TIMISOARA. SCM Timișoara a terminat sezonul regular al primi ligi de baschet la numai un punct de primul loc de play-off, iar acum încearcă să obțină o poziție cât mai bună în play-out.
CITESTE SI: Victorie de palmares in Cupa Romaniei. Politehnica Timisoara a inscris de 7 ori in poarta Iasiului
Astfel, în prima rundă din această fază a campionatului, alb-violeții vor înfrunta CSM BBA Petrolul Ploiești (locul 16) într-o întâlnire ce se va disputa în sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Primele două partide au loc joi, 1 mai și sâmbătă, 3 mai, la sala Constantin Jude, de fiecare dată de la ora 18:00.
Ploieștenii vin la Timișoara după un eșec în ultima rundă din sezonul regular, 83 – 78, acasă, în fața Sibiului. De fapt, de la începutul anului până în prezent, Ploieștiul a înregistrat o singură victorie, chiar în primul meci din 2025, 83 – 77, la Sibiu.
În sezonul regular, echipa timișoreană a câștigat ambele dispute: 72-60, la Ploiești, la 29 noiembrie, și 97-79, la Timișoara, la 29 martie. Câștigătoarea acestei serii va juca în continuare în grupa locurilor 9-12.
Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor.
Ideea marcării Zilei Bibliotecarului și a Zilei Mondiale a Cărții la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și sunt comemorați Miguel de Cervantes și William Shakespeare, decedați în aceeași zi (23 aprilie 1616). În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți.
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, cea mai modernă din țară, a ținut să marcheze această zi, cu o ușoară întârziere provocată de vacanța studențească, aducând în prim-plan bibliotecarii care, pe lângă pasiunea comună pentru cărți și pentru lectură, împărtășesc și alte pasiuni.
Evenimentul, desfășurat în 29 aprilie 2025, în holul central al BUPT, a reunit bibliotecari de la Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” din Timișoara, Biblioteca Academiei Române, filiala Timișoara, care alături de gazdele lor și-au făcut cunoscute pasiunile ascunse.
Așa cum sublinia și directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, în cuvântul de bun venit, „prin acest eveniment am dorit să arătăm și o altă față a bibliotecarului, mai puțin cunoscută publicului”.
Într-o atmosferă caldă, între prieteni care împărtășesc pasiunea comună pentru cărți și lectură, și-au deschis sufletul și au vorbit despre pasiunile lor secrete conf.univ.dr. Maria Micle, de la Universitatea de Vest, care și-a mărturisit pasiunea pentru călătorii, conf.univ.dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, filiala Timișoara și un cunoscut editor de carte și jurnalist, Thomas Mochnacs, Șef Serviciu Comunicarea și conservarea colecțiilor la Biblioteca Centrală Universitară Timișoara, un cunoscut colecționar, filatelist, numismat, care a vorbit despre importanța colecțiilor în pastrarea memoriei altor vremuri și a și prezentat vederi din perioada interbelică, cu clădiri ale universităților timișorene, scriitorii Daniel Luca și Dorina Măgărin, care au vorbit despre motivele care i-au îndemnat să se apuce de scris, Cristina Ciulă, pasionată de tricotat și croșetat, care a prezentat și o mini-expoziție cu lucrări proprii, Alexandra Iosif, pasionată de grafică și desen, care a și expus câteva dintre realizările sale artistice.
Pasiunile bibliotecarilor BUPT, prezentate de prof. Georgeta Ioana, au avut ca rezultat o mini-expoziție, având ca temă „Asortează-ți o carte și poartă-ți stilul aparte”. Pornind de la o serie de motto-uri, colegele de la BUPT – dr.dsg. Eniko But, ing. Codruța Sălășan, Alexandra Petrușe și ing. Monica Negrea – au venit cu ideea de a le broda pe obiecte vestimentare, dar și de a realiza o serie de accesorii cu un mesaj unitar, ideea generală fiind de a aduce împreună bibliotecari cu pasiuni comune.
