Opinia Timisoarei

FOTO! Scandal la liceul de Posta! Elevii au refuzat sa intre la ore cerand demisia directorului. A fost nevoie de interventia jandarmilor!

UPDATE: Profesorii de la fostul CFR nu au ramas indiferenti acuzelor venite dinspre Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii. Iata reactia lor catre colegii din centrul orasului, trimisa pe adresa redactiei www.opiniatimisoarei.ro:

Am urmarit si noi scandalul pe marginea comasarii celor doua scoli, dar mai ales comentariile generate de eveniment. Am constatat cu stupoare insultele publice, calomniile, minciunile, injuriile carora le suntem tinta. Citim ingroziti mizeriile scrise pe petitie online, unde un profesor gireaza atacuri suburbane la adresa directorilor si colegilor. Acum asistam la o greva a elevilor, cu cativa dintre dascalii lor in frunte, incalcand deopotriva legea si fiind nevoie de jandarmi care sa ii intoarca pe toti la ore.

Efortul si munca depuse de un profesor care „duce” un elev de la nota 2-3 la 5-6 sunt demne de ceva mai multa apreciere decat efortul unor dascali care duc un elev de la nota 8,50, la 5-6. Aceste lucruri sunt probabil evidente, pana si pentru cei care, in furia lor, denigreaza Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Leonida,, afirmand ca avem profesori de nota zero. Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci Pasteur ar fi ultimul specialist din lume, deoarece a lucrat cu microbi, care nu sunt nici macar elevi.

Haideti sa nu mai amestecam elevii in problemele personale!

Am folosit pluralul din pura politete formala, deoarece profesorii Colegiului Tehnic ,,Dimitrie Leonida,, nu fac aceasta. Nici macar profesorii Liceului de Posta nu o fac, in corpore, o fac doar cativa dascali, carora ma si adresez.

Rugaminte
Stimati colegi, devotati dascali. Daca aveti un interes anume, luptati pentru el cu mijloace cinstite, si nu manipulati elevii in lupta dumneavoastra, va rog mult, este un lucru care tine de calitatea morala a unui om, cu atat mai mult a unui profesor.

Explicati-le elevilor dumneavoastra, deschis si cinstit, ca pentru sediul in care acestia invata acum se plateste o chirie foarte mare, restanta de mai multe luni, explicati-le va rugam ca dumnealor sunt beneficiarii unui sistem de educatie gratuit, prin urmare cel care plateste (primaria) decide unde si cum se vor tine orele de curs, explicati-le va rugam ca vor parcurge o distanta mai mare pana la noua scoala, dar vor invata in incaperi mai curate, mai bine dotate, cu laboratoare mai performante si mai moderne.

Dar mai ales va rugam sa le explicati ca vor avea colegi noi, poate altii cu care au fost obisnuiti pana acum, poate nu. Spuneti-le elevilor dumneavoastra ca vor invata alaturi de copii care poate au avut performante mai slabe in ciclurile scolare trecute si nu neaparat din vina lor, dar probabil au parcurs un drum mai lung decat ei. Definiti-le va rog termenul de „performanta neta” prin efortul pe care UNII dintre acestia l-au facut, anume de a ajunge de la dificultati in scriere si socotit, la locurile 1,2, 3 castigate la olimpiade judetene de fizica, precum si la cele tehnice, pe cand acestea mai existau, ori amintiti-le de statutul de studenti exceptionali ai absolventilor nostri.

Aratati-le elevilor dumneavoastra, dar poate nu ar strica sa aratati si unor colegi din cancelarie, ca insultand in mod gratuit viitorii lor colegi, deopotriva elevi si dascali, nu isi dovedesc nici statutul de elevi/educator, nici acela de om, spre care cu totii speram sa ii calauzim.

