Opinia Timisoarei

Energie verde pentru scolile, gradinitele si cladirile administrative dintr-o comuna de langa Timisoara, cu bani norvegieni

TIMISOARA. Aproape 400.000 de euro vor fi investiti, la Ghiroda, pentru ca mai multe cladiri din comuna sa beneficieze de energie verde.

CITESTE SI: Santierul Centurii Sud Timisoara ajunge la intersectiile cu drumurile nationale spre Moravita si Lugoj. Se va circula cu restrictii. Foto 

Autoritatile locale au reusit sa atraga fonduri norvegiene pentru implementarea unui proiect prin care 8 cladiri publice din localitate sa fie complet modernizate din punct de vedere energetic. Mai exact, acestea vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, iar energia produsa cu ajutorul lor va asigura, in mare masura, alimentarea electrica a acestora.

„Rolul sistemelor fotovoltaice este de a produce energie electrica din surse de energie regenerabile, respectiv energie solara pentru alimentarea cladirilor. Se estimeaza ca economia de fonduri la bugetul local va fi cuprinsa intre 65% si 75% in functie de perioada anuala de eficienta energetica a soarelui.Trebuie sa se tina seama de faptul ca investitia nu este deocamdata generatoare de profit, dar acopera mare parte din costurile de intretinere si functionare iar energia produsa va fi in totalitate utilizata pentru alimentarea cu energie electrica a cladirilor”, transmit reprezentantii Primariei Ghiroda.

Sistemele fotovoltaice vor fi instalate pe opt cladiri publice din comuna Ghiroda, respectiv primaria, scoala, gradinita, caminul cultural sat si baza sportiva din Ghiroda, dar si scoala si gradinita, caminul cultural si spatiul administrativ din satul apartinator Giarmata Vii.

Valoarea totala a investitiei este de 370.170 euro, din care valoarea nerambursabila este de 312.000 euro, iar banii provin din fonduri norvegiene, in urma castigarii finantarii de catre Primaria Ghiroda.

Dupa ce va fi semnat contractul de finantare, autoritatile din comuna urmeaza ca in cel mai scurt timp sa lanseze licitatia pentru atribuirea contractului de achizitie si executie. Odata declarat castigatorul, urmeaza instalarea efectiva a sistemelor si punerea lor in functiune.

Sursa foto: Economica.net

Exit mobile version