Opinia Timisoarei

E.ON raspunde apelului disperat al directorilor de spitale din Timisoara, ramase fara caldura si apa calda. Solutia propusa de companie pentru reluarea furnizarii agentului termic, greu de pus in practica

TIMISOARA. Dupa apelul disperat al managerilor de spitale din Timisoara ramase fara caldura si apa calda dupa ce s-a sistat furnizarea de gaze catre Colterm, marti, E.ON Energie vine cu o solutie pentru unitatile medicale.

CITESTE SI: Apel disperat al directorilor de spitale din Timisoara catre furnizorii de gaz din Romania: Ajutati-ne! Fara o temperatura optima in saloane, eforturile noastre in pandemie vor fi in zadar. Video

In conditiile in care societatea Colterm Timisoara si autoritatile locale nu au reusit sa identifice inca solutii pentru continuarea furnizarii de caldura si apa calda pentru consumatorii cu care Colterm are contract, una dintre optiunile viabile este de a se incheia cu fiecare dintre respectivele institutii contracte de furnizare a gazelor naturale, care sa fie livrate prin intermediul retelei de distributie existente.

In acest sens, E.ON Energie Romania a transmis, marti, ca reitereaza solutia propusa si pana acum, aceea de a furniza direct gaze naturale spitalelor a caror functionare este dificila in astfel de conditii, in baza unor contracte incheiate cu fiecare unitate in parte.

Compania noastra raspunde astfel apelului facut de medicii din Timisoara pentru gasirea unor solutii alternative asa incat aceste spitale sa beneficieze in continuare de caldura si apa calda si pacientii sa nu aiba de suferit din lipsa acestora. Aceasta solutie poate fi pusa rapid in practica la acele unitati care detin centrale termice proprii si care, astfel, isi vor putea continua activitatea normal. Ne exprimam speranta ca impreuna putem gasi rapid solutii avand in vedere ca incheierea unui nou contract cu Colterm nu este fezabila”, au transmis, marti, reprezentantii E.ON Energie Romania.

Compania reaminteste ca a luat decizia de a nu mai reinnoi contractul de furnizare a gazelor catre societatea de termoficare avand in vedere datoriile istorice considerabile si lipsa oricarei perspective fezabile pentru sezonul rece.

In ultimele luni, furnizarea gazelor naturale catre Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata in avans, conditii care nu au fost respectate de cele mai multe ori. Chiar si asa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat sa creasca, ajungand la o valoare curenta de peste 12 milioane de lei, majorand la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate in ultimii ani.

Subprefectul de Timis, Ovidiu Draganescu: Solutia E.ON e o non – solutie!

Subprefectul de Timis arata ca solutia propusa de E.ON Energie nu este viabila, intrucat nu toate spitalele au centrala si, in consecinta, tehnic, o singura varianta poate fi cu adevarat utila.
Cer public companiei E-on să accepte o soluție doar pentru spitalele din Timișoara: să livreze din nou gaz în CET-sud sau CET-centru care va fi folosit doar cât este necesar pentru încălzirea unităților spitalicești.
Soluția anunțată de E-on că poate livra gaz spitalelor, cu condiția ca acestea să aibă centrală, este o non-soluție! Cele 2-3 locații care au centrale pe gaz le-au pornit deja, unii de ceva timp. Așa că nu ne ajută cu nimic comunicatul superflu al E-on.
În spitalele din România, deci și Timișoara, au mai rămas doar cazurile grave: copii, pacienți covid19, care au mare nevoie de căldură, persoane recent operate, în secții ATI, bolnavi cu patologii grave sau care au supraviețuit unor accidente, infarct-uri sau avc-uri.
Sunt posibilități tehnice să se livreze din CET-uri doar cantitatea de gaz stabilită de comun acord cu E-on, necesară spitalelor. Cu verificările necesare pentru a nu se consuma nimic mai mult.”, atrage atentia subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu.

Va reamintim, a fost lansat un apel disperat al managerilor spitalelor din Timisoara, dupa ce a fost oprita alimentarea cu gaz a Colterm, iar peste 50.000 de locuinte din oras, dar si unitati medicale au ramas fara caldura si apa calda.

Medicii sunt ingroziti ca eforturile lor pentru bolnavi vor fi in zadar, in conditiile in care in saloane pacientii vor dardai de frig.

Iata, mai jos, scrisoarea deschisa transmisa de managerii spitalelor din Timisoara!