Va rugam toate acestea deoarece noi, profesorii de la Colegiul Leonida asta facem: le spunem elevilor nostri ca vor avea noi colegi, colegi dintre care multi au avut rezultate bune si foarte bune in clasele I – VIII, ca  vor cunoaste elevi noi, poate cu mentalitati noi, ca vor avea de invatat unii de la altii, dar mai ales le spunem elevilor nostri ca trebuie sa se comporte civilizat, elegant, precum niste gazde. Sa ii faca pe noii colegi sa se simta cat mai confortabil, sa inteleaga dificultatile prin care acestia trec si sa aiba rabdare pentru a le depasi. Le spunem spre exemplu ca elevii dumneavoastra poate joaca fotbal mai bine, le spunem orice consideram ca ii poate ajuta pe toti sa depaseasca aceste evenimente.

Sa lasam copiii sa fie copii, dragi colegi, si sa nu ii implicam in interesele noastre, fie ele si legitime … sau nu.

Cu respect pentru viitorii colegi, le uram „bun venit in casa noastra”, cu speranta si un gand bun.

Colectivul de cadre didactice al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida

______________________________________________________________________________

UPDATE: La Liceul CFR nu se invata carte, spun in cor parintii si elevii Liceului de Posta

Cativa parinti si elevi de la Liceul de Posta au participat marti la sedinta Comisiei de Cultura si Invatamant din cadrul Primariei Timisoara. Ei le-au cerut responsabililor din primarie sa tina cont de dorintele lor si sa nu comaseze institutia in care invata cu Liceul CFR, din varii motive.

Atat parintii, cat si elevii spun ca la CFR nivelul de invatamant este foarte scazut si ca nu vor sa ajunga ca si elevii de la CFR. Au avut si o propunere pentru cei din primarie: comasarea pe verticala.

Noi am propus, daca tot trebuie sa ajungem la comasare, sa se comaseze atunci pe verticala, si nu pe orizontala cum s-a propus. Pe verticala ar insemna gradinita, scoala generala, liceu. Domnul ministru ne-a spus ca prefera comasarea pe verticala. Stiind ca cele doua scoli generale, 18 si 26 din Circumvalatiunii sunt deja comasate, am propus sa ne comaseze cu ei si sa ne mute in locatia Scolii nr. 26 ca ei au multe spatii libere si sa nu se mai plateasca chirie in centru. Pe zona unde se afla CFR nu se face scoala. Toate scolile de la periferie sunt scoli slabe. Nu comparam o scoala cum este CFR, la care media de admitere a fost 4,05 cu o medie de admitere de 7,56, de la Posta„, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Lucica Anton, mama unui elev care invata la Liceul de Posta si Telecomunicatii.

Elevii nu sunt nici ei de acord mutarea la periferia orasului, mai ales din cauza nivelului de invatamant, dar si din cauza faptului ca nu au mijloace de transport prea multe ca sa ajunga pana acolo.

Comasarea nu e ok, pentru ca locatia unde ne-ar muta este intr-o zona limitrofa. Nu avem mijloace de transport, nivelul de invatamant este foarte scazut acolo. Scoala noastra a avut anul acesta promovabilitate de peste 40% la Bacalaureat, in timp ce la CFR a fost 0%. Noi vrem sa ne facem cunoscut punctul de vedere, nu vrem sa ne mutam„, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Dorin Botezatu, elev la Liceul de Posta si Telecomunicatii.

Consilierii locali care fac parte din Comisia pentru Cultura si Invatamant din cadrul Primariei Timisoara nu au prea avut ce sa le promita parintilor si elevilor de la Posta, insa le-au spus ca vor lua in considerare propunerea lor, aceea de comasare cu Scoala Generala nr. 26.

____________________________________________________________________________________

TIMISOARA. Zeci de elevi de la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii au iesit in fata scolii si au organizat un protest spontan. Jandarmeria a intervenit si i-a bagat in scoala!

