Opinia Timisoarei

Elena Gheorghe, ‘batuta’ de sot chiar la nunta. Vedeta a respectat traditiile aromanilor cu sfintenie

Cantareata Elena Gheorghe se mandreste cu traditia ei. La nunta ei, a respectat cu sfintenie traditiile aromanilor si s-a lasat „batuta” de sotul ei in cea de-a treia seara de petrecere.

Conform traditiilor tinute de machedoni nunta tine trei zile si trei nopti. Astfel, prima zi a fost sambata, cand Elena si-a botezat baietelul, pe Nicholas, iar spre seara invitatii ei s-au strans la „nunta fetei”, o prima etapa a fericitului eveniment.

Duminica a avut loc cununia religioasa dintre Elena si alesul ei, Cornel Ene, iar petrecerea a continuat si luni, cand s-a jucat hlambura.

„Au fost niste zile foarte frumoase, foarte emotionante. Au fost ca un vis. A fost tot ce mi-am pus eu in cap. Mi-am creionat niste lucruri despre nunta si despre botez”, a declarat Elena Gheorghe la Cancan TV.

Cel caruia i-a revenit rolul de a juca hlambura a fost nasul, Nicu Gheara. Conform acestui obicei, specific machedonesc, nasul trebuie sa coasa un steag alb de un bat, cu care danseaza toate horele.

„Steagul asta este simbolul aromanilor”, a explicat Gheara. Dupa ce se joaca hlambura, aceasta trebuie rupta. Astfel, dupa ce Nicu Gheara a facut in cateva bucati batul steagului, Elena a trebuit sa rupa si ea nuiaua, iar cu bucata ramasa Cornel, sotul cantaretei, a ”batut-o” simbolic la fund. Acest din urma gest, conform nasului, ii va arata nevestei ca trebuie sa asculte de sot.

Exit mobile version