Opinia Timisoarei

Fiul fostului sef al DNA Timisoara, avocatul Alin Speriusi, incearca sa salveze Colterm de la faliment


TIMISOARA. Compania Locala de Termoficare “Colterm” SA Timisoara a declansat, recent, un razboi total impotriva Guvernului Romaniei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publica, care are ca scop salvarea societatii de la un colaps iminent. De fapt, prin actiunea in Contencios-administrativ inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se incearca blocarea executarii silte inceputa, inca de anul trecut, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in dauna Colterm, care trebuie sa achite la bugetul de stat datorii de peste 10 milioane de euro, dar si obligarea autoritatilor statului la plata subventiilor la caldura in suma de 58.210.869 de lei.

Ca masura extrema din partea autoritatilor fiscale ale statului, in dosarul de executare nr. 16063013 al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili s-a dispus, in contul datoriei de 44.245.470,4 lei, poprirea tuturor conturilor bancare ale societatii, respectiv “indisponibilizarea sumelor existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei sau valuta”, iar prin procesele verbale nr. 1074/07.06.2011 si 1075/07.06.2011 s-a pus sechestru asigurator pe toate bunurile mobile si imobile ale companiei de termoficare din Timisoara. in paralel cu procesul de la Bucuresti, pe rolul Judecatoriei Timisoara se afla dosarele15.685/325/2011 si 15.686/325/2011 care au ca obiect contestarea executarii silite si obligarea autoritatilor statului la plata unor subventii la caldura in cuantum de aproape 14 milioane de euro.

ANAF a pus sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale „Colterm”
In actiunea depusa pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, casa de avocatura a fiului fostului sef de la DNA Timisoara, Alin Vlad Speriusi, incearca sa forteze o compensare a datoriilor, adica sa materializeze propunerea „daca-mi dai 14 milioane de euro, iti achit si eu 10 milioane de euro”. In motivarea acestei actiuni prin care se incearca obligarea autoritatilor statului sa deconteze in contul „Colterm” suma de 58 milioane de lei, avocatul Alin Vlad Speriusi arata ca, desi sunt prevazute de O.G. 36/2006, compensatiile la caldura livrata timisorenilor in perioada decembrie 2009 – aprilie 2011 nu au fost achitate de catre stat.

Ulterior incheierii proceselor verbale prin care s-a dispus sechestrul asigurator pe bunurile noastre mobile si imobile am formulat obiectiuni impotriva acestora si am aratat care sunt circumstantele care au determinat neplata sumei de 44.245.470,4 lei datorate. Imposibilitatea mea de a achita obligatiile la bugetul de stat se fundamenteaza pe faptul ca nu am incasat de la bugetul de stat compensarea pentru cresterea neprovizionata a preturilor la combustibil in suma totala de 58.210.869 de lei, aferenta perioadei decembrie 2009 – aprilie 2011, conform prevederilor OG 36/2006 si tarifului unitar aprobat de ANRSC. Pentru calculul sumelor cuvenite cu titlu de compensatii pentru perioada ulterioara lui 1 ianuarie 2011 trebuie avuta in vedere Decizia privind stabilirea pretului local de referinta pentru municipiul Timisoara nr. 455/25.11.2010 emisa de ANRSC, care, la art. 2, stabileste o compensare unitara de 40,87 lei/gcal, inclusiv TVA, pentru combustibilul folosit pentru producerea de energie termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate”, spune avocatul “Colterm”, evidentiind faptul ca, potrivit ANRSC, cantitatea anuala de energie termica estimata a fi furnizata populatiei municipiului Timisoara este de 704.488 gigacalorii.

Datoria “Colterm” de peste 10 milioane de euro nu poate fi decontata nici de la bugetul local!
Ca o replica la actiunile in instanta declansate de compania de termoficare locala, in urma cu cateva zile, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au solicitat magistratilor de la Judecatoria Timisoara sa respinga contestatia la executare formulata de “Colterm”. Paradoxal, juristii ANAF sustin, nu numai ca statul nu trebuie sa achite niciun ban in contul subventiilor la incalzire din perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, ci ca sumele invocate de catre “Colterm” nu pot fi decontate nici macar de la bugetul local.

Sumele invocate de catre contestatoare drept obiect al unei compensari sunt sume eventual datorate de catre autoritatile administratiei publice locale, si nu de institutia noastra, care urmareste plata contributiilor datorate bugetului general consolidat al statului si nu contributiile datorate bugetului local”, precizeaza directorul general al Directiei Juridice din cadrul ANAF, Ioana Toma.

In ceea ce priveste solicitarea platii integrale a sumei de 58.210.869 de lei, apreciem ca alocarea de la bugetul de stat a sumelor ce reprezinta restante din anii anteriori nu este posibila, deoarece s-ar incalca principiul anualitatii, potrivit caruia veniturile si cheltuielile bugetare sunt aprobate prin legi pe o perioada de un an, ce corespunde exercitiului bugetar pe anul in curs, fara posibilitatea reportarii sau acordarii retroactive a unor sume”, se mai precizeaza in adresa depusa de ANAF la dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara, conturandu-se ideea ca suma solicitata de „Colterm” nu este datorata nici macar de bugetul local.

Prinsi la mijloc intre perspectiva punerii „pe butuci” a „Colterm” si a prejudicierii bugetului de stat cu 10 milioane de euro, in cazul in care dispun anularea actelor de executare silita, magistratii de la Judecatoria Timisoara si-au luat un termen de gandire si au fixat urmatorul termen pentru data de 19 martie. Pana la ora inchiderii editiei, nu am reusit sa luam legatura cu fiul fostului sef al DNA Timisoara, avocatul Alin Speriusi, pentru a afla sansele de rezolvare in favoarea „Colterm” a litigiului cu ANAF…

Exit mobile version