Opinia Timisoarei

Facebook-ul, interzis in Rusia

Se restrictioneaza accesul la Facebook pe teritoriul Rusiei, incepand de vineri. Anuntul a fost facut de autoritatea de reglementare a mass-media de la Moscova, Roskmnadzor.

CITESTE SI: Vladimir Putin cere armatei ucrainene ‘sa preia puterea’ la Kiev si sa-l inlature pe Zelenski. I-a numit pe oficiali ‘neonazisti drogati’. Rusia, dispusa la negocieri organizate la Minsk, Ucraina vrea la Varsovia

Roskmnadzor va taia accesul rusilor la Facebook invocand o decizie a procurorilor care au acuzat gigantul tehnologic american Meta ca a incalcat „drepturile fundamentale ale omului” prin blocarea conturilor rusesti, inclusiv pe cele ale marilor agentii de presa, scrie Rusia Today.

Masura vine dupa o zi de cand Facebook, detinut de compania Meta, a limitat accesul la conturile oficiale ale a patru institutii media ruse (si agentia de stiri RIA).

Rusia a cerut reactivarea „imediată” a unei pagini oficiale de Facebook asociate cu Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, care a fost suspendata pentru publicarea de „conţinuturi ilegale”. Moscova acuza un act de cenzura, care, potrivit Constituției ruse, este interzisa.

Oficialii rusi sustin ca Facebook a „cenzurat” mass-media rusa de circa 23 de ori din octombrie 2020. Reprezentantii Autoritatii de reglementare sustin ca Meta a incalcat legea rusa si ca a ignorat sa explice de ce a recurs la respectivele blocari.

Parchetul general al Rusiei a transmis, intr-un comunicat, ca reteaua de socializare ar constitui un „accesoriu” pentru incalcarea dreptului cetatenilor rusi la libertatea de informare, dar si ca Facebook a „restrictionat ilegal” accesul la informatii „semnificative din punct de vedere social” prin actiuni „discriminatorii” impotriva mass-mediei ruse.

SURSA: ziare.com

UPDATE: Facebook a precizat, vineri, că a împiedicat mai multe mass-media de stat ruse să câştige bani de pe platforma sa, în contextul în care invazia Moscovei în Ucraina vecină a ajuns pe străzile capitalei Kiev, scrie AFP.

Interzicem de acum mass-media ruse de stat să difuzeze reclame sau să genereze bani pe platforma noastră oriunde în lume„, a declarat pe Twitter Nathaniel Gleicher, responsabil cu politica de securitate a Facebook, adăugând că această măsură era deja pe punctul de a fi pusă în practică. Compania mamă a Facebook, Meta, a declarat mai devreme vineri că Rusia a decis să „limiteze accesul” şi să „încetinească” funcţionarea Facebook.

Moscova acuză reţeaua de socializare americană că cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile omului şi ale cetăţenilor ruşi. „Ieri, autorităţile ruse ne-au cerut să oprim verificarea independentă a faptelor şi etichetarea conţinutului postat pe Facebook de către patru organizaţii media de stat ruse. Am refuzat. Drept urmare, au anunţat că vor restricţiona utilizarea serviciilor noastre”, a scris vice-preşedintele Meta, Nick Clegg, într-un comunicat.

Invaziy Ucrainei a fost ocazia unei avalanşe de ştiri false pe internet, în special pe reţelele de socializare, fenomen devenit recurent la fiecare declanşare de război sau conflict.

Exit mobile version