Opinia Timisoarei

Experiment chinezesc in parcarea de la Modex, in Timisoara! Te ajuta sa-ti gasesti un loc de… parcare pe telefon

TIMISOARA. Va fi de mare ajutor soferilor din Timisoara disperati sa-si gaseasca un loc de parcare in zona centrala si nu numai, da asigurari primarul Nicolae Robu care a dezvaluit ca la Modex s-a facut primul test al unei tehnologii chinezesti pentru conducatorii auto. In fapt, o aplicatie pe mobil care iti cauta un loc liber unde sa-ti poti lasa masina.

Potrivit edilului, chinezii au facut un experiment si pus la punct un sistem care, conectat la GPS, ii informeaza pe soferi cate locuri de parcare sunt libere, in ce zona si cat costa parcarea in Timisoara. Aplicatia nu e inca functionala, timisorenii o vor putea descarca abia peste 2 saptamani.

Reprezentantii firmei din China urmeaza sa faca acelasi experiment si la Budapesta, a spus primarul Nicolae Robu care sustine ca programul face parte din preocuparile conceptului de smart city in privinta caruia s-au organizat o multime de intalniri si dezbateri in tot felul de orase mari din lume pe unde a ajuns.

Putem vedea la Modex acum pe telefon cate locuri sunt libere, cat costa parcarea, culoarea zonei, toate detaliile, si gps ne conduce acolo. E un avantaj acest sistem pentru ca astfel cei care cauta un loc nu mai pierd timpul si benzina mergand de colo colo sa gaseasca un loc. Se duc la sigur in parcarea cea mai convenabila. Apoi pentru administratorul parcarii sunt furnizate informatii care il ajuta sa optimizeze activitatea de management al parcarii„, spune primarul Nicolae Robu explicand avantajele sistemului chinezesc.

Edilul a dezvaluit ca in unele locuri au fost montati si senzori meniti sa dea alarma la politie si SDM in cazul parcarilor ilegale.

Sistemul semnaleaza si parcarile ilegale acolo unde e interzis sa se parcheze. Avem 5 astfel de locuri dotate cu senzori, unde stiam ca exista inclinatia unora de a-si lasa masina unde nu e voie. Se alerteaza imediat politia si SDM si cei care incalca regula sunt sanctionati„, a precizat Nicolae Robu.

Ramane de vazut daca sistemul gandit de compania ZTE din China, care gaseste singur locurile de parcare libere din Timisoara, va fi adoptat si implementat de catre Primarie.

 

Exit mobile version