Invitatul special al evenimentului a fost celebrul Avram Iancu, bibliotecar la Biblioteca Municipală „Valeriu Butulescu” Petroșani, singurul bibliotecar din lume care a traversat înot Canalul Mânecii, a înotat 12 ore neîntrerupt în Canalul Bega, la Timişoara, a parcurs întregul curs al Dunării, a traversat Marea Neagră și este singurul român care a câştigat prestigiosul premiu „Performance of the Year 2021” la înotul în ape deschise. Iar pasiunea pentru cursele înot de anvergură internațională și-a descoperit-o datorită lecturii, fiind impresionat de povestea incredibilă a soldatului Jean Salatti.
Evenimentul a fost completat în mod fericit cu intermezzo-uri muzicale interpretate la violă de elevele Iulia Drăghia, Maria Cezara Dragoș și Diana Munteanu, acompaniate la pian de prof. Simona Mustețiu, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, însoțite de prof. Adriana Toader.
Pentru prima dată în istoria României, un olimpic internațional, care a adus medalii de aur , are șansa reală să devină președinte. Nu un om al sistemului, nu un produs al compromisurilor politice! Ci un român care a muncit, a performat și a arătat că meritocrația există.
Nicușor Dan este singurul român care a obținut două medalii de aur, cu punctaj maxim, la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987 și 1988.
E genul de reușită care nu poate fi fabricată în laboratorul de PR al vreunui partid.
Nicușor Dan a studiat matematica la Universitatea din București. A plecat apoi în Franța, la prestigioasa École Normale Supérieure, a obținut un master în matematică și și-a finalizat doctoratul la Universitatea Paris 13, cu o teză de cercetare de nivel internațional.
Nu și-a clădit cariera pe relații, ci pe muncă.
Numeroase mărturii și exemple sugerează că un procent semnificativ dintre olimpici aleg să-și continue studiile și carierele în străinătate, fără a reveni în România.
Există un sentiment de desconsiderare față de performanțele lor și de lipsă de perspectivă în țară care reflectă o problemă în modul în care România își recunoaște și își tratează valorile.
Nicușor Dan s-a întors și a ales să lupte, nu doar pentru a fi un matematician de top, ci pentru societate.
A fondat o școală de elită — Școala Normală Superioară București al carei prim director administrativ a fost— pentru a forma generații de tineri capabili să schimbe lumea. A creat mai multe ONG-uri pentru salvarea patrimoniului istoric și natural, clădiri istorice emblematice, monumente, dar și parcuri, păduri și mai ales aurul României. A fost unul dintre cei care s-au opus exploatării cu cianură din Apuseni.
Candidatura unui olimpic, un om al științei și al rezultatelor, vine ca o provocare directă la adresa unei clase politice obosite și corupte. Un semnal că România are de unde alege mai bine și că nu suntem condamnați să alegem „răul cel mai mic”.
Pentru elevii care învață pe brânci și nu mai cred că munca lor contează.
Pentru părinții care își cresc copiii în spiritul valorii, dar văd cum șmecheria e la putere.
Pentru profesorii care rezistă într-un sistem care nu-i respectă.
Pentru toți românii care au obosit să fie conduși de impostori.
Candidatura lui Nicușor Dan este un pariu cu viitorul. O șansă de a pune în fruntea statului un simbol al performanței pentru ca România să poată fi, în sfârșit, mândră de președintele ei.
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Candidat independent NICUȘOR-DANIEL DAN | e-mail: [email protected]
Adresa poștală: Bd.Regina Elisabeta nr.38, Sector 5, București
CMF 34250009 CPP A1B1C1D1E1
TIMIS. Grav acident de circulatie in județul Timiș, miercuri dupa-amiaza. O mașină a fost lovită în plin de un tren la Begheiu Mic, lângă Făget.
CITESTE SI: Impact violent la intrare in Timisoara. Tineri raniti
În urma impactului, două persoane au rămas încarcerate și sunt inconștiente. La fața locului au fost chemați pompierii, care intervin pentru scoaterea răniților din autoturismul zdrobit.
La locul accidentului a fost chemat și elicopterul SMURD.
În tren se aflau aproximativ 15 persoane.
Polițiștii au ajuns și ei la locul accidentului și urmează să stabilească exact cum s-a produs evenimentul.
”Miercuri, 30.04.2025, în jurul orei 17:05, am fost anunțați despre producerea unui accident feroviar pe Dj 609B, în localitatea Begheiu Mic.
La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Făget cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și două ambulanțe SAJ, dintre care una cu medic. A fost alertat elicopterul SMURD Arad.
