Opinia Timisoarei

Este criza de forta de munca la Timisoara, companiile au nevoie de cateva mii de angajati pe care nu-i gasesc. De unde ar putea veni salvarea. Video

TIMISOARA. Cu 4.338 de lei salariu mediu in mana, Timisul a ocupat anul trecut locul 3 in tara in ceea ce priveste marimea lefurilor nete, dupa Bucuresti si Cluj.

Si, cu toate acestea, exista o criza constanta de forta de munca. Prima de relocare, prima de angajare, munca de acasa, al 13-lea salariu, prima de vacanta sau asigurare medicala privata sunt doar cateva dintre bonusurile cu care firmele incearca sa isi atraga noi salariati. In ciuda acestor beneficii, ce vin sa completeze veniturile, nu putine sunt firmele care dau in permanenta anunturi de angajare.

CITESTE SI: Colterm Timisoara anunta ca nu poate cumpara nici macar un sfert dintre certificatele de poluare. Daca nu le achizitioneaza pe toate pana in 30 aprilie, intra in faliment 

Ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificate. Electricieni, mecanici, strungari si alte meserii care necesita o anumita calificare. Adica o scoala profesionala. Din pacate, adica nu din pacate, din fericire toata lumea are studii superioare, dar, din pacate, oamenii nu isi gasesc de lucru. Ma refer la cei care sunt supracalificati, doarece nu exista o cerere atat de mare a fortei de munca supracalificate. Se cere forta de munca necalificata„, spune Erol Baeram, director general de firma.

Pentru a rezolva macar o parte din problema, primul pas a fost asigurarea transportului spre locurile de munca. Apoi, acolo unde s-a putut, s-a trecut la deschiderea unor unitati de productie noi, in alte judete unde exista somaj.

Noi am angajat cam tot ce era pe piata fortei de munca din Timisoara. S-au inchis fabrici cu traditie in acest domeniu cum era 1 Iunie, Pasamatex si altii care aveau sute mii de oameni si i-am absorbit noi. Din pacate, nu vine din urma zona de tineret„, mai explica managerul.

Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca spun ca nu au ce sa le ofere companiilor. In evidentele institutiei care gestioneaza somerii sunt inregistrate putin peste 2000 de persoane. Dar necesarul este aproape triplu.

Greu ii ajutam pe angajatori. Doar in luna februarie au fost anuntate de catre angajatori 5.600 de locuri de munca vacante„, spune Raluca Matei, purtator de cuvant al AJOFM Timis.

In judetul Timis, in luna februarie, rata somajului a fost de 0,68%, in scadere. Cei care nu isi gasesc un loc de munca sunt necalificatii sau asistatii social.

Anul trecut la Universitatea Politehnica Timisoara au absolvit aproape 2000 de tineri. Putini sunt cei care nu au fost imediat preluati de companii. Mai mult, conducerea universitatii a infiintat un comitet director din care fac parte cadrele didactice, dar si managerii celor mai mari firme din Timisoara, comitet care se intruneste regulat si in care se discuta despre domeniile catre care sa se indrepte oferta educationala.

Am ajuns la un grad de angajabilitate de peste 90 la suta. Dar, o parte dintre studenti sunt angajati din timpul facultatii. Nu toti cei 1800 care au terminat sunt disponibili pentru piata muncii. Altii pleaca. Unii inspre vest, altii pleaca acasa„, explica profesorul dr. Sorin Musuroi, prorector Universitatea Politehnica Timisoara.

Cei care lucreaza cu mediul de afaceri spun ca o alta solutie este oferirea unor facilitati pentru munca part-time pentru elevi si studenti

Fiind prinsi in sistemul de invatamant, au nevoie de contracte cu timp partial de munca. Mai mult. Avand in vedere ca statul, oricum suporta asigurarile pentru aceste categorii, pentru a incuraja intrarea pe piata muncii a tinerilor cuprinsi in sistemul de invatamant, propunerea ideala este aceea prin care statul nu percepe contribuitii pe aceste contracte pentru elevi si studenti„, sustine sociologul Adrian Pascuta.

Pentru aceasta, insa, este necesara modificarea legislatiei.

VIDEO: George Stefanita

 

Exit mobile version