Opinia Timisoarei

Flacari pe 6 hectare de campuri si stufaris. Fazani si caprioare in pericol, in Timis. Mobilizare rapida a pompierilor. Foto

TIMISOARA. Alarma la ISU Timis, duminica dupa-amiaza. Pompierii au intervenit rapid pentru a opri un incendiu de vegetatie uscata si stufaris care mistuia totul in calea sa pe 6 hectare de teren, la Dudestii Vechi.

CITESTE SI: ‘Am fumat doar niste iarba’. Marturisirea unui sofer prins drogat la volan in Timisoara. Politistii aveau sa aiba si alte surprize

Misiunea salvatorilor a fost una complicata, intrucat batea vantul destul de tare si isi schimba des directia, iar aceasta intetea focul.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafata de aproximativ 6 hectare, pe doua balti uscate, cu mai multe focare. De asemenea, avand in vedere schimbarea frecventa a directiei vantului a existat pericolul de propagare a incendiului la locuintele din apropiere. Totodata, unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufaris cu lungime de 2 km, zona in care sunt cuiburi de fazani si caprioare.
In sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din localitate„, transmit reprezentantii ISU Timis.

Din primele date, se pare ce valvataia a fost provocata de cineva care a incendiat o miriste si nu a mai putut tine focul sub control, iar acesta s-a extins cu repeziciune din cauza vantului.

Pompierii atrag din nou atentia ca este interzisa curatarea miristilor prin incendiere!

Facem apel catre cetateni sa respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales in aceasta perioada cand flacarile sunt favorizate de condiţiile meteorologice.
Nu putine au fost situatiile in care incendiile de miristi si vegetatie uscata s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi sustinute ale pompierilor militari, voluntarilor si comunitatilor locale.

Avand in vedere inceperea acţiunilor de igienizare a terenurilor de catre cetaţeni, pe fondul incalzirii vremii, va prezentam cateva masuri care trebuie respectate pentru arderea in condiţii de siguranţa a resturilor vegetale rezultate, astfel:
❕curaţarea suprafeţei din jurul fiecarei gramezi pe o distanţa de 5 m;
❕desfaşurarea arderii numai pe timp de zi si in condiţii meteorologice fara vant;
‼️ izolarea zonei de ardere faţa de cai de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier;
✅ asigurarea, pana la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere si a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
🚰  stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
❌ interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Reamintim faptul ca, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona contraventional de catre ISU Timis, cu 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐝𝐚‌ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝟐.𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor„, mai transmit repreznentantii ISU Timis.

 

Exit mobile version