Opinia Timisoarei

Fostul decan al avocatilor din Timis recunoaste ca a fost invins de “stapanul” robelor clandestine din Romania, Pompiliu Bota

Debarcat de la conducerea Baroului Timis dupa opt ani de “domnie”, in urma celor mai disputate alegeri din ultimii 75 de ani, fostul decan Lazar Gruneantu spune ca de-a lungul celor doua mandate a avut si esecuri, a avut si “succesuri”, dar cea mai mare neimplinire legata de profesie este faptul ca nu a reusit sa starpeasca avocatura clandestina.

Imediat dupa aparitia Baroului Constitutional Roman, barou paralel infiintat de inginerul hunedorean Pompiliu Bota, decanul avocatilor timiseni a sesizat Parchetul asupra uzurparii de calitati oficiale in cazul celor peste 100 de membri ai Baroului Bota din Timis. Spre uimirea sa, toate plangerile penale impotriva avocaturii clandestine au fost solutionate cu NUP (neinceperea urmaririi penale), iar juristii lui Bota au continuat sa apara in fata instantei cu clientii de mana.

“Cea mai mare neimplinire este esecul in starpirea avocaturii paralele. Nu este o lipsa a decanului, ci este o lipsa totala de autoritate a organelor abilitate sa se implice in aceasta chestiune. Exista un tablou al avocatilor din baroul paralel. Sunt peste 80 de avocati in acest barou paralel. Este trist ca, desi exista o legislatie interna si o hotarare CEDO care stabileste ca aceasta avocatura este in afara legii, totusi, organele de urmarire penala nu au fost in stare sa ia niciun fel de masura in acest sens, ceea ce ridica un mare semn de intrebare cu privire la modul in care aceste organe ale statului abilitate sa respecte legea se fac ca nu au cunostinta de efectele acestui fenomen extrem de daunator”, de precizat Lazar Gruneantu.

De cealalta parte, presedintele barourilor paralele din Romania, Pompiliu Bota, condamnat inca de anul trecut, din mai, de Curtea de Apel Alba Iulia, la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru exercitarea fara drept a unei profesii, spune ca avocatii sai sunt primiti in instantele de judecata.

“S-au formulat nenumarate plangeri impotriva noastra pentru exercitarea fara drept a profesiei, dar pana acum 364 de procurori au pronuntat solutii de netrimitere in judecata, iar 299 de instante judecatoresti au confirmat acest lucru. Vechile barouri functioneaza in baza legii care doar defineste si organizeazaprofesia de avocat”, spune Pompiliu Bota.

In ciuda sigurantei pe care o afiseaza, Pompiliu Bota este marcat de “defectiunile” din organizatia avocatiala pe care a creat-o in 2002, in conditiile in care, in toamna anului trecut, decanul Baroului Bota Iasi, Viorel Nemurincu, i-a cerut descarcarea de gestiune si plecarea de la conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, varianta Bota.

Exit mobile version