În urma accidentului feroviar, două persoane care se aflau în autoturism au rămas încarcerate. Victimele au fost extrasă în stare de inconștiență și predate echipajelor medicale.
În automotorul ce se deplasa pe ruta Lugoj – Margina se aflau aproximativ 15 persoane și nu se înregistrează victime”, a transmis ISU Timis.
Sursa foto: Lugojinfo.ro
UPDATE: Polițiștii spun că motorul mașinii s-a oprit pe linia de cale ferată.
Cei doi ocupanți ai masinii, soț și soție, nu au avut nicio șansă. In ciuda eforturilor medicilor, amandoi au murit în urma accidentului.
”Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a condus un autoturism pe DN 68, a efectuat viraj la dreapta pe DJ 609B către localitatea Răchita, iar la trecerea la nivel cu calea ferată, s-ar fi oprit motorul autoturismului, fiind suprins și accidentat de trenul care avea ruta Lugoj-Făget.
În urma impactului, din nefericire, conducătorul auto și soția acestuia, o femeie în vârstă de 62 de ani, au decedat.
Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Timis.
Timișenii sunt invitați să se bucure de noi concerte live la „Bastion by Merlin”, inițiativa care transformă Bastionul Theresia din Timișoara într-un reper cultural și un spațiu de întâlnire al comunității.
După 2 weekenduri pline de energie și emoție în aprilie, luna mai aduce pe scena Bastionului deopotrivă artiști consacrați și trupe în plină ascensiune, într-un mix sonor divers și atractiv pentru toate gusturile muzicale. Vor fi acorduri de pop, jazz, indie și alternative, toate într-un decor istoric emblematic.
Feli, una dintre cele mai iubite voci ale României, va deschide seria concertelor din luna mai, urmată de proiectul inedit SoundsOfOm by Ursu, care îmbină instrumente tradiționale din diverse culturi cu influențe moderne.
Programul complet al concertelor din luna mai:
3 mai – Feli
4 mai – SoundsOfOm by Ursu
10 mai – The Other You
11 mai – Stringray
17 mai – RaviHazard
18 mai – Titi DRAGOMIR & Vest Phoenix Cover
24 mai – JazzyBIT
25 mai – The Bandits
31 mai – Choarda Liberă
Accesul la concerte este gratuit. Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.
Pentru informații actualizate despre program și noutăți, invităm persoanele interesate să urmărească canalele oficiale de social media ale Consiliului Județean Timiș.
TIMISOARA. Consiliul Județean a preluat în administrare tabăra școlară de la Nădrag. Urmează ca CJ Timiș să facă demersuri pentru obținerea de bani europeni pentru renovare și, mai apoi, să o readucă la viață.
”Situația taberelor din județul Timiș este una complicată, starea lor juridică fiind neclară. Una dintre ele, însă, cea de la Nădrag, se afla în proprietatea comunei, dar bugetul localității nu permite investiții în acest obiectiv. Am propus consilierilor județeni să preluăm tabăra și să realizăm acolo lucrări importante, să o reabilităm și, mai apoi, să o introducem în ceea ce ne dorim să fie un întreg circuit de tabere în județ. Aceasta pentru că facem demersuri să preluăm și alte tabere din Timiș”, a transmis Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Construită în anii ’70, tabăra a fost loc de vacanță pentru multe generații de elevi. Însă, în urma cu aproximativ 25 de ani, tabăra școlară de la Nădrag a fost închisă.
Reprezentanții CJT vor face demersuri pentru obținerea de bani europeni cu care să renoveze acest loc de poveste.
”Studiul de Fezabilitate ne va spune exact suma de care avem nevoie pentru reamenajare, finantarea fiind obținută prin ADR Vest.
Locurile de cazare, terenurile de sport și spațiile de agrement vor oferi condițiile perfecte pentru ca micuții din județul Timiș să petreacă la Nădrag momente de neuitat, să vină acasă cu rucsacul plin de amintiri, așa cum au făcut atâtea generații”, a mai transmis Simonis.
TIMISOARA. Derby-ul Politehnicilor s-a incheiat cu o victorie clara a celei din Timisoara, in meciul de Cupa cu cea Iasi. Cele două au deschis ultima rundă din grupele întrecerii knock-out.
