Opinia Timisoarei

E imaginea zilei la Timisoara! Unde dispar felinarele din Piata Unirii? Se planteaza copaci? FOTO!

TIMISOARA. Se lucreaza la foc automat in Piata Unirii pentru ca amenajarea acesteia sa fie gata pana la data limita anuntata de primarul Nicolae Robu pentru 29 decembrie.

Muncitorii au scos din pamant felinarele si postamentele acestora, care se pare vor pleca spre Alba Iulia, unde vor fi reconditionate, dupa cum spune seful de santier.

Unul dintre lucratori s-a gandit ca, pana la acel moment, unuia dintre felinare i-ar sta bine pe una dintre baracile din piata in care stau muncitorii. Si l-a potrivit deasupra intrarii ca sa lumineze locul.

In Piata Unirii vor fi plantati copacei?

15 ghivece cu puieti au fost deja aduse in zona, iar arborii de talie mica isi vor gasi locul cel mai probabil la marginea gazonului din centrul pietei.

UPDATE:  Primarul Nicolae Robu: Au fost depozitati din greseala

Desi plantarea copacilor parea iminenta, primarul Nicolae Robu a decis sa dezvaluie ce se va intampla cu arborii din ghivece.

Nu se vor planta copaci in Unirii. Aceia cred ca au fost depozitati din greseala acolo„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro rpimarul Nicolae Robu.


In privinta pavajului, nu mai sunt multe de facut. Ultimele retusuri se executau in zona dinspre Palatul Baroc, unde muncitorii mai fixau unele pietre.

Felinarele si stalpii de sustinere s-au depozitat in coltul din dreptul Domului Catolic, alaturi de bancutele de piatra, care au fost si ele demontate.

Lucrari importante s-au facut si la fantana care a fost placata cu marmura alba, iar muncitorii lucrau de zor sa vopseasca braul de piatra ce inconjoara arteziana.

Va remintim, lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Finalul lucrarilor era programat pentru iulie 2015, insa termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului. Dupa finalizarea lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde au fost prevazute doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Zona de interventie a proiectului aflata in Cartierul Istoric Cetate cuprinde asadar 4 piete publice: Piata Unirii, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Tarcului si 10 strazi: Str. Sergent C-tin Musat, Str. Vasile Alecsandri – pe tronsonul dintre Piata Unirii si Piata Libertatii, Str. Lucian Blaga – tronsonul dintre Piata Libertatii si Piata Huniade, Str. Florimund Mercy, Str. Grisselini, Str. Radu Negru, Str. Fara Nume, Str. General Praporgescu, Str. Enrico Carusso si Str. Eugeniu de Savoya.

Durata de executie a lucrarilor era de 21 de luni, iar valoarea totala initiala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei. Acum insa contributia de la bugetul municipalitatii ar creste cu aproximativ 80.000 de euro.

Exit mobile version