In atentia marilor companii producatoare si furnizoare de gaze din Romania

In numele tuturor pacientilor internati in spitalele din Timisoara va rugam sa ne sprijiniti prin identificarea unei solutii care sa asigure furnizarea gentului termic in spitalele din municipiul nostru.
In aceasta perioada de criza sanitara cauzata de pandemia COVID19, taierea gazului in Timisoara va conduce la cresterea gradului de dramatism pe care il inregistram deja. Spitalele din Timisoara sunt implicate in lupta cu acest virus nemilos, eforturile noastre in salvarea de vieti omenesti fiind supraomenesti.
Va rugam pe voi, marii producatori si furnizori de gaz din Romania, sa faceti si voi aceleasi eforturi pentru a contribui la salvarea vietilor conationalilor nostri. Fara o temperatura optima in saloane, eforturile noastre vor fi in zadar, iar echilibrul precar pe care l-am asigurat prin dedicare si implicare va fi naruit.

Nu suntem in masura sa analizam cine este vinovat de situatia Colterm nu avem caderea si nici pregatirea sa gasim solutii pentru Colterm, insa va cerem voua mari producatori si furnizori de gaze din Romania sa manifestati respomnsabilitate sociala si sa ne ajutati in lupta cu acest virus nemilos.

NU OPRITI GAZUL ASTAZI LA ORA 12.00!„, se arata in apelul managerilor de spitale din Timisoara.

Scrisoarea este semnată de managerii Spitalului ClinicJudețean Timișoara – Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” – Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic Municipal Timișoara – Daniel Malița, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie ”Louis Țurcanu” – Ovidiu Adam și managerul Institutului de Boli Cardiovasculare – Constantin Luca.

Intrebat ce le transmite pacientilor si medicilor, primarul Dominic Fritz a recunoscut ca nu are solutii, dar ca… le cauta si ca ar sta el insusi in frig de-ar putea sa ‘castige’ macar o zi de caldura pentru spitale.

Cladirea Primariei este si ea legata de Colterm, o sa fie frig si aici. Cum sa zic, as sta saptamani intregi in frig eu, daca cu asta as putea sa cumpar o zi de caldura pentru un spital din Timisoara„, a declarat Dominic Fritz.

Primarul a subliniat ca doua dintre unitatile sanitare, Victor Babes si Maternitatea Odobescu, apartinand Primariei Timisoara au centrale proprii si nu sunt dependente de Colterm.

Avem 2 spitale care se pot alimenta dintr-o centrala proprie, cu celelalte spitale si am invitat pe manageri la intalnirea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si vom incerca sa gasim solutiile cele mai bune. Nu este o varianta sa stam zile si saptamani fara caldura in spitale.

Noi vorbim inclusiv cu firme care pot furniza solutii temporare. Daca ar exista solutii pe care… daca eu sau altineva le ar putea scoate, am face-o.

Este o situatie dramatica. Asta spun de saptamani intregi, ca este o catastrofa umanitara, pe care trebuie sa o evitam cu orice. Tocmai de asta eu fac un apel pentru a evita asta„, a spus Dominic Fritz.

Inrebat si ce ar trebui sa faca timisorenii cu copii, cu batrani, care vor ajunge acasa si vor gasi locuintele neincalzite, edilul a oferit un raspuns halucinant.

Eu nu cred ca timisorenii asteapta de la mine, foarte concret, ce sa faca in momentul in care intra in casa. Eu incerc, cu toate parghiile pe care le am la dispozitie, sa fie din nou caloriferele incalzite.

Eu, daca as avea o solutie tehnica cu care as putea fara Colterm sa incalzesc tot, binenteles, ca ne-am folosi de ea. Daca viata ar functiona fara Colterm, n-am fi in aceasta sitautie

Noi cautam in continuare solutii, inclusiv temporare, ca aceasta situatie sa fie una scurta. Locuitorii nu au o solutie sa isi incalzeasca caloriferele, daca sunt racordati la colterm„, a mai spus Dominic Fritz.

Va reamintim, de marti, ora 12.00, Timisoara a ramas fara caldura si apa calda, dupa ce negocierile administratiei Fritz pentru gasirea unui furnizor de gaz au esuat.

CITESTE SI: Timisoara a ramas fara caldura si apa calda, s-a oprit gazul catre Colterm. Dominic Fritz recunoaste ca n-are nicio solutie: E o situatie dramatica, o catastrofa. Eu nu cred ca timisorenii asteapta de la mine sa le spun ce sa faca sa nu le fie frig in case 

Exit mobile version