Opinia Timisoarei

Este oficial: Primaria Timisoara renoveaza cladirile istorice proprietate privata cu bani din bugetul local. Cat ii costa pe timisoreni!

Foto: Eduard Schneider

TIMISOARA. Consilierii locali au decis: cladirile istorice degradate din capitala Banatului vor fi renovate cu bani din bugetul local. Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 la suta din totalul lucrarilor se iau din bugetul local.

Alesii locali au votat in unanimitate Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, derivat din Legea 153.

„Municipiul Timisoara poate acorda sprijin financiar constand in acordarea de grant in cuantum de 20% a costurilor eligibile la lucrarile de reabilitare la cladirile clasate ca monumente, ansamblu sau sit, si 80% sprijin financiar cu dobanda zero, in limitele fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie. Perioada de rambursare a sprijinului financiar este de 10 ani, incepand cu data de intai a lunii urmatoare incheierii Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor”, se arata in proiectul de hotarare.

Rate de minimum 200 de lei pe luna

Practic, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si vor sa le renoveze cu bani din bugetul local trebuie sa faca rost de autorizatie de constructie si sa depuna dosarul cu actele necesare la primarie. Proprietarii vor plati costurile intregii documentatii tehnice necesare obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. O comisie speciala decide apoi daca asociatia de locatari se incadreaza in cerintele programului. Primaria organizeaza apoi o licitatie si da drumul la lucrari, platind tot. Persoanele juridice nu beneficiaza de sprijin.

Pentru a intra insa in program, toti proprietarii persoane fizice trebuie sa-si dea acordul. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cei care locuiesc in astfel de imobile trebuie sa se ocupe doar de partea de proiectare si obtinere a autorizatiei de constructie.

Daca timisorenii nu se inteleg si refuza sa se inscrie in program, Primaria face lucrarile cu bani din bugetul local, urmand apoi sa-i dea in judecata pe proprietari pentru a-si recupera banii. Iar locatarii platesc lunar 80% din totalul lucrarilor catre Primaria Timisoara. Timp de 10 ani.

Conform legii insa, se vor face lucrari doar la acoperis, fatade, refacerea ornamentelor, tamplaria exterioara, balcoane si vitrine. Adica doar la elementele vizibile, nefiind permise lucrari de interior. In program pot intra sute de cladiri istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin. Exista deja o lista a acestor cladiri, anexata proiectului de hotarare aprobat marti de alesii locali.

In sedinta CLT de marti, viceprimarul Traian Stoia a atras atentia ca Primaria Timisoara s-ar putea transforma in banca, moment in care primarul Nicolae Robu a rabufnit ca acesta este singurul proiect prin care pot fi reabilitate cladirile monument istoric din Timisoara.

„Problema e mai complicata, eu stiu ca stau unii pregatiti sa cumpere cladirile. Dar vrem sa avem un oras frumos sau vrem doar sa ne laudam ca avem un oras frumos? Vrem sa arate Piata Victoriei altfel sau ca acum, cu cladirile scorojite, incat ti-e rusine de vizitatori care nu pot intelege ca n-ai gasit nicio solutie sa te ocupi de ele, oricat le-ai explica? E nevoie de fapte: noi putem sa-l trimitem pe domnul Cojan (n.r. director adjunct Politia Locala) toata ziua sa le dea amenzi celor care locuiesc, dar vom ajunge la executie silita si ce sa facem? Multi varstnici n-o sa-si vanda niciodata acele proprietati sa se mute la periferie? N-o sa se intample asta!”, a rabufnit Robu.

Viceprimarul Dan Diaconu a tinut sa precizeze ca ratele pe care le vor plati proprietarii nu vor fi mai mici de 200 de lei pe luna, deci nici 50 de euro.

„Vorbim de 200 de lei de familie pe luna, bani pe care trebuie sa-i plateasca o familie. Sunt 200 de lei pe luna pe care ar trebui sa-i plateasca proprietarii, nu e un efort foarte mare”, a sustinut Dan Diaconu.

Proiectul a fost aprobat in unanimitate de consilierii locali, un singur ales s-a abtinut de la vot, cu un singur amendament: garantia lucrarilor va fi de 10 ani.

DESCARCATI lista cladirilor istorice care pot intra in Program, precum si lista actelor necesare!

CITESTE SI: Ai apartament in cladire istorica? Cat te costa efectiv, lunar, renovarea prin programul Primariei Timisoara!

Exit mobile version