CITESTE SI: Investiție importantă pentru mediu: Centrul de colectare din Biled intră în faza de execuție
Problema învingătoarei era rezolvată încă de la finalul primelor 45 de minute, când Politehnica conducea cu 3-1, pentru ca în repriza secundă alb-violetele să mai puncteze de alte 4 ori. S-a încheiat 7-2, iar Politehnica încheie meciurile din grupe cu două victorii și o înfrângere.
Pentru Poli au înscris in poarta grupării ieșene căpitanul Anda Jivan, de 3 ori, Andreea Șepețan, Giorgiana Mateescu, Ariana Bucșa și Dana Cioablă, ultimele două venind de pe banca de rezerve.
În ciuda acestui rezultat, Politehnica nu poate ajunge în semifinalele Cupei României, chiar dacă Alexandria se împiedică în meciul cu Petrolul. Cele două grupări ar încheia la egalitate în clasament, însă gruparea teleormăneană are avantajul meciului direct, pe care l-a câștigat la Timișoara.
Fetele pregătite de Orlandeo Ștefan joacă următorul meci în acest final de săptămână, în campionat, cu ACS Roma Florin Pădurean.
TIMIȘOARA. Accident de circulație la Timișoara, miercuri înainte de prânz.
Două mașini s-au izbit pe Calea Lugojului, după ce unul dintre șoferi nu a păstrat distanță regulamentară față de mașina din fața lui.
În urma impactului, ambii conducători auto, de 22 de ani, respectiv de 35, au ajuns la spital.
„Un tânăr, în vârstă de 22 de ani, a condus un autoturism pe Calea Lugojului dinspre strada Aeroportului înspre Calea Dorobanților, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 35 de ani.
În urma impactului, ambii conducători auto au fost răniți și transportați la spital.
Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă„, transmit reprezentantii IPJ Timis.
FOTO: Arhiva
TIMISOARA. RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș că va avea loc o creștere a tarifelor de facturare, ca urmare a următorilor factori:
modificarea sistemului de colectare datorită introducerii obligației de colectare separată a deșeurilor textile, începând cu 1 ianuarie 2025 (conform art. 17 (3) din OUG 92/2021);
modificarea elementelor de cheltuieli, determinată de modificarea prețurilor de achiziție și a salariului minim brut pe țară, începând cu 1 ianuarie 2025.
Tarifele de colectare și transport au fost aprobate prin Hotărârea AGA ADID nr 10/02.04.2025. Tarifele de facturare aplicabile în Zona 1 – județul Timiș, începând cu 3 aprilie 2025:
Pentru populație – tarife exprimate în lei cu TVA
Pentru persoane juridice – tarife exprimate în lei fără TVA
Localitățile care aparțin Zonei 1 a județului Timiș sunt următoarele: Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Șag, Șandra, Timișoara, Uivar și Variaș.
Totodată, utilizatorii serviciului de salubrizare persoane fizice, vor beneficia în continuare de reducerea determinată de recuperarea costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje decontată de Organizațiile care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorilor – OIREP.
Reducerea e diferențiată pe fiecare UAT în parte, în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate. Reducerea acordată este pe o perioadă de 6 luni începând cu luna decembrie 2024.
TIMIȘOARA. Au ajuns la jumătate lucrările de construire a noii baze sportive de pe strada Mircea cel Bătrân din Timișoara.
Muncitorii se concentrează acum pe finalizarea clădirii cu tribună și pe amenajarea suprafeței de joc pentru viitorul teren de baschet, anunță reprezentanții primăriei.
„În ultima perioadă, au fost montate bordurile terenului de baschet, au fost instalați stâlpii de iluminat și au avut loc operațiuni precum umpluturi compactate. În următoarele două săptămâni, graficul constructorului include finalizarea montării pavajului, instalarea proiectoarelor pe stâlpi și turnarea platformelor de beton pentru terenul de baschet și pista de alergare„, transmite Primăria Timișoara.
Noua bază sportivă va avea un teren de fotbal, ce va putea fi omologat pentru meciurile din diviziile inferioare, un teren multifuncțional și o clădire cu tribună de 417 locuri, vestiare, cabinet medical și spații tehnice.
Baza costă 4.934.037 lei fără TVA, adică aproape 1,2 milioane de euro cu TVA, bani din bugetul local.
