Opinia Timisoarei

E o rusine pentru Timisoara. Spectatorii Filarmonicii Banatul protesteaza fata de artistii care ii sfideaza. Ce cer melomanii

TIMISOARA. Situatia de-a dreptul ridicola creata la Filarmonica Banatul din Timisoara de catre 32 dintre artisti i-a adus pe spectatorii fideli in situatia de a cere imperios intoarcerea la normalitate, acestia socotind ca sunt pusi intr-o ipostaza jenanta si umilitoare.

Inca de la finele stagiunii trecute si incepand cu noua stagiune, din cei 160 de artisti ai Filarmonicii, cu tot cu colaboratori, 32 canta cu banderole albe pe brat sustinand ca nu le place comportamentul directorului Ioan Garboni.
Aceasta fara ei sa fi organizat vreo actiune sindicala si fara a depune vreo instiintare oficiala la nivelul conducerii institutiei in care sa specifice vreo revendicare.

Ba mai mult, aceiasi artisti i-au pus pe reprezentantii orasului Timisoara intr-o situatie stanjenitoare in urma cu cateva luni la un concert in onoarea primarului si consilierilor orasului Karlsruhe, infratit cu Timisoara cand au cantat cu aceleasi banderole alb pe brat.

Aceiasi artisti refuza sa semneze condica de prezenta, asa cum cere legea, sustin surse din randul Filarmonicii Banatul.
In plus, multi dintre ei au pierdut diferite procese intentate institutiei.

Spectatorii platitori de bilete, care umplu in fiecare saptamana sala Filarmonicii Banatul, spun ca s-au saturat sa fie sfidati si nu inteleg atitudinea protestatarilor de pe scena.

Melomanii au intocmit o scrisoare de protest pe care o vor inainta primarului Nicolae Robu, intrucat institutia se afla in subordinea municipalitatii, cerandu-i sa se implice in rezolvarea situatiei. Oamenii spun ca ceea ce se intampla este rusinos pentru Timisoara capitala culturala a Europei in 2021.

Scrisoare de protest

Domnule primar,

In numele locuitorilor iubitori de cultura ai Timisoarei, dezavuam ferm actiunea grotesca si de neacceptat a unui grup de instrumentisti si de membri ai corului „Ion Romanu” din Filarmonica Banatul – inceputa in primavara acestui an si reluata de la inceputul prezentei stagiuni – actiune lipsita de orice umbra de sens, pe care o definim drept aberanta, absurda, aducatoare de prejudicii.

Actiunea de a concerta cu banderola alba pe brat o definim drept o insulta grava la adresa publicului meloman si a renumelui urbei noastre cu o veche vocatie artistica, reconfirmata prin desemnarea Timisoarei ca viitoare Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Publicul platitor vine la spectacole spre a se delecta dal vivo, ascultand pagini de valoare ale repertoriului national si international, nicidecum sprea fi sfidat, umilit, in plus, spectatorii fideli si avizati trebuind sa dea explicatii unor prieteni din tara si din afara Romaniei, cu referire la comportamentul bizar al unor domni si doamne de pe scena, ba chiar si de pe podiumul dirijoral. Aruncarea in derizoriu a actului artistic, a prestigiului institutiei, a renumelui orasului nostru, ba chiar si a insesi ideii de protest corect motivat si avand scop nobil sunt sub demnitatea unui muzician care isi respecta conditia, de aceea va rugam a lua masurile ce se impun pentru intrarea in normalitate.

Ne exprimam, prin acest demers, solidaritatea cu conducerea Filarmonicii Banatul, dorinta ca urbea noastra sa nu mai fie aruncata in deriziune de cateva persoane cu interese personale obscure. Anexam prezentei scrisori de protest si un tabel cu semnaturi ce sustin ideile expuse mai sus.

Primiti expresia respectului nostru„, au precizat spectatorii Filarmonicii Banatul.

Aceasta scrisoare de protest este insotita de liste cu sute de semnaturi ale melomanilor indignati.

Va reamintim, in urma cu cateva luni, doi dintre artistii Filarmonicii Banatul au fost prinsi cu droguri de catre procurorii DIICOT, stupefiante pe care le aduceau in tara dupa un turneu in Olanda, iar recent, in timpul Festivalului George Enescu de la Bucuresti, un alt artist s-a imbatat si s-a incaierat intr-un local, punandu-si colegii intr-o situatie jenanta.

Exit mobile version