Opinia Timisoarei

Este oficial: timisorenii vor plati taxe si impozite mai mari cu 16% din 2013. Consilierii locali au aprobat indexarea Guvernului

TIMISOARA. Incepand cu anul 2013, timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru taxele pe care le au de achitat la bugetul local. Vorbim de taxele si impozitele pe cladiri, terenuri si pe autoturisme, care s-au marit cu 16%.

Decizia ii apartine Guvernului, care, imediat dupa alegeri, a indexat valorile impozabile, conform Codului Fiscal, spune directorul Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bodo.

„Lucrurile sunt foarte clare. Din punct de vedere al Codului Fiscal, guvernul trebuia sa indexeze valorile impozabile, care se gasesc in niste tabele in cadrul Codului Fiscal. Ultima data cand au fost indexate aceste valori a fost in anul 2009. Prin urmare, daca legea spune ca la 3 ani trebuie indexate, in 2012 trebuie sa se intample lucrul acesta. Din 2009 si pana in 2012 inflatia cumulata a fost 16%, Guvernul nu a facut decat sa puna in aplicare prevederile Codului Fiscal. Prin urmare, cine a platit un impozit pe cladire de 100 de lei, in anul urmator va plati 116 lei”, ne-a explicat Adrian Bodo.

Pe langa aceasta, Consiliul Local Timisoara ar putea, legal, sa aplice noi majorari la taxe si impozite, de pana la 20%. In 29 mai 2012, alesii au stabilit insa ca taxele si impozitele locale ce se achita in 2013 sa ramana la acelasi nivel cu cele din 2012, atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. Este vorba despre impozitul pe cladiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport. Acum, insa toate vor fi majorate cu 16,05%.

Exit mobile version