Lucrările au început în august 2024 și trebuie să fie gata într-un an și jumătate, adică la finele lunii ianuarie 2026.
TIMISOARA. Consiliul Județean Timis continuă seria de concerte live la Bastionul Theresia din Timisoara, unde muzica va răsuna toată vara.
‘Bastion by Merlin’ este inițiativa care transformă un loc simbol din Timișoara într-un reper cultural și un spațiu de întâlnire al comunității.
După 2 weekenduri pline de energie și emoție în aprilie, luna mai aduce pe scena Bastionului deopotrivă artiști consacrați și trupe în plină ascensiune. Vor fi acorduri de pop, jazz, indie și alternative, toate într-un decor istoric emblematic.
Feli, una dintre cele mai iubite voci ale României, va deschide seria concertelor din luna mai, urmată de proiectul inedit SoundsOfOm by Ursu, care îmbină instrumente tradiționale din diverse culturi.
Programul complet al concertelor din luna mai:
3 mai – Feli
4 mai – SoundsOfOm by Ursu
10 mai – The Other You
11 mai – Stringray
17 mai – RaviHazard
18 mai – Titi DRAGOMIR & Vest Phoenix Cover
24 mai – JazzyBIT
25 mai – The Bandits
31 mai – Choarda Liberă
Accesul la concerte este gratuit. Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.
TIMISOARA. Aquatim are un program special în acest final de săptămână, cu ocazia minivacanței de 1 Mai, la Timisoara.
Casieriile Aquatim din întreaga arie de operare (Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Timișoara) și centrul relații clienți de pe str. Enric Baader nr. 11 din Timișoara vor fi închise în zilele de 1 și 2 mai.
Aquatim reamintește clienţilor că factura de apă poate fi achitată on-line, cu card bancar, pe site-ul www.aquatim.ro sau prin aplicația MyAquatim, prin rețelele bancare sau partenerii comerciali (pentru detalii consultați secțiunea Informații utile de pe site-ul nostru).
Serviciul dispecerat este disponibil non-stop și în această perioadă, la numărul de telefon 0356914, pentru preluarea sesizărilor legate de serviciile de apă și de canalizare iar echipele de mentenanță sunt mobilizate pentru intervenții în caz de necesitate.
TIMISOARA. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în data de 17 mai 2025 o misiune economică în Serbia de vizitare a celei de-a 92-a ediții a Târgului Internațional de Agricultură Novi Sad care se desfășoară în perioada 17-22 mai, la Centrul Expozițional și de Congrese „Master”.
Cu o tradiție de aproape un secol, Târgul Internațional de Agricultură Novi Sad reprezintă un eveniment de referință și un punct de întâlnire pentru inovatori, producători, furnizori și specialiști din diverse sectoare ale agriculturii și agroindustriei din Serbia și din întreaga lume.
De la utilaje agricole de ultimă generație și semințe de înaltă calitate, până la cele mai avansate realizări tehnice și tehnologice din agricultură, târgul de la Novi Sad oferă o platformă unică pentru descoperirea celor mai recente tendințe și evoluții din agricultură.
Programul conex al expoziției cuprinde întâlniri B2B, mese rotunde, prezentări de firme și produse, demonstrații, concursuri de echitație, evenimente recreative.
(https://www.sajam.net/en/calendar-2025/spring-2025/international-agricultural-fair-2025)
Ediția 2024 în cifre:
Spațiu expozițional deschis: 47.000 m2
Spațiu expozițional interior: 11.000 m2
Număr de expozanți: 1.200 din Serbia și din 40 de țări
9 pavilioane de țară: Italia, Olanda, Muntenegru, România, Indonezia, Spania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria
Expoziție zootehnică: 5.000 m2 800 de animale vii
Număr vizitatori: peste 130.000.
Taxă de participare: 320 lei/pers. (firme membre) și 320 lei+TVA/pers. (firme nemembre)
*Prețul este valabil pentru un grup de min. 8 persoane
Servicii incluse:
Transport cu autocar pe ruta Timişoara – Novi Sad și retur
Vizitare expoziție
Asistență și însoţitor CCIAT pe toată durata deplasării.
Termen limită de înscriere: 05 mai 2025
TIMISOARA. Politehnica Timișoara primește miercuri la pranz vizita Politehnicii Iași în etapa a III-a din faza grupelor Cupei Romaniei, ultimul meci din această fază.
