Opinia Timisoarei

Funda umana in Piata Unirii din Timisoara de Ziua Mondiala a Luptei Impotriva SIDA. FOTO!

TIMISOARA. Aproximativ 30 de tineri s-au adunat in centrul orasului duminica dupa-amiaza pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta Impotriva SIDA. Au format o funda umana pentru a-i sensibiliza pe timisoreni sa se testeze HIV, gratuit.

Desi funda trebuia formata in Piata Victoriei, tinerii n-au primit aprobare de la Primaria Timisoara pentru acea zona, asa ca au mers in Piata Unirii. S-au luat de maini si au facut funda, iar mai apoi au aplaudat. Prin zona nu au trecut insa foarte multi timisoreni.

„Odata cu 1 Decembrie, se celebreaza Ziua Internationala a Luptei impotriva HIV/SIDA. Cu aceasta ocazie, ne-am adunat mai multe organizatii locale si ne-am gandit sa promovam o campanie de testare pentru persoanele de risc, sa vedem daca sunt sau nu infectate cu virusul si, totodata, sa promovam prevenirea infectarii cu acest virus. Ne-am adunat sa formam o funda umana, simbolul international al solidaritatii noastre fata de persoanele care au virusul si persoanele decedate din cauza SIDA”, ne-a spus Alexandru Grozavescu, reprezentant al Societatii Studentilor de Medicina din Timisoara.

In ceea ce priveste autorizatia pentru moment, tinerii au obtinut-o in cele din urma, dar pentru pietele Unirii si Libertatii, nu si pentru Piata Victoriei, desi zona era mai buna, trecatorii fiind mult mai multi, datorita Targului de Craciun deschis de sambata in centru.

„Primaria Timisoara ne-a dat autorizatie de cateva minute, pentru Piata Unirii si Piata Libertatii, nu in Piata Victoriei. Am depus cerere si am spus ca unde se poate, acolo o facem. Am optat pentru Piata Unirii, Victoriei, Libertatii si unde am primit aprobare, acolo am mers”, ne-a mai spus Alexandru Grozavescu.

De Ziua Mondiala de Lupta Impotriva SIDA, marcata an de an la 1 decembrie, timisorenii se pot testa gratuit, intre 3 si 7 decembrie, la Centrul de testare si consiliere al Directiei de Sanatate Publica, de pe bulevardul Victor Babes nr. 18. Campania de testare este organizata de Grupul local de actiune HIV/SIDA, format din mai multe organizatii si institutii din Timisoara.

Potrivit ultimelor estimari, la finele anului trecut, 34,2 milioane de persoane erau infectate cu HIV, pe intreaga planeta. In Romania, datele Centrului Roman HIV/SIDA spun ca 48% dintre cei bolnavi s-au infestat pe cale sexuala.

Foto: Virgil Simonescu

Exit mobile version