DE-MI-SI-A!!!”, ”HUOOOOOO!!!!!” sau ”Nu va fie frica, comasarea pica!!!” au fost cateva dintre scandarile si huiduielile pe care conducerea unitatii de invatamant le-au azuzit de la elevii liceului pret de mai bine de o ora.

Liceenii au iesit mai intai in fata scolii si au scandat impotriva directorului, dar jandarmii au fost chemati si i-au bagat imediat in incinta unitatii de invatamant. Nici asta nu i-a pototlit pe tineri. Ei au stat pe holurile si scarilescolii si au strigat zeci de minute ca nu doresc sa fie comasati cu Colegiul Tehnic Leonida, fostul CFR.

Suntem aici multi elevi si am si avut rezultate ok la Bacalaureat, asa ca nu inteleg de ce vor sa ne comaseze cu CFR-ul”, a spus unul dintre tineri.

Prestigiul lor este mai mic decat al nostru. Noi nu suntem deloc de acord cu comasarea. Nu vom renunta la proteste. Vedem pana la urma ce se intampla”, sustine alt licean.

Protestele au inceput inca de saptamana trecuta la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii, dar abia astazi au luat amploare. Valentina Udrescu, liderul sindical din unitatea scolara a precizat ca elevii au iesit sa protesteze fara sa fie instigati de dascali. ”Suntem comasati noi, cei care nu avem problme asa mari, cu o alta unitate de invatamant cu mari dificultati. De acolo a pornit totul”, a explicat aceasta.

Lacramioara Huzoiu, directorul unitatii de invatamant, care este procomasare, sustine ca elevii vor fi sanctionati cu trecerea absentei in catalog la orele de la care au plecat.

In aceasta manifestatie spontana mi-a fost ceruta demisia, iar conducerea scolii a fost huiduita, pe langa scandarile impotriva comasarii. Totul a pornit de la faptul ca nu am fost de acord cu propunerea colegilor mei de a ramane in aceeasi cladire in care am stat pana acum. Eu consider ca din prisma platii chiriei plus reparatiile de intretinere care trebuie facute si alte cheltuieli comasarea reprezinta o solutie de viitor”, a declarat directoarea Lacramioara Huzoiu.

Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis, sustine ca masura comasarii a fost luata de Primaria Timisoara si este o varianta viabila pentru invatamantul timisorean. ”Sunt doua unitati de invatamant cu acelasi specific, iar varianta comasarii este una buna pentru toata lumea”, a specificat acesta.

Incepand din acest an, Primaria si Consiliul Local sunt cele care organizeaza reteaua locala. Discutiile avute cu Primaria au fost legate de partea economica. Aceasta chestiune, de a sta in centru pe banii statului nu e egala cu rezultatele nationale. Inspectoratul Scolar Judetean Timis agreaza orice solutie daca este pertinenta. Elevii de la Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii stau in parculetul din spatele Casei Casatoriilor fara niciun fel de supraveghere. Mai doreste cetateanul Timisoarei sa plateasca chirie acolo sau la Liceul de Arte Plastice? La Posta sunt 22 de clase cu 600 de elevi, la Liceul CFR sunt 18 clase cu 481 de elevi din care jumatate sunt la seral. Rezultatele sunt favorabile celor de la Posta. Avem 32 cadre didactice la posta si 25 la liceul CFR.  Sigur, exista aceasta dorinta de a sta in centru. In afara de comasare s-a mai propus comasarea cu Scoala Generala nr. 11 care e foarte aproape acolo. Din perspectiva ISJ suntem preocupati de efectele comasarii„, a mai declarat Marin Poepscu.

Potrivit sefului de la Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria Timisoara plateste lunar o chirie de aproximativ 14.000 de lei. Marin Popescu a propus ca atat conducerea ISJ, cat si reprezentantii Primariei Timisoara sa se aseze la masa dialogului impreuna cu cei din conducerea Regionalei de Posta astfel incat sa convinga aceasta din urma institutie sa le acopere chiria celor din unitatea de invatamant din Palatul Postei.

Exit mobile version