Opinia Timisoarei

Fara gaz nu poate fi ars carbunele la Colterm. Administratia Fritz are 4 zile sa gaseasca un furnizor, dupa ce E.On a anuntat ca inchide robinetul, nu din cauza ‘exploziei preturilor’, invocata de primar, ci din pricina insolventei

FOTO: Virgil Simonescu

TIMISOARA. Intrucat primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat intrarea in insolventa a Colterm, iar furnizarea gazului catre compania de termoficare se face doar incheiind cate un contract in fiecare zi, cei de la E.On nu mai au siguranta ca isi primesc banii, astfel ca au decis sa inchida robinetul, sustin surse opiniatimisoarei.ro.

De altfel, aceasta varianta de achitare a combustibilului, zi de zi, s-a instituit acum un an, cand USRPLUS a preluat conducerea Primariei Timisoara.

Conform legii, odata ce se ia decizia sistarii alimentarii cu gaz, distribuitorul, DELGAZ Grid, ofera o pasuire de 3 zile pentru gasirea unui alt furnizor. Cum la mijloc este weekend, Colterm are vreme pana luni, 25 octombrie, sa incheie un nou contract cu o alta companie.

Carbune pentru o zi, poate doua

Problema este ca nu exista defel carbune pe stoc, iar in ultimele ore, la Timisoara a ajuns un tren cu combustibil. Aceasta inseamna aproximativ 1200 de tone, insa consumul de care e nevoie la Colterm sa asigure caldura si apa calda in Timisoara intr-o singura zi este de cca 1000 de tone.

Apoi, in momentul descarcarii carbunelui, daca e noroi in zona in care se asigura transferul, se pierde din cantitate. Iata, in imaginea de mai jos, locul in care ajung garniturile cu combustibil la compania de termoficare, surprinsa de fotoreporterul Virgil Simonescu.

Cu alte cuvinte, garnitura de carbune despre care miercuri Dominic Fritz a anuntat ca a ajuns deja la Timisoara acopera necesarul doar pentru o zi, insa edilul a precizat ca ar mai fi una pe drum.

Colterm va trece productia cat se poate pe baza de carbune, chiar daca asta ne vulnerabilizeaza in viitor cu nevoia de a cumpara certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentara produsa de acesta. Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de carbune care au inceput deja sa-l livreze catre Timisoara si continua discutiile cu Guvernul pentru eliberarea de carbune din rezerva strategica de stat. Azi noapte am primit deja o prima transa de carbune pentru CET Sud si chiar in aceste ore se incarca inca o garnitura de carbune pentru Timisoara„, a transmis primarul Dominic Fritz cand i-a anuntat pe timisoreni ca orasul, teoretic, ar ramane fara caldura si apa calda de luni, odata de E.On a decis sa opreasca furnizarea catre Colterm.

Dar, pentru a arde carbunele, e nevoie de gaz.

Mai mult, Dominic Fritz le-a transmis timisorenilor ca va creste tariful pentru populatie, intrucat de ani buni pretul a ramas neschimbat si nu acopera decat o mica parte din costul real de productie al Colterm. Edilul a mai precizat si ca a solicitat carbune de la rezerva de stat, dar si ca se afla in negocieri cu alti furnizori de gaz, dar si cu E.On, pentru a gasi solutii de colaborare, in conditiile in care Colterm intra in insolventa.

Daca nu vor fi gasite solutii pana luni, aproximativ 50.000 de locuinte, dar si spitale, scoli si institutii vor ramane fara caldura si apa calda.

CITESTE SI: Timisoara ramane fara caldura si apa calda. E.On opreste furnizarea gazului catre Colterm. Primaria cauta cu disperare solutii pana luni

Primaria Timisoara a dat vina pe ceea ce numeste ‘explozia preturilor la gaz’ si pe datorii.

Colterm se află într-o situație critică pe fondul creșterii uriașe a prețului la gaz,  E.On anunțând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuția agentului termic în circa 50.000 de locuinte, școli și spitale urmeaza sa fie oprită„, au transmis miercuri reprezentantii Primariei Timisoara.

CITESTE SI: Dominic Fritz: Colterm intra in insolventa. E singura solutie. Sunt sigur ca timisorenii vor avea apa calda si caldura

CITESTE SI: ‘Insolventa ne-a prins cu izmenele in vine. Ea nu-ti finalizeaza lucrarile in curs care blocheaza caldura in casele, scolile si spitalele timisorenilor, nu-ti aduce carbune in curte si nici nu-ti plateste factura de gaz’. Analiza Roxanei Iliescu, consilier local, dupa anuntul facut de Dominic Fritz

CITESTE SI: Dezvaluire scandaloasa facuta de Roxana Iliescu: Niciun vagon cu carbune nu se indreapta spre Timisoara, iar orasul ar putea ramane fara apa calda si caldura. Colterm a trimis abia acum un grafic de livrari catre furnizor. Document 

 

Exit mobile version