Opinia Timisoarei

FOTO si VIDEO! Pista de biciclete cu mii de stalpisori pe malul Begai in Timisoara! Sirul ‘nesfarsit’ separa traseul pentru biciclisti de sosea

TIMISOARA. La Timisoara au aparut stalpisori de metal care separa pistele de biciclete de carosabil, pentru ca soferii sa nu-si mai poata parca masinile pe traseele pentru biciclisti. Primele piste amenajate cu astfel de stalpisori, pusi din metru in metru, pe alocuri, sunt cele de pe malul Begai, pe Splaiul Nicolae Titulescu sau pe Splaiul Penes Curcanul.

Pe Internet circula deja un video filmat de un biciclist, in care pot fi observati zeci de stalpisori de metal, care separa pista de biciclete de pe Splaiul Nicolae Titulescu de carosabil.

„Timisoara se modernizeaza in forta! A inceput plantarea de stalpisori din metru in metru pe marginea piste de biciclete de pe Splaiul Titulescu. Teapa este cat se poate de mare, acesti stalpi nu fac decat sa sifoneze bani din bugetul si asa redus al PMT (bordura este inalta masinile nu pot parca in aceasta zona, cat despre protejarea biciclistilor… nu cred ca are rost sa vorbim). Bravo PMT, la mai mare!”, este comentariul care insoteste filmuletul (Vezi mai jos VIDEO!).

In timp ce unii timisoreni comenteaza ca masura luata este una buna si ca nu va mai permite soferilor sa parcheze pe pistele de biciclete, altii ii dau dreptate celui care a filmat pista si spun ca acesti stalpisori reprezinta o cheltuiala in plus.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, stalpisorii sunt prevazuti in proiectul de reamenajare a malurilor Begai. In total, vor fi montati aproape 7.000 de bolarzi, pe un sfert din lungimea totala a pistelor de biciclete de pe malurile Begai.

„Stalpisorii stradali sunt prevazuti in proiectul de reamenajare a malurilor Begai. Confectionati din metal, ei au rolul de a proteja pista de bicicleta sau trotuarul de parcarile ilegale precum si de accesul auto. In proiect sunt prevazuti un numar de 6.720 de bolarzi, pe o lungime de aproximativ 5 kilometri. Practic, oriunde exista o vecinatate directa intre pista si carosabil se vor monta astfel de structuri. Pentru restul de suprafete sunt prevazute spatii verzi si copaci intre pista si carosabil”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

***

Lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la jumatatea anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.

Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega.

Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Foto: Zoltan Pazmany

Exit mobile version