Opinia Timisoarei

E oficial. Reabilitarea din Piata Victoriei din Timisoara se amana. ‘Reparam ce avem si poate facem piateta in locul parcarii de la Modex’

TIMISOARA. Planul complex de reabilitare din Piata Victoriei, pana in 2021, nu va putea fi pus in aplicare. Intrucat acesta presupune sapaturi la cativa metri adancime si schimbarea retelelor de utilitati, el nu va putea fi incheiat pana in momentul in care Timisoara devine Capitala Culturala a Europei, iar acesta nu poate prinde orasul cu centrul in santier.

CITESTE SI: Liber la largire pe o strada aglomerata din Timisoara, unde vom circula pe 3 benzi. Ce spun arheologii Foto 

O spune primarul Nicolae Robu care explica faptul ca intarzierea mare in realizarea proiectarii pune municipalitatea in imposibilitatea de a finaliza intr-un timp record o lucrare atat de ampla.


Firma din Brasov care a castigat licitatia de proiectare, Stigma Building Management S. B. M., n-a onorat in 4 luni contractul iscalit cu Primaria in primavara lui 2018, dand vina pe faptul ca nu a gasit in timp util cui sa subcontracteze unele sectiuni din proiect. Intarzierea este deja de 1 an, in ciuda amenintarilor formulate in mai multe randuri de primarul Timisoarei la adresa proiectantilor.

Proiectul de reabilitare a Pietei Victoriei este aproape gata, insa nu ne putem hazarda sa incepem amenajarea pietei dupa el, pentru ca sansele sa finalizam o asemenea lucrare pana in 2021 sunt foarte mici. Am in vedere faptul ca proiectul prevede realizarea de noi retele de utilitati, ceea ce inseamna sapaturi la 5-6 metri adancime in toata piata si pe strazile conexe, apoi realizarea unui planseu peste toata Piata Victoriei, pentru ca se prevede schimbarea tehnologiei in care este facut pavajul si asta, de asemenea, ar lua timp. Apoi aplicarea noilor placi, care ar fi de piatra naturala, pe noua tehnologie, prin lipire, si o multime de alte operatii, inclusiv realizarea de racorduri pentru fiecare terasa si de sisteme de prindere pentru marchize pentru fiecare terasa, sunt foarte multe detalii prinse in acest proiect, el este unul complex, care evident, la un moment dat, va fi pus in practica. Dar acum este prea tarziu sa punem in practica asa ceva, pentru ca n-am putea avea functionala Piata Victoriei pana in 2021„, spune pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Si daca proiectarea ar fi gata, ar urma alte luni importante pentru organizarea si finalizarea licitatiei pentru desemnarea unui constructor. Iar asta pecetluieste din start soarta incheierii pana in 2021 a unei asemenea lucrari.

Reparam ce avem si poate facem piateta de la Modex

Asadar, data fiind intarzierea uriasa, in Piata Victoriei nu se mai poate face mare lucru pana in anul in care orasul va fi Capitala Culturala a Europei.

Se vor inlocui dalele sparte si se vor consolida cele instabile. Cu sanse mici ce-i drept, ar putea fi cel mult amenajata piateta prevazuta in locul parcarii de la Modex, asa cum era zona in vremuri demult apuse. In mijloc ar urma sa fie amplasata o statuie ecvestra.

Vom face insa o interventie de reparare a ceea ce avem, ceea ce presupune pastrarea tehnologiei actuale de aplicare a placilor, pe un pat de nisip consolidat cu ciment. De spatiile verzi nu ne atingem, vom cere aviz de la Directia de Cultura si nu exclud sa realizam in aceasta interventie si amenajarea prinsa in proiect a parcarii Modex. Atunci, acolo am ramane fara parcare, dar merita sa face amenajarea acelei zone, ca o extindere a Pietei Victoriei, cu atat mai mult cu cat alaturi este o cladire dintre cele mai importante pe care orasul le are, Muzeul de Istorie al Banatului„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

 

Exit mobile version