Opinia Timisoarei

Evenimentele din lumea araba au adus schimbari… in Guvernul francez

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, a justificat, duminica remanierea guvernului de la Paris prin „uriasa schimbare istorica pe care o traverseaza lumea araba”.

Dupa ce a acceptat demisia ministrului de externe, Michele Alliot-Marie, presedintele Sarkozy a anuntat, intr-o alocutiune radio-televizata, numirea ministrului apararii, Alain Juppé, la conducerea diplomatiei de la Paris. Presedintele francez a subliniat ca Alain Juppe este „o persoana cu experienta”.

Locul lui Juppe la Ministerul Apararii a fost luat de Gérard Longuet, pana in prezent presedinte al grupului UMP din Senat.

Secretarul general de la Elysee, Claude Guéant, considerat „eminenta cenusie” a presedintelui Nicolas Sarkozy a preluat conducerea Ministerului de Interne, inlocuindu-l pe Brice Hortefeux. Apropiat al presedintelui Sarkozy, Brice Hortefeux se va alatura echipei de consilieri pentru a pregati alegerile prezidentiale care vor avea loc in 2012 in Franta.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, a justificat, duminica remanierea guvernului de la Paris prin „uriasa schimbare istorica pe care o traverseaza lumea araba”, relateaza Europe 1.

Potrivit acestuia, presedintele francez a „spus clar ca exista oportunitati enorme in aceasta schimbare, dar si amenintari”. „Datoria noastra este sa protejam Franta si francezii in fata acestor amenintari”, a apreciat Laurent Wauquiez.

El a adaugat ca aici intervine „alegerea de remaniere, care consta in a schimba piesele ce sunt esentiale pentru provocarile legate de imigratie, geopolitica, terorism”, ceea ce duce la alegerea „unor oameni experimentati” la Interne, Aparare si Externe.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica nominalizarea secretarului general de la Elysee, Claude Gueant, ca ministru de interne si al imigratiei, in locul lui Brice Hortefeux.

Exit mobile version