Opinia Timisoarei

„Ghimpii” din coasta primarului. Gheorghe Ciuhandu, acuzat de unii angajati ca a facut din institutie propria mosie

Tot mai multe voci ale actualilor sau fostilor angajati din Primaria Timisoara se ridica impotriva edilului-sef al orasului. Cea mai controversata directie a institutiei, Urbanismul, actualmente denumita Institutia arhitectului-sef, a starnit o multime de scandaluri.

Inca din 2006, cand fostul arhitect-sef al urbei, Radu Radoslav, a fost fortat sa demisioneze, Directia de Urbanism s-a transformat intr-o adevarata miza pentru primar, sau cel putin asa reiese din actiunile sale. Aici au fost concediati aproape toti cei care au indraznit sa ridice vocea, denuntand anumite probleme interne, iar scandalurile continua si acum.

Ultimul iesit la rampa este Daniel Urs, fost consilier juridic, care sustine ca Gheorghe Ciuhandu si Aura Junie, sefa Directiei de Dezvoltare, ar comite furturi din banul public. Primarul nu a comentat niciuna dintre declaratiile consilierului Daniel Urs, desi unele dintre ele se refera la fapte penale grave. Acest scandal nu este insa singular, astfel ca primaria s-a trezit cu mai multe procese intentate de fosti sau actuali angajati.

„Miscarea de rezistenta” din primarie loveste in Gheorghe Ciuhandu

Primul si, probabil, cel mai virulent angajat, la vremea respectiva, la adresa primariei a fost arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav. Acesta a demisionat acum 4 ani, dupa un scandal privind panotajul stradal, in urma caruia Gheorghe Ciuhandu  a cerut public destituirea sa. S-a vehiculat, insa, la vremea respectiva ca adevaratul motiv de suparare al primarului era faptul ca Radoslav devenise incomod.

Arhitectul da de inteles acum ca miza ar fi fost “monstrul de sticla” din Piata Victoriei, pentru a carui construire s-a opus. “Eu nu am vrut sa semnez actele pentru acvariu, dar au venit alti colegi care au semnat intr-o zi tot ce era necesar. Un arhitect-sef trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale pentru a-si indeplini functia. Unul este sa aiba o strategie, dar aceasta conditie este discutabila, in functie de viziunea fiecaruia. Cea de-a doua conditie este respectarea legii, iar aceasta este indiscutabila. Daca este impiedicat sa respecte aceste conditii, ar fi mai bine sa plece”, a declarat Radoslav pentru Opinia Timisoarei.

Profesionalismul este ignorat?!

Fostul arhitect-sef  al urbei spune ca nici acum, de la atatia ani de la plecarea sa din primarie, proiectele sale nu sunt bagate in seama. “Eu am dat studii apreciate in strainatate, care acolo sunt bune, dar in primarie zac prin sertare. Eu nu ma duc sa sarut mana unora care mi-au facut ce mi-au facut ei, ca sa imi fie luata in seama munca. Va pot spune un singur lucru: nimeni nu te poate face sa comiti o ilegalitate, daca tu nu doresti, astfel ca cei care considera ca li s-ar impune asa ceva, pot sa plece oricand. Eu am plecat cand nu mi-a mai convenit si nu m-as mai intoarce niciodata acolo”, a concluzionat arhitectul.

Tot la capitolul “fosti”

Un alt arhitect-sef, o poveste similara. in 2006, Sorin Ciurariu a fost transferat de la Primaria Arad. In 2010 acesta a devenit tinta primarului pentru un proces pierdut de Serviciul Juridic al administratiei locale, Directia de Urbanism condusa de Ciurariu fiind acuzata de Ciuhandu ca i-ar fi impiedicat pe juristi sa-si faca treaba. Primarul a iesit public si l-a acuzat pe arhitectul-sef de “duplicitate in executarea profesiei, absente repetate de la serviciu si pasivitate in elaborarea PUG-ului”. A fost sanctionat disciplinar si, la scurt timp, dupa acest incident a fost demis din functia de architect-sef si transferat pe un post de simplu arhitect, iar Directia de Urbanism a devenit Institutia arhitectului-sef. Ciurariu respingea acuzatiile care ii erau aduse la vremea respectiva si a actionat in judecata conducerea institutiei, pe motiv ca a fost demis ilegal. Acesta a castigat procesul in prima instanta, printr-o sentinta executorie, ceea ce inseamna ca ar trebui reincadrat ca sef al directiei de urbanism.

Reincadrat pe un post fantoma

Reintegrarea pe postul detinut anterior concedierii nu mai este insa posibila. Sorin Ciurariu nu a dorit sa comenteze aceasta victorie in instanta, lucru lesne de inteles avand in vedere faptul ca este inca angajat in cadrul institutiei, motivand ca isi va face cunoscuta pozitia de abia dupa ce sentinta va deveni irevocabila, adica dupa ce recursul formulat de primarie va fi solutionat. In schimb, purtatorul de cuvant al institutiei, Flavius Boncea, a spus ca reincadrarea acestuia este practic imposibila. “Directia de Urbanism s-a desfiintat, pe ce functie sa il repunem?”, intreaba retoric Boncea.