Este un duel între echipele de pe locurile 2 și 3 din grupa C, formații care înaintea întâlnirii au câte 3 puncte, cu un golaveraj superior pentru fetele echipate în alb-violet. Partida este mai mult una pentru palmares, din moment ce ambele echipe au pierdut cu Alexandria, și este greu de crezut că formația din Teleorman se va împiedica de Petrolul, echipa ce nici măcar nu a înscris vreun gol în meciurile precedente din Cupă.
Politehnica Timișoara vine după o remiză în campionat pe terenul celor de la Campionii FC Argeș, în timp ce gruparea ieșeană a fost spulberată în ultima rundă de campionat cu 10-0 de CSM Alexandria, formația care este rivala din competiția knock-out, și care este marea favorită la calificare în semifinale, după ce a trecut de ambele Politehnici.
Duelul Poliutehnicilor este programat miercuri, de la ora 12, pe stadionul Știința, și va fi condus de Turdor Jurcă, din Arad, ajutat de Andreea Șușcă, tot din Arad, respectiv Sergiu Găluți, din Sântana.
TIMISOARA. O noua avarie Colterm duce la oprirea apei calde în zona centrală la Timișoara.
Oprirea este programată pentru ziua de miercuri între orele 08:00 și 14:00 și este necesară pentru remedierea unei defecțiuni la rețeaua primară.
Vor fi afectate străzile: Florimund Mercy, Oituz, Piața I.C. Brătianu, Piața Unirii, Paul Chinezu, Palanca, Augustin Pacha, Regimentul 5 Vânători, Matei Corvin, însă apa caldă va fi oprită și la Palatul Dicasterial.
TIMISOARA. În perioada 23 – 25 aprilie a.c., Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Cristina Coroian, Șef Cabinet Președinte, s-a aflat la București pentru o serie de întâlniri de lucru cu oficiali ai corpului diplomatic acreditat în România ce au avut ca obiectiv implicarea misiunilor diplomatice ale unor țări de interes pentru comunitatea de afaceri timișeană în mobilizarea companiilor la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara.
Astfel, joi 24 aprilie, Președintele CCIA Timiș s-a întâlnit cu Dinu Gheorghe, reprezentant al Camerei de Comerț Indiene pentru România și Moldova (Indian Chamber of Commerce – Romania and Moldova Chapter) iar discuțiile s-au axat în principal pe modalitatea de implicare și participare a acestei organizații la ediția 2025 a Forumului.
Împreună cu Ambasada Indiei în România, urmarea invitației Președintelui CCIAT adresată Ambasadorul Indiei E.S. Manika Jain, la întâlnirea de la București din 25 martie a.c., Camera de Comerț Indiană pentru România va mobiliza firme indiene din sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare precum industria IT&C, agricultură, infrastructură, automotive – sectoare economice bine reprezentate în județul Timiș și care pot suscita interesul investitorilor indieni, iar Dinu Gheorge va conduce delegația de afaceri indiană participantă la Forum.
Totodată, în cadrul agendei de lucru comune, Camera de Comerț Indiană pentru România va informa CCIAT cu privire la târgurile și expozițiile internaționale și sectoriale din India, în vederea participării companiilor timișene la aceste manifestări sau organizării de misiuni economice de vizitare a acestora.
„Într-un moment în care businessul mondial se schimbă, nevoia de diversificare arată potențialul relațiilor comerciale dintre România și India. India este una dintre economiile cu cea mare creștere, iar România, ca parte a Uniunii Europene, devine un magnet pentru investiții”, a spus reprezentantul oficial al Camerei de Comerț Indiene pentru România și Moldova, Dinu Gheorghe.
___________________________________________________________________________
Ediția 2025 a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, eveniment premieră a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și unul din cele mai mari evenimente de business din sistemul cameral românesc, va reuni companii din 7 țări intra- și extra-comunitare, dar și din Asia: India și Qatar, noutate absolută a ediției.
Universitatea Politehnica Timișoara își reafirmă angajamentul de a oferi șanse egale la educație și de a sprijini incluziunea socială, contribuind la dezvoltarea profesională și personală a elevilor și studenților, în special a celor din grupuri defavorizate. Aula Magna a Facultății de Inginerie din Hunedoara a găzduit marți, 29 aprilie 2025, conferința de lansare a proiectului „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021–2027.
Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ-HD) și Asociația DANKE, a reunit elevi, studenți și cadre didactice din județ.
Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea accesului, participării și performanței academice a unui grup de 352 de elevi și studenți defavorizați, inclusiv persoane de etnie romă, în cadrul sistemului de învățământ superior din România. Proiectul își propune să atingă acest obiectiv prin implementarea unui set integrat de măsuri de sprijin, care vizează trei direcții principale de intervenție: facilitarea tranziției către studii universitare pentru un grup țintă de 190 de elevi din clasele XI-XII; reducerea abandonul universitar și creșterea retenției studenților pe parcursul studiilor universitare pentru un grup țintă de 162 de studenți; creșterea accesului la învățământul terțiar pentru tineri prin programe pregătitoare și de accesibilizare a procesului didactic.
„Programul se adresează elevilor și studenților care provin din familii a căror părinți au o educație medie, celor care provin din familii cu venituri reduse și celor care provin din grupuri subreprezentate. Ne-am angajat să îi sprijinim să finalizeze activitățile din cadrul liceului, în același timp să-i informăm, pentru a putea alege în cunoștință de cauză și de a-i determina să-și continue studiile în învățământul superior”, a declarat prof.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al Universității Politehnica Timișoara și manager al proiectului.
Edu-UPT își propune, pe de o parte, facilitarea tranziției către studii universitare pentru grupul țintă format din 190 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a prin implementarea unui program integrat de măsuri de tip „punte”, iar pe de altă parte, reducerea abandonului universitar și creșterea retenția studenților pe parcursul studiilor universitare pentru grupul țintă format din 162 de studenți, dar și creșterea accesului la învățământul terțiar universitar pentru persoanele din grupul țintă.
Dintre măsurile de tip „punte”, în vederea facilitării tranziției la studiile universitare începând cu clasa a XI-a, menționăm: susținerea persoanelor identificate prin oferirea de programe remediale; acordarea de subvenții elevilor; consilierea elevilor cu privire la opțiunile de programe de studiu din mediul universitar; măsuri active și constante de informare, promovarea programelor de studii, organizarea de servicii suport, informări legate de prevenirea consumului de droguri si vizite pentru elevi în universitate; măsuri de suport educațional și socio-emoțional.
În ceea ce privește prevenirea și combaterea abandonului universitar în rândul studenților proveniți din medii și grupuri dezavantajate, se are în vedere: sprijinirea studenților cu risc de abandon prin operaționalizarea mecanismelor de identificare și monitorizare a nevoilor studenților; asigurarea serviciilor de suport de îndrumare și consiliere în vederea prevenirii și combaterii abandonului universitar; acordarea de sprijin pentru prevenirea și combaterea abandonului universitar în rândul studenților; acordarea de subvenții pentru studenti; organizarea de programe de introducere în mediul universitar, servicii de mentorat, acțiuni de tutoriat și workshop-uri dedicate dezvoltării abilităților studenților; activități relevante de consiliere vocațională, campanii de preveniri pentru consumul de alcool si droguri și asigurarea de cursuri specializate pe strategii de învățare.
Prin proiect sunt prevăzute și măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior: asigurarea accesibilității fizice și digitale în cadrul proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități în instituțiile de învățământ superior; servicii de suport prin tehnologii specifice; dezvoltarea unor servicii de consiliere și îndrumare dedicate studenților cu dizabilități; activități specifice studenților cu dizabilități.
TIMIȘOARA. Un nou control al comisarilor de la Protecția Consumatorului, încă un restaurant închis temporar la Timișoara.
CITESTE SI: Anunt istoric! Club Sportiv Stiinta Poli Timisoara se va chema echipa fanion a orasului
Este vorba despre restaurantul Dorna din zona Girocului, în care cei de la OPC au descoperit o mulțime de probleme.
Pereți coscoviti, frigidere defecte, șnițele preparate în găleți de plastic mizerabile, mese ruginite, grătar plin de resturi.
Inspectorii au amendat pe loc unitatea cu 5000 de lei și au închis restaurantul până când angajații vor face curățenie luna și vor repara sau înlocui aparatele de răcire.