Opinia Timisoarei

Dupa ce in primavara vota ‘cu doua maini’ pentru inchiderea Timisoarei, acum Dominic Fritz respinge carantina de weekend si cere Guvernului sa schimbe hotararea nationala. Primarul vrea ca vaccinatii sa nu aiba restrictii

TIMISOARA. Faptul ca Timisoara intra din nou in carantina de weekend, toate afacerile fiind nevoite sa isi opreasca programul la ora 18.00, iar oamenii nu mai au voie sa iasa din case dupa ora 20.00 il nemultumeste pe primarul Dominic Fritz.

UPDATE: Timisoara scapa deocamdata de carantina de noapte in weekend. Vaccinatii, liber la circulatie oricand, copiii sub 12 ani scapa de testare, nuntile si botezurile se pot organiza in continuare, iar magazinele raman deschise si seara in localitatile cu rata de infectare mai mica de 6 la mie. Deciziile CNSU

Desi nu ar fi trebuit sa faca parte din Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis, pentru ca era presedinte al Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, in primavara, primarul era unul dintre cei mai mari sustinatori ai carantinarii orasului si vota pentru instituirea masurii, acum Fritz cere Guvernului sa gaseasca solutii pentru ca cei vaccinati sa nu trebuiasca sa se supuna acestor decizii.

Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care NU mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri.
Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți.
Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară.
Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților. 97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați„, a scris primarul Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook, miercuri seara.

Edilul spune ca, la Timisoara, s-au creat toate conditiile pentru ca oricine doreste sa se poata vaccina si cere ‘recunoasterea responsabilitatii individuale si colective’ a celor imunizati.

Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timișoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraș. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timișoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătății. Am organizat caravane și un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele.

Pe scurt, am creat condiții ca toți timișorenii care vor să se vaccineze să o facă. Avem 230.000 de persoane vaccinate complet în județul Timiș și peste jumătate sunt din Timișoara. Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarași județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții.

Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții.

Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea„, a mai scris Fritz.

Va reamintim, Timisoara a intrat pe Anexa 2, dupa ce a depasit rata de infectare de 4 la mia de locuitori, iar odata cu adoptarea masurii in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in oras vor fi impuse noi restrictii.

Este vorba despre carantina de weekend, ceea ce inseamna ca vineri, sambata si duminica magazine, localurile si restul afacerilor in care se interactioneaza cu clienti trebuie sa se inchida la ora 18.00, iar oamenii nu mai au voie sa iasa din case fara motive intemeiate dupa ora 20.00. De asemenea, masca devine obligatorie in aer liber, la distante de 25 de metri in jurul pietelor, targurilor, spitalelor si spatiilor comerciale, atat in Timisoara, cat si in judet.

Tot din acest sfarsit de saptamana, revine obligativitatea prezentarii declaratiilor pe proprie raspundere pentru cei care circula in intervalul 20.00- 05.00.

La Timisoara, rata de infectare era, miercuri, de 4.49 la mia de locuitori, dupa ce 389 de noi cazuri de imbolnavire cu COVID au fost depistate doar in ultimele 24 de ore.

Pe de alta parte, doua localitati din Timis, Bucovat si Moravita, au depasit rata de infectare de 7.5 la mia de locuitori, astfel ca aici carantina de noapte este valabila pe parcursul intregii saptamani.

UPDATE: Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu a reactionat dupa declaratiile primarului Dominic Fritz, pe care il trimite sa mai studieze legea.

Nimeni nu a carantinat Timișoara! Sunt doar simple afirmații goale de conținut, bazate pe necunoașterea legii și zvonistică. Aud că primarul TM a făcut câteva afirmații hazardate într-o postare. Mai bine mă întreba despre ce este vorba și îi explicam. Sau are varianta să citească singur puțină legislație în domeniu.
Carantinarea se hotărăște în condițiile art. 7 și 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăți publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Sper că alianța cu AUR nu i-a schimbat opiniile d-lui Dominic Fritz.

Un singur citat lămuritor din lege:
” Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.” Ceea ce evident nu s-a întâmplat azi, a transmis Ovidiu Draganescu, subprefectul de Timis cu atributii de prefect al judetului.
UPDATE:  Vaccinatii liber la circulatie oricand, copiii ar putea scapa de testare, nuntile si botezurile s-ar putea organiza in continuare, iar unele magazine si servicii ar putea ramane deschise si seara. Guvernul discuta eliminarea unor restrictii

CITESTE SI: Masca devine obligatorie in aer liber la 25 de metri in jurul pietelor, targurilor, spitalelor si spatiilor comerciale, la Timisoara si in tot judetul 

CITESTE SI: O cresa din Timisoara intre cele 5 focare de COVID din judet. Sunt aproape 400 de nou infectati in ultimele ore in Timis, intre care 59 de copii 

CITESTE SI: Am trecut de pragul de 7000 de nou infectati cu COVID intr-o singura zi, in Romania. Au fost 130 de morti in ultimele ore. Timisul, judetul cu cele mai multe imbolnaviri

 

Exit mobile version