Opinia Timisoarei

Dupa furnizorii de curent, nici cei de gaz nu vor sa aiba de-a face cu administratia Fritz. Primarul Timisoarei, din nou cu mana intinsa la Guvern: Sa ia in serios atat rolul sau de regulator al pietei, dar si de actionar. Ar trebui sa sprijine Timisoara

TIMISOARA. Dupa ce iarna trecuta Primaria Timisoara a primit 120 de milioane de lei de la Guvern pentru a putea asigura caldura si apa calda in oras, primarul Dominic Fritz sta din nou cu mana intinsa la Bucuresti. De asta data, edilul cere sprijin pentru ca, spune el, nicio companie nu vrea sa semneze un contract de furnizare a gazului cu administratia sa, pentru ca tocmai Guvernul nu ar fi platit diferenta de suma dintre pretul plafonat si cel real.

Aceasta, dupa ce marti, Dominic Fritz anunta si ca niciun furnizor de energie electrica nu vrea sa iscaleasca un contract cu Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Transportul in comun si iluminatul public, in pericol la Timisoara. Dominic Fritz: Problema e ca niciun furnizor de energie nu vrea sa incheie contract cu noi. Sper ca Guvernul sa plafoneze preturile 

CITESTE SI: Avem acum stocuri de carbune la Colterm cu care sa incalzim Timisoara 30 zile la iarna, anunta Dominic Fritz. Primaria inchiriaza un spatiu in gara din Motru ca sa asigure transportul de combustibil direct de la furnizor

Iar din acest motiv, sustine edilul, cu doar o luna inainte de inceperea probelor pentru furzinarea caldurii, Colterm a reusit sa stocheze doar 10% din cantitatea neceara de gaz cu care sa arda carbunele, nici ala prea mult in stocuri.

In privinta gazului, exista o plafonare a pretului, ceea ce nu a existat iarna trecuta, ceea ce pentru Colterm e o veste buna. Problema este ca nimeni nu vrea sa incheie un contract cu Colterm la acest pret plafonat. Motivul? Guvernul inca nu a platit acest pret, diferenta intre pretul real si cel plafonat. Colterm reuseste sa inmagazineze cam 10% din necesarul de gaz si a reusit sa incheie contracte de promisiuni cu mai multi furnizori mai mici de gaz. Eu spun contracte de promisiuni, pentru ca chiar si contractele existente uneori nu sunt respectate, pentru ca nu exista cantitati de gaz pe piata.

Avem temeri ca daca nu avem un singur furnizor care sa ne dea gaz toata iarna, sa ne lase balta micii furnizori„, a spus primarul Dominic Fritz.

Edilul spune ca nici macar companiile de stat nu au vrut sa semneze un contract pentru furnizarea gazului catre Colterm.

Pana acum, raspunsurile au fost toate negative, inclusiv de la Romgaz, cu argumentul ca nu exista cantitati destule de gaz pe piata. Este un argument care ma ingrijoreaza, pentru ca in timp ce Guvernul insista ca nu avem probleme de gaz pe piata, ca nu vom avea probleme la iarna, companiile spun ca nu este gaz pe piata.

Este o situatie absurda si inacceptabila. I-am transmis domnului prim ministru ca Guvernnul sa ia in serios atat rolul sau ca si regulator al pietei, cat si rolul sau de actionar principal la 2 companii. Macar in aceasta calitate, ar trebui sa sprijine Timisoara sa obtina un contract de baza pentru furnizarea de gaz si sa se tina de promisiune ca intr-adevar nu sunt probleme pentru furnizarea gazului la iarna

In momentul in care Guvernul Romaniei da asigurari ca nu sunt si nu vor fi probleme pe piata de gaz si nu vor fi intreruperi de gaz in Romania, pentru mine e de neconceput ca Timisoara si Colterm sa nu gaseasca un furnizor de gaz la pretul plafonat, pentru toata cantitatea de care e nevoie„, a adaugat primarul.

Situatia este confirmata si de directorul Colterm, companie care este deja sustinuta de furnizor de ultima instanta, si care precizeaza ca, daca problema furnizarii gazului nu se va regla, vom intra in iarna cu doar 65 % din necesar.

La gaze naturale, conform OUG 27/2022, Colterm SA in Insolventa are obligatia constituirii unui stoc minim de gaze naturale in depozitele de inmagazinare subterana de 87.750 de megawati, perioada aprilie-octombrie 2022. In acest sens, au fost incheiate contracte de achizitie gaze naturale cu 8 producatori desemnati de ANRE pentru o cantitate 40.000 de megawati, din care pana la 26 august a fost depozitata o cantitate de 16.000 de megawati.

Pentru consumul de gaze naturale destinat producerii energiei termice pentru populatie, in sezonul rece, conform OUG 27/2022, Colterm in insolventa a incheiat contracte de achizitie gaze naturale cu 8 producatori desemnati de catre ANRE pentru o cantitate de 190.000 de megawati, cu livrare in perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Deoarece cantitatile contractate reprezinta doar 65% din necesarul estimat de gaze naturale pentru producerea de energie electrica si termica in sezonul rece 2022-2023, Colterm SA a solicitat oferte de la furnizori si producatori de gaze naturale. Raspunsurile primite au fost negative, motivandu-se situatia instabila din piata de energie si lipsa disponibilitatilor cantitatilor suplimentare de gaze naturale„, a explicat directorul Colterm, Petre Nenu.

Pe de alta parte, autoritatile au anuntat si ca, pana in acest moment, au fost facute stocuri de carbune de 30.000 de tone si ca spera ca, pana la inceputul sezonului rece, sa dubleze cantitatea. Chiar si asa, aceasta inseamna asigurarea apei calde si a caldurii pentru aproximativ doua luni.

Va reamitim, in sezonul rece 2021-2022, pana in luna martie, Guvernul Romaniei a ajutat Timisoara cu aproape 100 de milioane de lei pentru incalzirea orasului, in vreme ce alte peste 90 de milioane au intrat in Colterm de la bugetul local.

Exit mobile version