Opinia Timisoarei

E oficial. Spitalul ‘fantoma’ din Calea Torontalului se transforma in Institutul Oncologic Timisoara, cu bani din PNRR

TIMISOARA. La aproape 30 de ani de la inceperea lucrarilor de constructie ale spitalului din Calea Torontalului, care intre timp a ajuns o cladire-fantoma, a fost aprobata cererea de finantare prin PNRR, pentru ca acesta sa devina institut oncologic.

Anuntul a fost facut de reprezentantii DSP Timis, care au precizat ca in noul spital vor fi tratate toate cazurile dificile si pacientii vor beneficia de cele mai avansate metode de tratament.

Unul din cele mai importante proiecte pentru regiunea de vest, “Institutul Regional de Oncologie Timisoara”, Calea Torontalului, km.5-cod PNRR/2022/C12/MS/12.1/Infrastructura spitaliceasca publica noua a fost selectionat in vederea finantarii prin PNRR. incheierea acestui stadiu procedural reprezinta un moment important care urmeaza a fi continuat prin demararea etapelor de executie a obiectivului cu impact major pentru sanatatea publica.

Institutul de Oncologie Timisoara reprezinta o necesitate stringenta pentru sistemul sanitar regional in specialitatea oncologie, deoarece va polariza cazurile dificile si va oferi pacientilor acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat. Acesta va furniza servicii spitalicesti la standarde europene, generând servicii integrate si multidisciplinare (investigare, diagnosticare, tratament). Pacientii vor avea acces la servicii medicale eficiente si sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare si a costurilor„, transmit reprezentantii DSP Timis.

Unitatea va avea in dotare un sector ingrijiri medicale de spitalizare, un sector de diagnostic si tratament, un bloc operator, sectie ATI, imagistica, chirurgie de zi, centru de primiri urgente, laborator medicina nucleara, ambulator de specialitate, radioterapie. Facilitatile vor respecta standardele internationale de calitate, izolare si siguranta.

Spitalul va fi format din cladiri cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile vor fi digitalizate, iar sectia ATI si un bloc operator vor avea digitalizarea implementata. In total, va avea 250 paturi si 6 sali de operatie.

Bugetul total (fara TVA) conform documentatiei tehnice este de 197.157.510,24 euro din care finantarea prin PNRR de 80%. Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni.

Proiectul a fost realizat de catre o echipa din cadrul Directiei de Sanatate Publica Timis, cu sprijinul specialistilor Ministerului Sanatatii.

 

Exit mobile version