Opinia Timisoarei

Dupa ce a desfiintat Festivalul Timfloralis de la Timisoara, in prag de alegeri, administratia Fritz impodobeste cu flori Fantana cu Pesti si pe cea din Unirii pentru… sarbatoarea Floriilor. Foto

TIMISOARA. Dupa 5 editii de succes care au adus la Timisoara chiar si 100.000 de turisti intr-un weekend, Festivalul Timfloralis a fost anulat odata cu preluarea administratiei de catre Dominic Fritz.
Acesta a socotit ca evenimentul nu este in armonie cu viziunea sa si nu s-a mai organizat.

Pe cand era candidat la Primaria Timisoara a sustinut ca se pot realiza alte lucruri importante pentru oras cu banii dati floristilor pentru aranjamente. De cand a ajuns edil sef, festivalul florilor a disparut, iar, in 2022, cand unele voci, dar si comentarii in mediul online sustineau cu tarie ca in anul capitalei culturale ar trebui reluat Timfloralis, Dominic Fritz spunea ca va cauta… un alt concept. Si asa s-a nascut schela cu plante, care a costat 350.000 de euro si care a stat in 2023 in Piata Victoriei. In lipsa unui punct de belvedere in zona centrala, constructia a oferit o buna oportunitate vizitatorilor care si-au dorit fotografii de la inaltime sa le obtina.

Timfloralis eu cred ca va renaste sub un alt concept, care va pune in valoare traditia parcurilor si florilor din Timisoara, traditia Parcului Rozelor cu roze si lucram acum si cu Horticultura si cu Casa de Cultura la un astfel de concept, care va fi mai sustenabil decat doar sa taiem niste flori trei zile pe multi bani si sa se usuce. Cred ca exista forme mult mai sustenabile sa punem in valoare aceasta tradiție timisoreana, astfel incat sa ramana ceva si dupa eveniment„, declara Dominic Fritz in luna mai 2022, pe cand tocmai Parcul Rozelor zacea in paragina si devenise o adevarata jungla urbana, iar timisorenii s-au revoltat pe retelele sociale.

Asadar, Festivalul Timfloralis, in viziunea administratiei USR a Timisoarei, nu s-a mai calificat in randul evenimentelor de marca ale orasului, pentru ca nu era sustenabil si era considerat prea scump.

Cateva statistici legate de defunctul Festival al Florilor de la Timisoara, in cei 5 ani de existenta, (2015-2019, ultima editie, cea din 2020, fiind simbolica, din cauza pandemiei de COVID) trebuie insa mentionate.
Probabil ca nici cei doi initiatori ai proiectului, consilierii locali de atunci Adelina Tirziu si Stefan Sandu, n-au anticipat popularitatea de care avea sa se bucure Timfloralis. La ultimele editii, agentiile de turism din Serbia au vandut pachete de weekend si au adus siruri de autocare cu vizitatori la Timisoara si in imprejurimi. La fel au procedat agentii din judetele din vestul tarii, care au organizat excursii la Timisoara de Timfloralis, care avea loc mereu in ultimul weekend al lunii aprilie.

Cea mai scumpa editie Timfloralis a costat in jur de 200.000 de euro, iar cheltuiala s-a tradus de catre administratia Robu printr-o investitie in marketing pentru oras, dat fiind faptul ca aducea o multime de turisti, milioane de postari cu fotografii si filmulete pe retelele sociale si expunere larga in articole din intreaga tara si reportaje TV.

Acum, in prag de alegeri, reprezentantii administratiei Fritz, prin Casa de Cultura a Municipiului, au programat pentru prima oara in ultimii 4 ani, un moment artistic dedicat sarbatorii de Florii. Au tocmit artisti si au decorat cu aranjamente din flori naturale Fantana cu Pesti din Piata Victoriei, respectiv fantana din Piata Unirii, dar si un pian si cativa stalpi de iluminat.

Va reamintim, Festivalul Timfloralis se organiza mereu in ultimul weekend din aprilie, intrucat in aceasta perioada, in mod obisnuit, erau si lalelele inflorite in parcurile si gradinile din Timisoara.

Iata, mai jos, imagini de la cele 5 editii Timfloralis devenite istorie!

 

 

 

Exit mobile version