Opinia Timisoarei

Elevii din Timis au reciclat peste 60 de tone de deseuri, cu sprijinul Retim. Scoala din Mosnita Veche este ‘Scoala Zero Waste”

TIMISOARA. Scoala din Mosnita Veche a castigat titlul de Scoala Zero Waste, dupa ce cei 61 de elevi care invata acolo au adunat cele mai multe deseuri in cadrul proiectului Scoala Zero Waste (n.r. scoala fara gunoaie). 32 de scoli au concurat pentru acest titlu si au colectat impreuna peste 60 de tone de gunoaie – hartii, cartoane, pet-uri si doze -, cu sprijinul Retim.

Elevii au castigat rechizite scolare, ghiozdane, calculatoare, imprimante si chiar si un proiector, o bicicleta si, premiul cel mare, o tabla interactiva. Festivatatea de premiere a avut loc sambata, la Timisoara. Pentru tinerii care invata la Mosnita Veche, premiul a picat ca o recompensa uriasa. Sunt doar 60 de prichindei care au adunat impreuna 5 tone de deseuri.

„Este de neimaginat, avem stofa de invingatori, nu ne-am inscris in acest concurs decat cu gandul victoriei. Multumesc lui Dumnezeu ca m-a tinut puternica si multumesc copiilor mei ca au fost langa mine trup si suflet. Am adunat in jur de 5 tone, 61 de copii”, ne-a spus una dintre profesoarele micutilor.

In competitia „Scoala Zero Waste” au fost inscrise insa si 7 scoli din Timisoara. Potrivit organizatorilor insa, cei care invata in micile localitati de langa Timisoara inteleg mult mai usor ca trebuie sa recicleze deseurile si sa aiba grija de mediu.

„Noi suntem foarte multumiti, pentru ca am plecat cu niste asteptari pe care le-am depasit pe ici pe colo. Speram ca anul viitor vor fi cel putin 50 de scoli participante, acum au fost 25 de scoli din judetul Timis si 7 din Timisoara. Ei au adunat in 7 saptamani cam cat se aduna intr-o zi la <<Let’s Do It, Romania>>. O parte din ei stiu ce inseamna reciclarea si chiar sunt surprinsi de cat stiu cei de la tara, mai putin cei de la oras. De exemplu, Scoala de la Mosnita Veche are 60 de copii, locul 2 a fost castigat de scoala primara de la Alios, una cu 20 si ceva de copii. Acolo este un interes pentru mediu si pentru protectia mediului mult mai mare decat la oras”, ne-a explicat Radu Rusu, din partea asociatiei EcoStuff Romania, aceeasi asociatie care organizeaza si campanie „Let’s Do It, Romania”.

Premiile sunt demne de luat in seama, ca o motivatie pentru ca implicarea elevilor sa fie si mai mare in anul ce vine.

„Am oferit o tabla interactiva, premiul cel mare. Pentru scoli, premiul 2 a fost un laptop si o imprimanta multifunctionala, iar premiul 3 a fost un videoproiector si un ecran de proiectie. Sunt foarte multe scoli care nu au asa ceva. Pentru elevi, premiul cel mare a fost un laptop, premiul 2 o bicicleta, premiul 3 un aparat de fotografiat si cate un rucsac cu rechizite. Am mai oferit 7 aparate de fotografiat”, a mai spus Radu Rusu.

Societatea timisoreana Retim a ajutat la buna desfasurare a concursului, mai ales ca de cel putin 7 ani se implica in mod continuu in activitati organizate de scoli si de ong-uri si participa cu logistica necesara la tot ceea ce inseamna educatia ecologica pentru comunitate.

„Noi ne-am implicat in colectarea deseurilor de la 7 scoli din Timisoara si din imprejurimi, in localitati pe care le deservim in cadrul serviciului de salubritate. Am oferit mijloace de cantarire mai intai, ca sa fie sansele egale pentru toate scolile si pentru toti copiii si am asigurat transportul acestor deseuri, pe care copiii entuziasti le-au strans in aproximativ 2 luni. Toate aceste deseuri au fost transmise spre valorificare si cu banii rezultati am contribuit si noi financiar la premiere. Au adunat hartie si carton, pet-uri si doze”, ne-a declarat Livian Hotico, purtator de cuvant Retim.

Micutii au fost cei mai fericiti in urma festivatii de premiere. O tanara a castigat un laptop pentru ca a reusit sa adune 5 tone de deseuri, ajutata fiind de familie, vecini si prieteni. Anul viitor, sansele de castig sunt si mai mari, iar cel putin 50 de scoli sunt asteptate sa se inscrie in competitie.

Exit mobile version