Dezastrul de la Urbanism

Directia de Urbanism, actualmente Institutia arhitectului-sef, pare ca este terenul de lupta care reprezinta cea mai mare miza pentru primariei. Aici au aparut cele mai multe scandaluri, iar arhitectii sefi au fost gasiti tapi ispasitori pentru acestea. Implicata intr-o astfel de problema a fost si Loredana Palalau, angajata a aceleiasi directii, care a reclamat “dusmania din primarie”. Aceasta le-a acuzat pe sefa Directiei de Dezvoltare, Aura Junie, si pe cea a Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian, ca i-ar purta dusmanie, dupa ce, alaturi de superiorul ei ierarhic de la vremea respectiva, Sorin Ciurariu, a fost sanctionata disciplinar. Intre timp, Palalau a renuntat sa mai actioneze in judecata institutia si a demisionat. “Eu am decis sa renunt si nu ma mai intereseaza. Nu mai doream si nu mai suportam sa stau in mediul acela”, a declarat Palalau.

Exista insa si alti angajati nemultumiti de situatia din primarie, dar care se tem sa vorbeasca, pe motiv ca ar fi concediati. Mai mult, si dintre cei deja concediati, care au actionat in judecata institutia, sunt foarte putin cei care vor sa isi faca publice nemultumirile. Un fost angajat, tot al directiei de urbanism, concediat la finele anului trecut, a solicitat sa nu ii facem publica identitatea, sustinand ca orice ar spune in primarie nu se va schimba nimic si ca nu ar face decat sa atraga repercursiuni asupra sa, semn ca influenta primarului merge mult dincolo de granitele institutiei.

Daniel Urs spune ca in primarie se fura ca-n jungla si ca “rege” este primarul

Un alt fost angajat al institutiei s-a lansat intr-o serie de atacuri grave la adresa conducerii administratiei locale, indreptate in principal impotriva primarului Gheorghe Ciuhandu si a Aurei Junie, sefa Directiei de Dezvoltare. Daniel Urs a fost un angajat controversat al institutiei, dupa ce a aparut in mai multe tabloide nationale cu poze nud, pe care le postase pe profilul sau de Hi5. Acesta sustine ca a fost concediat abuziv, nu pentru ca ar fi dat dovada de un comportament indecent, ci pentru ca devenise incomod. “Domnul primar a savarsit un abuz in functie, m-au dat afara pentru ca nu am vrut sa fur. in fiecare an se fura 50-60 de milioane de euro in primarie. Noul arhitect sef e administrator la o firma si fost coleg de facultate cu fiul primarului. E un conflict de interese flagrant, se petrec abuzuri incredibile, pe care nu le sanctioneaza nimeni”, a declarat Urs.

Desi am incercat in mod repetat sa luam legatura cu Gheorghe Ciuhandu acesta nu a fost de gasit. Numeroasele apeluri telefonice au ramas fara un raspuns, iar purtatorul de cuvant al institutiei, Flavius Boncea, ne-a transmis ca primarul nu va dori sa raspunda la acuzatiile care i se aduc. Boncea a transmis totusi un punct de vedere al institutiei, spunand ca acuzatiile lui Urs sunt simple fabulatii. “Urs a fost sanctionat disciplinat pentru pozele indecente, nu pentru ceea ce sustine el. Unui individ care s-a pozat in pielea goala si si-a facut publice fotografiile pe internet, nu ne coboram sa ii raspundem”, a spus Boncea.
Este interesant totusi ca, dupa ce a fost concediat, pentru comportament indecent, daca dam crezare declaratiei purtatorului de cuvant, Urs a fost considerat, probabil, un etalon de moralitate de Politia Comunitara, unde a fost transferat anul trecut. Intre timp, acesta a fost concediat din politie si este acum somer.

Juristul Primariei, Ioan Cojocari, pica mereu in picioare

Chiar daca, de-a lungul timpului, impotriva sa au fost indreptate zeci de plangeri penale si este, poate, cel mai controversat personaj din primarie, secretarul institutiei, Ioan Cojocari pica mereu in picioare. Sorin Ciurariu si Loredana Palalau au fost sanctionati disciplinar dupa ce juristii, aflati in subordinea lui Cojocari au pierdut un proces, iar cei doi mai sus mentionati au fost gasiti vinovati ca nu ar fi predat la timp documentele necesare directiei juridice. Nici juristii si nici seful lor nu au fost trasi la raspundere in vreun fel pentru esecul respectiv.

Exit mobile version