoarei

Greva din Educatie continua. ‘Nu ne-ati convins ca veti investi cu adevarat in domeniu. Nu ne mai certati, nu ne mai trimiteti la clase’

Federatiile sindicale din Educatie anunta ca greva continua si considera ”nemultumitor” textul ordonantei de urgenta privind majorarea salariilor din sistemul de invatamant. Ei cer Guvernului sa isi asume printr-un act normativ modificarile cuprinse acum doar in Nota de fundamentare a ordonantei. ”si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”, adauga sindicalistii. Ei sustin insa ca greva nu este doar despre salarii, ci ”si despre viitorul educatiei”. ”Nu ne-ati convins ca, dupa incheierea grevei, veti investi cu adevarat in acest domeniu”, afirma reprezentantii sindicatelor.

Federatia Sindicatelor Libere din invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret», in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, cer in continuare Guvernului si partidelor aflate la guvernare sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic. Aceasta atitudine a Guvernului Romaniei este interpretata ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul mentionat mai sus in noua lege a salarizarii”, se arata intr-un comunicat de presa comun al celor doua federatii.

Sindicalistii atrag atentia ca salariatii din invatamant aflati in greva ”sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grila de salarizare pentru invatamant in maximum trei ani”, solicitand scurtarea acestei perioade.

Mai multe AICI.

 

Exit mobile version