Opinia Timisoarei

FOTO! O frumusete! Cladirea Vicariatului Sarbesc din Timisoara isi dezvaluie noua fata, dupa renovare

TIMISOARA. O noua cladire din Piata Unirii din Timisoara isi dezvaluie fatada renovata. Este vorba despre Vicariatul Sarbesc a carui infatisare, inspre piata, a fost reabilitata cu bani de la Episcopia Ortodoxa Sarba si de la o firma privata din oras.

Cladirea care odinioara era verde, pe intreaga suprafata a fatadei, acum are o culoare mai luminoasa, ce pune in valoare elementele in relief de la arcadele ferestrelor si dantelaria din partea superioara a constructiei.

Lucrarea ar fi trebuit sa se termine in urma cu doi ani, insa asteptarea a meritat. Pentru transformarea cladirii au contribuit financiar atat o firma privata, care a oferit 200.000 de dolari, cat si Episcopia Ortodoxa Sarba, care a cofinantat cu aproximativ 100.000 de dolari.

Vicariatul Sarbesc din Piata Unirii a fost proiectat in 1744 si a fost construit in stilul in care se construia pe atunci, baroc-austriac. In 1752 era deja finalizat, iar in 1904, comunitatea sarba a vrut ca aceasta cladire sa primeasca un caracter particular, unul sarbesc. Cel care a reusit transformarea, intr-o maniera spectaculoasa, a fost arhitectul sef al orasului de atunci Szekely Laszlo, de etnie maghiara.

Din anul 1964 biserica este declarata monument istoric.

Foto: Virgil Simonescu

Exit mobile version