Opinia Timisoarei

Gradina vieneza la Timisoara, intr-unul dintre parcurile simbol ale orasului! Ce se intampla luni?

TIMISOARA. In urma cu 3 ani, timisorenii erau invitati de primarie sa participe la un sondaj prin care sa decida soarta unuia dintre parcurile centrale ale orasului.

Oamenii aveau sa aleaga daca Parcul Central se va transforma intr-o gradina vieneza sau intr-una englezeasca. Intre Schonbrunn si Buckingham, timisorenii au ales prima varianta.

Timisorenii au ales… ca la Schonbrunn! Parcul Central va fi amenajat ca o gradina vieneza

Parcul vienez s-ar potrivi perfect Timisoarei, considerau si reprezentantii Primariei. Ar insemna pastrarea sistematizarii initiale a amenajarii existente, in proportii aproximative: 75% peluza si 25% amenajare geometrica a axelor principale de compozitie. Este vorba despre mozaicuri florale care ar urma sa fie inlocuite, in functie de sezon, cu soiuri permanent verzi si plante in vase ornamentale din piatra.

Dupa atata vreme de la momentul hotararii, iata ca luni se incheie licitatia pentru desemnarea firmei care sa se ocupe de lucrarile din parc.

Am declansat procedura pentru contractarea modernizarii Parcului Central Scudier. Pana in 23 mai, la ora 10.00, se pot depune oferte si valoarea plafon pentru oferte este de 11.697.000 de lei fara TVA, bani din bugetul local. Va fi licitatie publica. Daca vom putea comuta de pe bani locali pe bani europeni, o vom face”, au declarat reprezentantii Primariei Timisoara.

Ramane de vazut daca ofertele vor fi cu mult mai mici de valoarea de peste 2,5 milioane de euro, fara TVA, de la care porneste licitatia. Firma care va castiga acest contract va trebui sa ispraveasca amenajarea gradinii vieneze in cel mult 1 an.

Peisagistii au venit cu propuneri si idei inca de acum trei ani pentru reamenajarea parcului.


Roata ca la Londra sau Viena, in Parcul Central din Timisoara. Ce propuneri au peisagistii pentru Scudier. GALERIE FOTO!

Parcul Central al Timisoarei a gazduit pana in 1770 un cimitir. Un secol mai tarziu, osemintele au fost mutate in Cimitirul din Calea Lipovei, la ordinul generalului Anton Scudier care dorea aproape de Cetate un loc de promenada. Parcul a preluat numele generalului, fiind cunoscut in epoca drept Parcul Scudier, iar pana la inceputul secolului trecut, exista si o statuie a generalului. Acum adaposteste un Monument al Eroilor, si cateva statui, fantani si banci, iar in anii comunismului a capatat numele de Parcul Central.

In decembrie anul trecut, parcul si-a recapatat parte din vechea denumire: Parcul Central „Anton von Scudier”

Exit mobile version