Opinia Timisoarei

Dupa ce a taiat o multime de copaci in numele modernizarii in forta, administratia Fritz anunta ca planteaza pini inalti de 5 metri pe strazile din Timisoara. Deocamdata, au fost saditi copacei, arbusti, panselute si bulbi de lalele. Foto

TIMISOARA. Dupa ce in numele modernizarii au cazut sub drujbele administratiei Fritz sute de copaci de pe Calea Bogdanestilor, unde s-a inregistrat un adevarat masacru, apoi pe Cetatii, pe Maresal Constantin Prezan si, in ultimele zile, pe Stan Vidrighin, Primaria ii… tine la curent pe timisoreni cu mersul campaniei de plantare demarata in oras pentru a mai contracara furia oamenilor revarsata pe retelele de socializare unde au fost postate imagini cu arbori mari si sanatosi ce au fost pusi la pamant recent pentru… dezvoltarea in forta, ca pe vremea lui Nicolae Robu.

CITESTE SI: Alti copaci taiati in numele modernizarii si padure de stalpi de iluminat pe Bulevardul Cetatii, la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video 

CITESTE SI: In plin scandal legat de macelul copacilor de pe Bogdanestilor pentru dezvoltarea in forta, Primaria Timisoara se scuza pentru noi taieri de pomi si acuza Horticultura de incompetenta

FACEBOOK Andrei Condoros

Imaginile de mai sus au fost postate de Andrei Condoros, presedintele Asociatiei Peisagistilor Filiala Vest.

Când ai o ‘strategie a spatiilor verzi’ scrisă pe genunchi, de o doamna închisă în biroul primăriei, fara a cunoaște realitatea din teren, fara o analiză și perspectiva pertinenta a impactului pe care proiectele de infrastructură rutieră (și nu doar) îl au asupra calității mediului din oraș, fara reguli, restricții, condiționări…aceasta va fi soarta vegetației arboricole din oraș.

Trăim o nouă eră ‘în forță’. Este nevoie de drumuri, trotuare și piste de biciclete…dar un oraș responsabil pune accentul și pe vegetație; cantitatea, calitatea și distribuția ei echitabilă. O muncă mai ușoară pentru viitorii elaboratori ai Registrului Local al Spatiilor Verzi …in curs de atribuire. Cu siguranță vor apărea și alți copăcei, ceva mai mari ca în trecut, înghesuiți bine in 80 cm de fâșie verde… plantați cu speranța că în 15-20 de ani vor intra in rolul celor pusi la pământ…
Trist, un întreg bulevard rașchetat de vegetație matura. Aer, viața, confort termic, aspect și probabil amintiri frumoase…„, a notat alaturi de imagini specialistul peisagist Andrei Condoros, unul dintre cei mai vehementi critici ai administratiei Robu pentru taierile masive de arbori din Timisoara.

In timp ce imaginile postate de Andrei Condoros au iscat vii reactii in spatiul virtual, primarul Dominic Fritz anunta ca vor fi saditi copaci si flori toata iarna la Timisoara, daca nu va da inghetul.

CITESTE SI: In loc de Palmisoara, Dominic Fritz anunta sadirea a aproape 350.000 de plante si arbori noi in parcuri si pe strazi iarna asta: Coloram Timisoara cu flori in anul Capitalei Culturale. Vor fi si copaci inalti de 5 metri 

In primele zece zile, anunta primaria, muncitorii au pregatit solul pentru plantare in zonele Vlasiei, bulevardul Carol, Ciprian Porumbescu, strada Nicolae Andreescu sau bulevardul Sudului, dar si in parcurile Padurice, Bihor, Eforie, Justitiei, Alpinet, Plevnei, Central, scuarul Plevnei, bulevardul Revolutiei si scuarul Eftimie Murgu.

Ca urmare a acestei campanii, pe strazile Timisoarei apar, din aceasta toamna, o diversitate de specii de foioase și conifere, plante ornamentale pentru parcuri si arbori pentru aliniamente stradale. Printre speciile principale plantate se numara paltini, frasini, tei si ciresi japonezi si vor fi plantate cateva exemplare de pini aurii de tip „Glauca Majestic Blue” de 5 metri inaltime„, transmit reprezentantii Primariei, referindu-se, cel mai probabil, la brazi argintii.

Municipalitatea de asigurari ca va pune trandafiri in Parcul Rozelor, Freidorf, Complexul Studentesc, Fabric. De asemenea vor fi plantate lalele, narcise si branduse in Parcul Justitiei, dar si pe bulevardul Vasile Parvan si la intersectiile cu Pestalozzi si Mihai Viteazu.

In cadrul campaniei sunt planificati pentru plantare 100 de arbori, 850 de arbusti, 336.080 de plante bienale si bulboase, 550 de trandafiri, 850 de arbusti in parcuri si aliniamente, 3000 de fire de gard viu, iar in 90 de jardiniere se vor planta 450 de plante perene si arbusti, mai transmit reprezentantii administratiei Fritz.

Exit mobile version