‘Educatia este cheia’, programul maraton de la Timisoara care a implicat 800 de profesori si 500 de elevi in zeci de evenimente creative pentru incurajarea invatarii. Foto

TIMISOARA. Un amplu program de educatie, care a cuprins peste 60 de evenimente, a fost implementat de Asociatia Initativa in Educatie la Timisoara, timp de mai multe luni, in perioada 21 mai – 18 noiembrie 2022.

CITESTE SI: Dascalii din Timisoara si voluntarii care fac minuni. 240 de copii din satele din Timis, ajutati sa citeasca mai bine si sa nu abandoneze scoala prin proiectul ‘Aventura prin lectura’

Programul <Educatia este cheia> a contribuit la coagularea unei comunitati educationale, la promovarea metodelor inovative si a excelentei in educatie, dezvoltarea competentelor cheie in randul elevilor, promovarea voluntariatului si a implicarii civice si sociale, incurajarea invatarii pe tot parcursul vietii si dezvoltarea abilitatilor pentru viitor„, a declarat Catalin Sipos, presedintele organizatiei, membru fondator InEDU.

Prin acest program au fost implementate proiectele: „Teach with inedu” si „Luna plina-n educatie”. Ambele proiecte au inclus o serie de evenimente dedicate comunitatii. Activitatile derulate in cadrul programului au fost conferinte, ateliere, schimburi de bune practici, webinari, programe de formare, cluburi de carte. Toate evenimentele s-au desfasurat cu acces liber si au fost organizate de echipe de voluntari ai organizatiei.

Evenimentele cuprinse in proiectul „Teach with inedu” s-au adresat in primul rand cadrelor didactice. Acestea au putut participa la ateliere precum ‘Dezvoltare socioemotionala prin basme’, ‘Predarea integrata prin povesti’, la doua programe de formare ‘Dezvoltare personala si dezvoltarea gandirii critice si creative, prin predare integrata, pornind de la povesti’, precum si ‘Introducere in comunicare nonviolenta. Un limbaj al empatiei’.

Organizatia a propus si doua proiecte menite sa faciliteze schimbul de experienta si promovarea bunelor practici in educatie. Au fost organizate 6 intalniri, cu o frecventa lunara, in cadrul proiectului ‘Ceainaria educatoarelor‘ si ‘Laboratorul cu bune practici‘.

In cadrul fiecarui atelier au fost invitate diverse personalitati, specialisti in domeniul educational, care au impartasit instrumente de lucru, concepte si idei inovatoare pentru eficientizarea managementului grupei de copii, precum si pentru cresterea calitatii procesului de invatamant„, spune Mariana – Cristina Terescu, coordonator proiect ‘Ceainaria educatoarelor’.

In cadrul proiectului ‘Luna plina-n educatie‘ s-au desfasurat doua evenimente de amploare pentru comunitatea locala timisoreana: Conferinta Internationala ‘Stiinta in viata copiilor‘ si ‘Forumul Merito de Vest‘.
Activitatea ‘Conferinta internationala ‘Stiinta in viata copiilor’ a venit in continuarea atelierelor ‘Teach with space’ si a contribuit la imbogatirea ofertei cultural-educationale din cadrul Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic.
Conferinta si-a propus promovarea stiintelor si cresterea interesului in derularea de activitati STEAM in randul profesorilor si al elevilor. Copiii au participat la atelierele sustinute de astronautul analog Gernot Grömer, de biologul George Nazareanu si Cristina Stancu, reprezentant al Agentiei Spatiale Europene in Romania. De asemenea, au avut ocazia de a descoperi cluburile de robotica din judetul Timis, de a participa la activitati de dezvoltare personala, precum si de a parcurge experimente alaturi de Institutul de Chimie.

In cadrul evenimentului ‘Forumul Merito de Vest’, au avut loc opt ateliere pentru comunitatea locala din Timisoara. Vorbim despre ateliere educationale pentru elevi si tineri, precum si ateliere pentru cadre didactice care au abordat teme precum ‘invatare prin colaborare, la pas prin univers, gamificarea invatarii, trezirea curiozitatii elevilor, activitati STEM, STEAM si STREAM, stiinte spatiale si dezvoltarea gandirii critice’.
Ambele evenimente s-au desfasurat pe parcursul mai multor zile si au cuprins prezentari in plen, conferinte, dar si ateliere practice pentru cadrele didactice si elevi. Au fost implicati elevi de la ciclul primar, de gimnaziu, liceu si chiar studenti. Unele activitati au fost dedicate viitoarelor cadre didactice si au avut ca public tinta elevii de la Colegiul National Pedagogic ‘Carmen Sylva’, specializarea invatatori-educatori, precum si studenti de la Universitatea de Vest, specializarea Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar. Acestia au aflat ce inseamna conceptul STEAM si cum se pot realiza activitati practice cu elevii.
Programul a urmarit colaborarea intre actorii educationali, dezvoltarea de parteneriate intre mediul scolar si sectorul non-guvernamental, profesionalizarea carierei didactice, dezvoltarea unei culturi colaborative intre profesori si crearea unor punti de legatura intre parinti si profesori, toate aceste avand impact pozitiv pentru mii de elevi, parinti si profesori.

Ne bucuram ca scopul programului, acela de a sustine si contribui la imbunatatirea mediului educational si a crea contexte de invatare si dezvoltare personala si profesionala pentru a consolida o comunitate activa si responsabila si a influenta pozitiv calitatea vietii timisorenilor, a fost atins. Suntem recunoscatori celor care ne-au ajutat sa implementam aceste activitati in comunitate, care ne-au sprijinit, le multumim coordonatorilor inEDU si tuturor voluntarilor. Impreuna am reusit sa demonstram ca educatia este cheia„, a declarat Andrada Mazilu, coordonator program.

Au fost realizate 63 de evenimente in cadrul programului, au fost implicate peste 800 de cadre didactice, peste 500 de elevi, 40 de viitoare cadre didactice, s-au stabilit parteneriate cu mai mult de 20 de organizatii non-guvernamentale, 10 scoli, si au fost realizate 3 pachete cu resurse educationale deschise care pot fi descarcate de pe siteul asociatiei.
Mai multe detalii despre programul implementat puteţi gasi pe site-ul inedu.ro si pe pagina de Facebook a asociatiei.

EDUCATIA ESTE CHEIA‘ a fost finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte, in cadrul Programului Impuls in comunitate.

Parteneri: Inspectoratul scolar Judetean Timis, Casa Corpului Didactic Timis, Romanian Space Agency, Esero Romania, Romanian Science Festival, SpacedIN, Zentrul für Lehrerfortbildung, Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt, Goethe Institut, Incuboxx, Asociatia Elevilor Timis, Aspire Teachers, Asociatia Colt de Banat, Asociatia invatatorilor Banateni, Scoala Babel, Fundatia United Way, History madefun, Proiectul Merito, Clubul Rotary Opera, Fotografie Colorata, Romania Pozitiva, Sparknews, Ora lui Robert, Stirile Transilvaniei, Fundatia United Way, Asociatia SuperTeach, Cinema Victoria, Oglinda Magica Lugoj.

Despre inEdu:
Misiunea ONG-ului Initiativa in Educatie este de a sustine si contribui la imbunatatirea mediului educational si a crea contexte de invatare si dezvoltare pentru a construi o lume mai buna.
Activitatea noastra este ghidata de urmatoarele valori: integritatea, colaborarea, bunatatea, evolutia, responsabilitatea, contributia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.