Opinia Timisoarei

Facem turul orasului cu minibuzul! Au sosit la Timisoara primele masini electrice pentru turisti! FOTO!

TIMISOARA.  Au ajuns la Timisoara cele 2 minibuze electrice cu cate 14 locuri, care vor fi destinate turistilor pentru un tur de oras. In aprilie, Primaria a decis sa le cumpere, iar de Ziua Timisoarei intra in paine.

Cele doua minibuze de culoare verde inchis se alimenteaza de la priza si nu sunt poluante. Au costat in jur de 30.000 de euro si au fost aduse din Ungaria.

“Masinile electrice folosesc un motor electric, sustinut de o baterie sau un alimentator, care se incarca de la reteaua de curent electric. In prezent, masinile electrice pot fi incarcate si direct la priza din locuinta sau garaj. Ele reprezinta o solutie viabila pentru diminuarea poluarii aerului din marile centre urbane. Masinile electrice sunt considerate o modalitate de a reduce cantitatea de CO2 in atmosfera”, se arata in documentatia intocmita de city managerul Timisoarei Sorin Dragoi, la momentul la care consilierilor locali li s-a cerut sa aprobe prin vot cumpararea minibuzelor.

Avantajele masinilor electrice: au poluare zero, pot fi incarcate chiar si de la o priza simpla, deci realimentarea autoturismului este foarte facila pentru utilizator; prezinta risc mult mai redus de incendiu/explozie in caz de accident, datorita lipsei de combustibili ca benzina/motorina, care sunt foarte inflamabile; tehnologia moderna permite suplimentarea energiei electrice necesare prin captarea si transformarea energiei solare; unele masini electrice sunt dotate cu panouri solare pe capote, care alimenteaza automat, in timpul zilei, bateria/ acumulatorul masinii.

Astfel de autovehicule sunt denumite masini solare; de asemenea cresterea autonomiei se poate face si prin recuperarea si stocarea energiei care se pierde in timpul franarii automobilului; zgomotul produs in mers este mult mai redus decit in cazul masinilor clasice; timpul de incarcare al bateriilor este mai mic daca operatiunea se face intr-o statie speciala; o incarcare la priza simpla de acasa va dura 6-8 ore, iar la statiile de incarcare rapida aproximativ 20 de minute.

Nu se stie deocamdata ce program vor avea masinutele si de unde vor porni in tururile de oras. Initial, se vorbea de faptul ca minibuzele vor asigura transportul persoanelor la diversele evenimente organizate de municipalitate si la care participa si invitati din tara si din strainatate.

15.000 de euro bucata, n-avem ghid turistic

Minibuzele chinezesti au fost asamblate in Ungaria si au costat 15.000 de euro bucata, a dezvaluit primarul Nicolae Robu. Ele vor fi administrate de RATT. Momentan nu se stie daca municipalitatea va angaja si ghid turistic care sa le povesteasca turistilor despre Timisoara. Nu a fost stabilit nici cat vor scoate turistii din buzunare pentru a face turul orasului, dar nici traseul.

„Sunt cu 14 locuri, minibuze cu motor electric si, evident, sunt descoperite, astfel incat sa se poata simti orasul mai bine atunci cand se organizeaza promenade, tururi, cu ajutorul lor. Au costat 15.000 de euro. Nu am stabilit care va fi pretul unui bilet, dar nu va fi mare. Trebuie sa ne acoperim cheltuielile, dar nu vrem sa faca RATT avere din exploatarea lor. Vrem doar sa crestem atractivitatea orasului cu ajutorul lor. Nu am stabilit inca un traseu, nu m-as aventura sa improvizez, dar sunt mai multe variante. De saptamana viitoare vor circula pe traseu. Unele pot fi si cu ghid, dar in acest caz se va plati suplimentar”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Exit mobile version